Guterres: UNRWA kan personeel in Gaza alleen maar onderbetalen

Avi Abraham Benlolo, oprichter en CEO van het Abraham Global Peace Initiative, schrijft dat de Verenigde Naties hun werknemers in de Gazastrook uitbuiten.

Door Mike Wagenheim | | Onderwerpen: Gazastrook, Verenigde Naties
António Guterres, secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Foto: Archiefbeeld: Flash90.

Elk jaar op 18 september vieren de Verenigde Naties de Internationale Dag voor Gelijk Loon. De rest van het jaar huren ze UNRWA-medewerkers uit de Gazastrook in omdat ze goedkoper zijn dan andere VN-medewerkers.

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, António Guterres, zei op donderdag dat de door schandalen geteisterde, volledig Palestijnse hulporganisatie van de internationale organisatie niet kan worden opgeheven, deels vanwege de relatief lage lonen die het UNRWA-personeel in Gaza ontvangt.

“Om historische redenen zijn de kosten van UNRWA veel lager dan die van andere organisaties,” vertelde Guterres journalisten op een persconferentie.

Hij noemde met name het Kinderfonds van de Verenigde Naties en het Wereldvoedselprogramma.

“De salarissen die UNRWA betaalt zijn een derde van de salarissen die UNICEF, WFP of andere VN-organisaties betalen,” zei Guterres. “Elke poging om hen te vervangen is daarom onmogelijk. Als dit mogelijk zou zijn, zou dit een enorme vermenigvuldiging betekenen van de middelen die nodig zijn voor humanitaire operaties.”

Veel landen, waaronder de VS, hebben hun betalingen aan UNRWA bevroren terwijl beschuldigingen dat een dozijn hulpverleners betrokken waren bij de terroristische aanslagen van 7 oktober worden onderzocht.

Volgens berichten in de media zou ongeveer 10% van het UNRWA-personeel banden hebben met Palestijnse terreurgroepen. Velen, waaronder wetgevers in het Amerikaanse Congres, hebben opgeroepen om UNRWA op te heffen en andere VN-organisaties de taken te laten overnemen.

Tijdens de persconferentie van donderdag herhaalde Guterres wat een veelgehoorde refrein is geworden onder VN-leiders.

“UNRWA werkt niet alleen in Gaza. UNRWA werkt in Jordanië, in Libanon, in Syrië en op de Westelijke Jordaanoever, waar het schoolsysteem voor Palestijnen wordt gegarandeerd door UNRWA, waar het gezondheidssysteem wordt gegarandeerd door UNRWA en waar basisdiensten worden gegarandeerd door UNRWA,” zei hij. “Ik kan geen andere organisatie bedenken die dit allemaal tegelijkertijd in al deze landen zou kunnen doen.”

De heer Guterres beschreef de United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East als de “ruggengraat van de humanitaire hulp in Gaza”.

Apart maar ongelijk

UNRWA is uniek onder de VN-organisaties, zowel wat betreft zijn structuur als de manier waarop het zijn mandaat uitvoert.

Een resolutie van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties uit 1949 droeg de commissaris-generaal van UNRWA op om “zijn personeel te selecteren en aan te stellen in overeenstemming met algemene afspraken die in overleg met de secretaris-generaal zijn gemaakt” in plaats van de normale personeelsregels van de VN. Dit betekende dat de UNRWA haar eigen regels voor haar personeel kon opstellen.

De International Civil Service Commission, een onafhankelijk orgaan dat in 1974 werd opgericht door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, bepaalt gewoonlijk de salarissen van het internationale VN-personeel. De meeste VN-organisaties hebben een beperkt aantal personeelsleden ter plaatse, het zogenaamde “lokale personeel”, maar UNRWA, dat uniek is onder de VN-organisaties, heeft ongeveer 13.000 Palestijnse personeelsleden in de Gazastrook en slechts een beperkt aantal internationale personeelsleden.

UNRWA baseert de salarissen van haar Palestijnse personeel, evenals die van haar personeel in Judea en Samaria, Jordanië, Syrië en Libanon, op de lokale markt. Dit betekent dat een gezondheidswerker van UNRWA in Gaza een vergelijkbaar salaris ontvangt als een gezondheidswerker in Gaza die niet voor de Verenigde Naties werkt, en niet als een internationale VN-medewerker in Afrika.

Als een UNRWA-leraar in een bepaald gebied een salaris zou krijgen op het niveau van een internationale medewerker, “zou dat de lokale markt voor leraren vernietigen,” vertelde Stéphane Dujarric, woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN, aan JNS. “Iedereen zou solliciteren om een UNRWA-leraar te worden”.

UNRWA-medewerkers noemden ook andere overwegingen dan economische en financiële aspecten.

“Onder een politieke oplossing zou UNRWA-personeel hopelijk overgaan naar Palestijnse openbare instellingen,” zei Phillipe Lazzarini, commissaris-generaal van UNRWA, in april 2023 (er zijn oproepen voor Lazzarini’s ontslag zowel in de VS als internationaal).

Volgens de UNRWA-chef wordt de hulporganisatie een soort banenbank die de taken overneemt van de Palestijnse regeringsautoriteiten op het gebied van onderwijs, gezondheid en sociale zaken.

Avi Abraham Benlolo, oprichtend voorzitter en CEO van het Abraham Global Peace Initiative, een in Toronto gevestigde non-profitorganisatie, beschuldigde de UNRWA ervan haar personeel uit te buiten door hen salarissen te betalen die 66 procent onder die van de inwoners van Gaza liggen. “Hoe slecht kan één agentschap zijn?” schreef hij.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox