LedenSimeon de Rechtvaardige of Saladins genezer Sheikh Jarrah

door Aviel Schneider

Waarover maken Joden en Palestijnen ruzie in de Jeruzalemse wijk die de Palestijnen Sheikh Jarrah noemen en de Joden Simeon de Rechtvaardige?

Politie botst met linkse activisten en Palestijnse demonstranten in de Sheikh Jarrah (Shimon Ha'Zadik) buurt. Foto: Jamal Awad / Flash90

Twee graven zijn de oorzaak van het geschil twee kilometer ten noorden van de Oude Stad van Jeruzalem. De ene is de 13e-eeuwse islamitische graftombe van Sheikh Jarrah en de andere is de 3e-eeuwse Joodse graftombe van Simeon de Rechtvaardige. De ene was de lijfarts van de beroemde Saladin en de andere was een hogepriester.

Decennialang werd het geschil achter de schermen beslecht in de rechtbanken en niet in de media. Pas in de afgelopen jaren is het geschil tussen Joden en Palestijnen in de betwiste woonwijk gepolitiseerd en heeft het niet alleen in Israël maar wereldwijd de krantenkoppen gehaald. In mei 2021 brak de escalatie met Gaza voor een groot deel uit door provocaties van beide kanten, Joden en Palestijnen in de wijk Sheikh Jarrah of Simeon de Rechtvaardige.

In feite is juridisch bewezen dat de gronden in de zogenaamde Arabische woonwijk Sheikh Jarrah in 1875 door de Joodse gemeenschap in Eretz Israël werden verworven. Tijdens de Ottomaanse periode verwierven de Sefardische gemeenteraad en de Ashkenazische algemene raad van de Joodse gemeenschap gezamenlijk de Grot van Sjimon Ha’Zadik (Simeon...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie