Ziekenhuisdirecteur in Gaza: Hoe Hamas ziekenhuizen misbruikt

Dr. Ahmed Kahlot, ziekenhuisdirecteur en terrorist, beschrijft in zijn verhoor hoe Hamas ziekenhuizen misbruikt voor haar terroristische doeleinden.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
Ahmad Kahalot, directeur van het Kamal Adwan Ziekenhuis in Jabaliya. Foto: Shin Bet

De directeur van het Kamal Adwan Ziekenhuis in Jabalya, Gaza, dr. Ahmed Kahlot, werd op 12 december in het ziekenhuis gearresteerd door IDF en Shin Bet troepen. Tijdens het verhoor door de Shin Bet gaf hij toe dat de terroristische organisatie Hamas zijn ziekenhuis had gebruikt als militaire faciliteit. Hij beschreef hoe Hamas ziekenhuizen gebruikt voor militaire doeleinden, waaronder het verbergen van haar operatieven, het uitvoeren van militaire activiteiten, het verplaatsen van Hamasleden en zelfs het vervoeren van een ontvoerde soldaat naar het ziekenhuis.

“Hamas heeft kantoren in de ziekenhuizen. Er zijn kamers voor hooggeplaatste leiders. Er is een speciale ruimte voor onderzoek, interne veiligheid en speciale beveiliging. Iedereen heeft een eigen telefoonlijn in het ziekenhuis,” onthult de ziekenhuisdirecteur.

Kahlot, die in 2010 door Hamas werd gerekruteerd, meldde dat ongeveer 16 ziekenhuismedewerkers – artsen, verpleegkundigen, paramedici en administratief personeel – ook militaire agenten van de Al-Qassam Brigades waren. Hij onthulde ook dat Hamas privéambulances zonder nummerplaten en in verschillende kleuren gebruikte om ontvoerde soldaten en lijken te vervoeren. Deze ambulances werden niet gebruikt om gewonden te vervoeren.

Tijdens het verhoor bekritiseerde Khalot Hamas voor het misbruiken van zijn en andere ziekenhuizen voor hun eigen doeleinden: “Hamasleiders zijn lafaards. Ze hebben ons in de steek gelaten terwijl ze zich op geheime plaatsen verschuilen. Ze hebben ons vernietigd.”

Khalot is niet de eerste ziekenhuisdirecteur in Gaza die wordt gearresteerd door Israëlische veiligheidstroepen. Op 23 november werd Muhammad Abu Salmiya gearresteerd, de directeur van het Shifa Ziekenhuis, de grootste medische faciliteit in Gaza, waar wapens, militaire technologie en inlichtingen werden gevonden.

De onthullingen laten zien hoe de ziekenhuizen in Gaza door Hamas worden misbruikt voor militaire doeleinden. Dit is een oorlogsmisdaad en een ernstige schending van internationale normen die ziekenhuizen tot legitieme doelwitten van Israëlische aanvallen maken, omdat ze als militaire faciliteiten worden gebruikt.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox