Groot-Brittannië: onderzoek tegen Palestijnse dichter

De Palestijnse activist en dichter El-Kurd riep demonstranten op om “het zionisme uit onze wereld te verbannen” en het bloedbad op 7 oktober te normaliseren. De politie in Londen onderzoekt het incident.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Gazastrook, Palestijnen, Groot-Brittanië
De Londense politie neemt de oproep van een Palestijnse dichter om Joden te vermoorden serieus. Foto: Yossi Zamir/Flash90

De Londense politie is een formeel onderzoek gestart naar de Palestijnse activist en dichter Mohammed El-Kurd, nadat zijn opmerkingen tijdens een anti-Israël demonstratie in het weekend alom werden veroordeeld als antisemitische opruiing, maakte de Metropolitan Police zondag bekend.

In zijn toespraak tijdens de zevende “Mars voor Palestina” van de Palestine Solidarity Campaign, die zaterdag werd bijgewoond door meer dan 200.000 demonstranten in de Britse hoofdstad, zei El-Kurd “we moeten bloedbaden normaliseren als status quo”, wat door sommigen werd opgevat als een verwijzing naar de massamoord van 7 oktober op meer dan 1.200 mensen in Israël door Hamas.

In zijn opmerkingen riep El-Kurd demonstranten ook op om “het zionisme uit onze wereld te verbannen”, terwijl hij verwees naar alle Hamas-terroristen die door Israël werden gedood als “martelaren”, mogelijk in strijd met de Britse en Israëlische wet.

“We moeten het zionisme de-zioniseren… Het zionisme is apartheid, het is genocide, het is moord”, riep de activist uit Jeruzalem uit en noemde de zelfbeschikkingsbeweging van het Joodse volk een “doodscultus”.

“We moeten de detentie en deportatie van dit soort mensen normaliseren,” tweette het Britse parlementslid Robert Jenrick van de Conservatieve Partij als reactie.

El-Kurd beweerde vervolgens dat hij een verkeerde toespraak had gehouden en beschuldigde critici van het “opzettelijk verdraaien” van zijn woorden. “Veel mensen hebben bij de politie aangifte gedaan van deze toespraak. Zionisme is onvergeeflijk,” voegde hij eraan toe.

Op zondag kondigde de Metropolitan Police aan dat ordehandhavers “de zaak onderzoeken en zullen proberen met de betrokken persoon te spreken als onderdeel van dat onderzoek” en beloofde op X “te zijner tijd een verdere update te geven”.

El-Kurd, die in de Oost-Jeruzalemse wijk Sheikh Jarrah/Shimon HaTzadik woont, is de afgelopen jaren op vrijwel alle grote netwerken te zien geweest, waaronder CNN, CBS, NBC en MSNBC, waar hij zijn extreme anti-Israël standpunten overbrengt aan een wereldwijd publiek.

In 2021 werden El-Kurd en zijn zus Muna opgenomen in de jaarlijkse lijst van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld van Time Magazine. Een paar dagen voor de bekendmaking van Time Magazine juichte El-Kurd toen zes Palestijnse terroristen ontsnapten uit de maximaal beveiligde gevangenis Gilboa in Israël.

“Ik ga naar bed met een glimlach en droom van de dag waarop alle [Israëlische] gevangenissen zijn afgeschaft,” twitterde El-Kurd, en noemde de gevangenisuitbraak “uitstekend”.

El-Kurd heeft terrorisme tegen Israëlische burgers en soldaten vaak verheerlijkt, door te verklaren dat hij rouwt om “al onze [Palestijnse] martelaren”. Hij prees ook tweevoudig kaper Leila Khaled, die lid is van de PFLP (Volksfront voor de Bevrijding van Palestina).

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox