LedenUNRWA-betrokkenheid bij terreur niet verrassend

Telkens wanneer de hulporganisatie werd geconfronteerd met haar eigen betrokkenheid bij terreur, ontkende ze dit of probeerde ze het in de doofpot te stoppen,” aldus een vertegenwoordiger van NGO Monitor.

Door Amelie Botbol | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Gaza
Medewerkers van UNRWA waren direct betrokken bij de barbaarse aanval op Kibboets Be'eri en andere gemeenschappen in het zuiden van Israël. Foto: Omer Fichman/Flash90

De organisatie van de Verenigde Naties voor Hulpverlening aan Palestijnse Vluchtelingen (UNRWA) is onder vuur komen te liggen nadat bekend werd dat ten minste 12 personeelsleden betrokken waren bij de Hamas-aanval op de noordwestelijke Negev op 7 oktober.

“Helaas is dit niet verrassend”, zegt Anne Herzberg, juridisch adviseur bij de in Jeruzalem gevestigde organisatie NGO Monitor, die herhaaldelijk kritiek heeft geuit op het agentschap. “We weten al jaren dat de UNRWA toestaat dat Hamas haar faciliteiten gebruikt als wapendepots. Raketaanvallen worden gelanceerd vanuit UNRWA-faciliteiten en UNRWA-schoolboeken bevatten venijnige antisemitische inhoud en zetten aan tot geweld,” vertelde Herzberg aan JNS.

Daarom was de overgang van UNRWA van het aanzetten tot terrorisme naar actieve betrokkenheid bij ontvoeringen en bloedbaden, hoewel schokkend, te verwachten.

Kort na 2007, toen Hamas de controle over de enclave overnam van de Palestijnse Autoriteit, doken beschuldigingen op dat terroristen UNRWA ambulances kaapten en wapens opsloegen in UNRWA scholen, evenals foto’s van UNRWA hulpgoederen die werden verkocht in supermarkten.

Bovendien hebben Palestijnse terroristische organisaties zoals Hamas, Islamitische Jihad en het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina hun eigen facties...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie