Europees Parlementslid: EU etiketteringsbeleid is antisemitisch

“Het zijn onze christelijke bondgenoten die in de frontlinie staan tegen de boycotcampagne tegen Israël”, zegt Israëlisch parlementslid.

Door Etgar Lefkovits | | Onderwerpen: Europese Unie, christenen
Sharren Haskel, vicevoorzitter van de Christian Allies Caucus van de Knesset, spreekt Europese parlementsleden toe in het Tsjechische parlement in Praag op 6 juni 2023. Foto: Daniel Petrina

Een delegatie van parlementsleden uit tien Europese landen hekelde woensdag het EU-beleid dat goederen labelt die geproduceerd zijn op Israëlisch grondgebied, en noemde dit een schending van de universeel aanvaarde definitie van antisemitisme.

De explosieve verklaring van pro-Israëlische wetgevers verwijst naar een EU-richtlijn uit 2015 die stelt dat goederen die zijn geproduceerd in gebieden die door Israël zijn veroverd in de Zesdaagse Oorlog van 1967, met inbegrip van Oost-Jeruzalem en de Golanhoogte, niet mogen worden gelabeld als “Made in Israel”.

“De exclusieve etikettering van producten uit de enige Joodse staat is in strijd met de internationaal erkende IHRA-definitie van antisemitisme,” aldus de verklaring van de parlementsleden.

De verklaring van één zin werd ondertekend tijdens een evenement in het Tsjechische parlement in Praag, dat werd bijgewoond door parlementsleden uit Bulgarije, Tsjechië, Hongarije, Moldavië, Nederland, Noorwegen, Portugal, Slowakije, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

De parlementsleden, die lid zijn van de parlementaire commissies van de Europese bondgenoten van Israël in hun respectievelijke landen, beloofden zich te blijven verzetten tegen de richtlijn in hun parlementen.

“De EU moet de richtlijn intrekken die vereist dat goederen uit Jeruzalem, de Golan Hoogvlakte, Judea en Samaria apart worden geëtiketteerd om duidelijk te maken dat de producten uit deze gebieden komen,” zei de voorzitter van de Israel Allies Caucus van het Europees Parlement, Bert Jan Ruissen uit Nederland. “Deze [richtlijn] is discriminerend en gebaseerd op antizionistische insinuaties,” zei hij.

Het standpunt van de Europese Unie is dat de gebieden in kwestie geen deel uitmaken van Israëls internationaal erkende grenzen en dat goederen die daar vandaan komen daarom niet het algemene label “Made in Israel” mogen dragen, maar moeten worden gelabeld als afkomstig uit “nederzettingen”. Het Europese Hof van Justitie heeft de beslissing goedgekeurd.

Israël bestrijdt dat het beleid zowel discriminerend als een dubbele standaard is en wijst erop dat de Europese Unie geen vergelijkbare maatregelen heeft genomen in verband met honderden territoriale geschillen in andere delen van de wereld.

“Uit frustratie over het feit dat er geen onmiddellijke oplossing is voor het [Israëlisch-Palestijnse] conflict, geeft Europa Israël de schuld en straft het zijn burgers met een discriminerende etiketteringscampagne,” vertelde Knessetlid Sharren Haskel de Europese parlementsleden in een toespraak. Ze zei dat de Europese Unie een richtlijn voor consumentenbescherming gebruikt om haar doelen op het gebied van buitenlands beleid door te drukken. “De oorsprongsetikettering van producten is in het leven geroepen om consumenten te beschermen, zodat ze weten waar een product vandaan komt,” zei ze. “Het was niet bedoeld als instrument om één partij in een regionaal conflict te straffen.

Ironisch genoeg zijn de EU-sancties nadelig voor Palestijnen die in Israëlische fabrieken in de gebieden werken. Sommigen van hen zijn daarom verhuisd. Bovendien hebben de Verenigde Staten, in tegenstelling tot de Europese Unie, de Israëlische soevereiniteit over de Golan Hoogvlakte erkend.

Christelijke bondgenoten

Haskel, lid van de oppositiepartij Nationale Eenheid en plaatsvervangend leider van de Christelijke Bondgenoten in de Knesset, reisde naar Praag met een kindermeisje voor haar tweeling nadat ze speciale toestemming had gekregen van de Ethische Commissie van de Knesset om een kindermeisje mee te nemen in plaats van een parlementaire persoonlijke assistent. “Hun toekomst loopt gevaar door het steeds toenemende antisemitisme,” zei ze over haar 10 maanden oude kinderen.

“Het zijn onze christelijke bondgenoten die in de frontlinie staan [tegen] de boycotcampagne tegen Israël en als cruciale stemmen van verstand dienen tegen dit discriminerende beleid,” zei Haskel.

Parlementariërs van de Israel Allies Caucus in Noorwegen hebben in hun nationale parlement al een resolutie tegen de etiketteringsrichtlijn aangenomen.

“Onze bondgenoten zijn gemotiveerd en klaar om te vechten tegen deze racistische verordeningen die Israël marginaliseren,” zei voorzitter Josh Reinstein van de Israel Allies Foundation.

De Europese bijeenkomst maakt deel uit van een wereldwijd netwerk van meer dan 50 pro-Israël organisaties over de hele wereld die politieke steun voor Israël mobiliseren op basis van gedeelde Joods-christelijke waarden en onder auspiciën van de Israel Allies Foundation.

Oproep om ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen

De conferentie werd woensdagmiddag afgesloten met een evenement dat werd georganiseerd door de burgemeester van Praag, Bohuslav Svoboda, en de Israëlische ambassadeur in Tsjechië, Anna Azari, ter gelegenheid van de 75e verjaardag van de hereniging van Israël en de hereniging van Jeruzalem in de Zesdaagse Oorlog van 1967.

De parlementsleden zijn van plan om hun Tsjechische gastheren een gezamenlijke verklaring te overhandigen waarin ze Europese landen oproepen om hun ambassade naar de Israëlische hoofdstad te verplaatsen.

Het Tsjechische Huis van Afgevaardigden zal naar verwachting later dit jaar een resolutie aannemen waarin de Tsjechische regering wordt opgeroepen om haar ambassade naar Jeruzalem te verplaatsen.

Tsjechië, dat gastheer was van het tweedaagse evenement, is een van Israëls sterkste bondgenoten in Europa.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox