Hamas vuurde raket af op soldaten vanuit ziekenhuis in Khan Yunis

“De terroristische organisatie opereert systematisch in ziekenhuizen in de Gazastrook en omliggende gebieden en gebruikt burgers als menselijk schild”, aldus de IDF.

Door Pesach Benson | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook, ziekenhuis
Shifa ziekenhuis in Gaza Stad, 29 oktober 2023. Foto: Majdi Fathi / TPS, via JNS

Volgens het Israëlische leger heeft Hamas dinsdag vanuit het Nasser ziekenhuis in het zuiden van de Gazastrook een raket afgevuurd op Israëlische soldaten in Khan Yunis.

De raketaanval vond “eerder deze week” plaats en werd gedetecteerd door militaire systemen, zei het leger in een verklaring.

“De terroristische organisatie opereert systematisch in de ziekenhuizen van de Gazastrook en de omliggende gebieden, gebruikt burgers als menselijk schild en exploiteert de infrastructuur van de ziekenhuizen, inclusief de elektriciteits- en watervoorziening,” verklaarde het leger.

Tijdens de voortdurende oorlog heeft Israël onthuld dat ziekenhuizen en klinieken in de Gazastrook op grote schaal worden gebruikt door terroristen van Hamas en de Palestijnse Islamitische Jihad.

In december bevestigde Ahmed Kahlot, directeur van het Kamal Adwan Ziekenhuis in Beit Lahia in het noorden van de Gazastrook, tegenover Israëlische ondervragers dat hij en andere personeelsleden activisten van Hamas waren.

Tijdens het verhoor beschreef Kahlot hoe de terroristen ziekenhuizen en ambulances gebruikten om agenten te verbergen, militaire activiteiten te lanceren, leden van terreurskaders te vervoeren en zelfs een ontvoerde Israëlische soldaat uit te leveren.

Andere inwoners van Gaza vertelden Israëlische ondervragers dat ze waren ingelijfd bij de Palestijnse Rode Halve Maan om ziekenhuizen te gebruiken als basis voor aanvallen.

Hamas maakte uitgebreid gebruik van het Shifa Ziekenhuis in Gaza Stad, het grootste medische centrum in de Gazastrook. Hamas vuurde raketten af vanaf het gebouw, verborg gijzelaars in het gebouw, martelde er medewerkers en groef tunnels die Shifa verbonden met nabijgelegen locaties. Israël gaf ook een opname vrij van een telefoongesprek waarin werd bevestigd dat Hamas minstens een half miljoen liter brandstof onder het gebouw had opgeslagen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox