De terreurorganisatie Hamas heeft zondagavond het laatste Amerikaanse voorstel voor een nieuw staakt-het-vuren en een akkoord over de vrijlating van gijzelaars met Israël officieel verworpen. Eerder verwierp Hamas in juli een voorstel hiertoe. Ook de uitnodiging donderdag om tafel te gaan werd door de terreurbeweging verworpen.
In een verklaring beschuldigde de islamitische groep premier Benjamin Netanyahu ervan “nieuwe voorwaarden en eisen op te leggen om de inspanningen van bemiddelaars te dwarsbomen en de oorlog te verlengen”.
“Het nieuwe voorstel is in lijn met Netanyahu’s voorwaarden, vooral wat betreft zijn weigering om de oorlog te beëindigen en zich volledig terug te trekken uit Gaza,” vervolgde de verklaring. “We houden Netanyahu volledig verantwoordelijk voor het verhinderen van een akkoord en voor de levens van zijn gevangenen,” zei Hamas, verwijzend naar de 115 gijzelaars die het vasthoudt na 316 dagen in Gaza.
De terroristische organisatie herhaalde dat ze alleen een akkoord zou aanvaarden dat voorzag in een einde van de oorlog en de terugtrekking van alle Israëlische troepen uit de Gazastrook, zoals ze had verklaard in haar antwoord aan de bemiddelaars op 2 juli.
De zondag ervoor had Netanyahu de internationale gemeenschap opnieuw opgeroepen om druk uit te oefenen op Hamas om het kadervoorstel van de Amerikaanse president Joe Biden voor een akkoord van mei te aanvaarden.
“We onderhandelen over de vrijlating van onze gegijzelden. Dit is een nationale missie van het grootste belang. We zijn verwikkeld in zeer complexe onderhandelingen waarbij de andere partij een moorddadige terroristische organisatie is die ongebreideld en koppig is,” zei de premier.
“Naast de grote inspanningen die we leveren om onze gijzelaars terug te krijgen, houden we ons aan de principes die we hebben vastgesteld en die cruciaal zijn voor de veiligheid van Israël,” vervolgde hij. “Deze principes zijn in overeenstemming met de kaderovereenkomst van 27 mei, die werd gesteund door de VS.”
“Tot nu toe heeft Hamas een compleet gebrek aan begrip getoond. Ze heeft zelfs geen vertegenwoordiger gestuurd naar de gesprekken in Doha [op donderdag en vrijdag]. Daarom moet de druk worden gelegd op Hamas en [haar opperste leider Yahya] Sinwar, niet op de Israëlische regering,” zei hij.
Israëlische onderhandelaars toonden zich zaterdag “voorzichtig optimistisch” over de gesprekken van vorige week. Een hoge Amerikaanse functionaris vertelde verslaggevers vrijdag dat er een consensus was onder de bemiddelaars – Amerika, Egypte en Qatar – dat diplomatie met Hamas “in het eindspel” zat.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken landde zondagavond in Israël om zich aan te sluiten bij de “diplomatieke inspanningen van Washington om een staakt-het-vuren te bereiken en gijzelaars en gevangenen vrij te krijgen door middel van het brugvoorstel dat vandaag door de Verenigde Staten is gepresenteerd met de steun van Egypte en Qatar”, aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Biden zei dat hij Blinken naar de regio had gestuurd om “mijn volledige steun voor de veiligheid van Israël te herbevestigen, onze intensieve inspanningen voort te zetten om deze overeenkomst af te ronden en te benadrukken dat met een alomvattend staakt-het-vuren en een overeenkomst over de vrijlating van gijzelaars in het verschiet, niemand in de regio actie moet ondernemen om dit proces te ondermijnen”.
De Amerikaanse topdiplomaat zal maandag gesprekken voeren met Israëlische leiders, waaronder Netanyahu, president Isaac Herzog, minister van Defensie Yoav Galant en zijn ambtgenoot Israël Katz.