Het is tijd om Jeruzalem in Gods naam terug te nemen

Een groeiend aantal Bijbelgelovige Joden dringt erop aan dat Israël stopt met het nemen van besluiten over Jeruzalem op basis van angst voor de internationale gemeenschap. De Joden moeten zelf vechten voor wat zij geloven.

Door David Lazarus | | Onderwerpen: Jeruzalem, annexeren
Een Joods huis staat in het midden van de nu Arabische wijk Silwan, net buiten de muren van de Oude Stad van Jeruzalem. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

“God zal niet uit de hemel neerdalen met alle moskeeën en kerken rond de Tempelberg en de Oude Stad van Jeruzalem,” benadrukt Daniel Luria, uitvoerend directeur van Ateret Cohanim (Kroon van de Priesters), een organisatie die zich inzet voor het terugwinnen van heel Jeruzalem voor het Joodse volk.

Een van Luria’s doelen is om “Gods Huis te omringen met Gods volk”. Ateret Cohanim, ook bekend als de “Kroon van Jeruzalem”, is een Israëlische Joodse organisatie die werkt aan het creëren van een Joodse meerderheid in de Oude Stad. Met name in de islamitische wijk, evenals in Arabische buurten in Oost-Jeruzalem wordt dat gedaan door het kopen van eigendommen van bereidwillige Arabische huiseigenaren.

De groep runt een yeshiva in de moslimwijk van de Oude Stad om de groeiende Joodse bevolking te dienen die huizen in het gebied heeft gekocht. Ongeveer 1.000 Joden wonen nu in de islamitische wijk. “Joden zijn de ware eigenaren van dit land en hebben het volste recht om terug te komen en in het hart van Jeruzalem te wonen,” zei Luria in een recent interview op Israel National Radio. “Wij, de oorspronkelijke eigenaars, kopen eigendommen terug die uiteindelijk aan het Joodse volk toebehoren,” legde hij uit.

Het programma van Ateret Cohanim heeft veel kritiek gekregen vanwege zijn politiek incorrecte standpunt dat heel Jeruzalem aan het Joodse volk toebehoort. Maar ook omdat zij praktisch bezig zijn om Joodse controle in dat gebied werkelijkheid te laten worden. De bijna universele veroordeling van hun activiteiten, in sommige gevallen ook door Israëls eigen Hooggerechtshof, lijkt de godvrezende Luria niet te intimideren. “Als je God niet achter je hebt, zal de regering uiteindelijk compromissen sluiten (over Jeruzalem) om pragmatische redenen. Meer compromissen en bang zijn voor de wereld helpt het Joodse volk niet. Dat moet stoppen,” zei hij.

De rechtse religieuze groepering gelooft dat het de wil van God is dat Israël heel Judea en Samaria annexeert. “Onze mensen zijn bang om de steun van de VS te verliezen als Israël annexeert,” maakte Luria duidelijk. “Maar Amerika heeft zijn eigen problemen en wij zullen Amerika hoe dan ook overleven. Het Joodse volk heeft eeuwenlang keizerrijken overleefd. Verwacht niet dat de wereld onze redder zal zijn.”

Luria vertrouwt erop dat Gods hand op het werk van Ateret Cohanim ligt om meer Joden in de islamitische wijk en Oost-Jeruzalem te brengen. Hij begrijpt ook dat de Joden zelf bereid moeten zijn om te vechten voor wat zij geloven. “We weten niet wat we met Jeruzalem aan moeten, omdat we niet weten waar we vandaan komen,” waarschuwde hij. “We moeten teruggaan naar onze Joodse wortels, de Thora leren en het feit dat God ons dit land heeft gegeven. Dan kunnen we opstaan en vol vertrouwen terugnemen wat al van ons is.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox