Jeruzalemdag: een droom die uitkomt

Een reis van triomf, bezinning en herinnering

Door Rachel Avraham | | Onderwerpen: Jeruzalem
Jonge Joodse mannen paraderen door Jeruzalem met Israëlische vlaggen. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Jeruzalem, ooit een verre droom, is nu een onlosmakelijk deel van de staat Israël. Met zijn bruisende stadscentrum, bloeiende sportteams en status als hoofdstad van Israël heeft Jeruzalem een belangrijke plaats in de harten van de Israëli’s. Ter gelegenheid van Jeruzalemdag, een feestdag waarop de historische hereniging van de stad wordt gevierd, kijken wij naar de oorsprong, de gebruiken en de diepe betekenis ervan voor zowel de Israëlische als de Joodse gemeenschap.

De weg naar hereniging

Na de Onafhankelijkheidsoorlog werd Jeruzalem verdeeld, waarbij Oost-Jeruzalem, inclusief de historische Oude Stad en de Tempelberg, onder Jordaanse controle stond. Gedurende 21 jaar stond Jeruzalem symbool voor de scheiding. Maar in 1967, tijdens de Zesdaagse Oorlog, kondigden Israëlische parachutisten aan: “De Tempelberg is in onze handen”, wat de hereniging van Jeruzalem en het einde van de deling markeerde.

De betekenis voor Israël en het Joodse volk

De hereniging van Jeruzalem was van immens belang voor zowel Israël als het Joodse volk. Zonder het terugwinnen van de controle over Oost-Jeruzalem en de Oude Stad zou de Joodse toegang tot heilige plaatsen als de Klaagmuur en de Tempelberg onmogelijk zijn geweest. Ter erkenning van het belang van deze historische gebeurtenis stelde het opperrabbinaat van Israël de Dag van Jeruzalem in, die later bij wet een feestdag werd.

Jeruzalemdag gebruiken en vieren

Hoewel Jeruzalemdag met zijn 55 jaar relatief jong is, is het rijk aan gebruiken en tradities. Het belangrijkste evenement op die dag is de vlaggenparade, waarbij duizenden deelnemers vanuit het stadscentrum naar de Klaagmuur marcheren, trots zwaaiend met Israëlische vlaggen. Daarnaast brengt een dankbetuiging bij de Merkaz Harav Yeshiva vooraanstaande Israëlische staatshoofden samen, waaronder de president, de premier, de stafchef, de burgemeester van Jeruzalem en opperrabbijnen.

Een gedenkdag

Samenvallend met Jeruzalemdag is een andere belangrijke herdenkingsdag – de Herdenkingsdag voor de Ethiopische Joden die zijn omgekomen op hun reis naar Israël. Deze dag dient als een plechtige herdenking van de offers en ontberingen die Ethiopische Joden hebben moeten doorstaan in hun zoektocht naar een toevluchtsoord en in hun droom om Jeruzalem te bereiken. Op de berg Herzl wordt een herdenkingsdienst gehouden ter ere van de 1388 Ethiopische Joden die in de Soedanese woestijn zijn omgekomen.

De eeuwige band

Jeruzalemdag vertegenwoordigt de onbreekbare band tussen het Joodse volk en de Heilige Stad. Van de tijdloze verzen van de Psalmen waarin het verlangen naar het herstel van Jeruzalem wordt uitgedrukt, tot de geloften die worden afgelegd bij bruiloften en Pesachvieringen, neemt Jeruzalem een centrale plaats in in de Joodse harten. Met elke opeenvolgende Jeruzalemdag groeit en bloeit de stad en belichaamt zij de vervulling van een gezamenlijke droom.

Wanneer we Jeruzalemdag vieren, herinneren we ons de opmerkelijke reis die leidde tot de vereniging van deze heilige stad. De feestdag getuigt van de veerkracht van Israël, de verwezenlijking van een droom en de eeuwige band tussen het Joodse volk en deze stad. Elk jaar opnieuw bevestigen wij onze inzet om de erfenis van Jeruzalem te bewaren en erop voort te bouwen, zodat de betekenis ervan voor toekomstige generaties behouden blijft.

Bid voor vrede in Jeruzalem.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox