Heeft Libanon impliciet Israël erkend?

Lapid juicht de door de VS bemiddelde maritieme overeenkomst tussen Israël en Libanon toe, maar betekent het echt een soort diplomatieke doorbraak?

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hezbollah, Libanon
Premier Yair Lapid spreekt tijdens de kabinetsvergadering van donderdag, waarin de maritieme overeenkomst tussen Israël en Libanon werd goedgekeurd. Foto: Yoav Dudkevitch / POOL

De door de Verenigde Staten bemiddelde maritieme deal tussen Israël en Libanon is misschien niet perfect en misschien zelfs een Israëlische capitulatie, maar het betekent ook dat Libanon de Joodse staat heeft erkend.

Dat is waar interim-premier Yair Lapid wilde dat iedereen zich op concentreerde toen de controversiële overeenkomst zou worden ondertekend.

“Het gebeurt niet elke dag dat een vijandelijke staat de staat Israël erkent, in een schriftelijke overeenkomst, ten overstaan van de hele internationale gemeenschap,” zei Lapid toen zijn kabinet stemde voor de goedkeuring van de overeenkomst. Met de ondertekening zal Israël een deel van zijn huidige economische wateren afstaan aan Libanon om hen in staat te stellen het daar gelegen aardgasveld te ontwikkelen.

De overeenkomst zou donderdag om 15.00 uur door beide partijen worden ondertekend op een VN-basis bij de grens tussen Israël en Libanon. Libanese functionarissen benadrukten van tevoren dat zij de overeenkomst niet samen met de Israëlische delegatie zouden ondertekenen.

De twee partijen zullen elkaar niet persoonlijk ontmoeten, waardoor de opwinding van Lapid over een soort vermeende toenadering tussen de twee landen enigszins wordt afgezwakt.

Er is ook het feit dat de overeenkomst weliswaar wordt ondertekend door de Libanese regering, maar dat het land in werkelijkheid wordt gecontroleerd door de Iraans-terroristische gevolmachtigde Hezbollah, die zich volledig blijft inzetten voor de vernietiging van Israël.

Voor meer hierover, zie ook: Israëls verwoestende capitulatie voor Hezbollah

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox