Europees Parlement veroordeelt PA opnieuw voor opruiing

Het Europees Parlement staat erop dat de EU haar financiering aan de Palestijnse Autoriteit bevriest totdat het leerplan is aangepast aan de UNESCO-normen.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Palestijnen, Europese Unie
Europees Parlement. Foto: Diliff, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Het Europees Parlement heeft woensdag resoluties aangenomen waarin de Palestijnse Autoriteit wordt veroordeeld voor het aanzetten tot geweld, antisemitisme en haat in haar schoolboeken.

De resoluties roepen op tot het “schrappen van alle antisemitische verwijzingen en het verwijderen van voorbeelden die aanzetten tot haat en geweld”.

In tegenstelling tot eerdere resoluties, die aanzetten tot geweld noemden zonder direct op te roepen tot het verwijderen van antisemitisme, legt de formulering expliciet een verband tussen door de EU gefinancierde schoolboeken en de “toenemende betrokkenheid van jongeren bij terroristische aanslagen”.

Het Europees Parlement drong erop aan dat de Europese Unie haar financiering aan de Palestijnse Autoriteit zou bevriezen totdat het leerplan is aangepast aan de UNESCO-normen en riep de EU-autoriteiten op om “de financiering van activiteiten die aanzetten tot haat en geweld te voorkomen”, in overeenstemming met de EU-strategie ter bestrijding van antisemitisme.

De aangenomen resoluties maken deel uit van een rapport met aanbevelingen over hoe de Europese Unie haar betrekkingen met de Palestijnse Autoriteit zou moeten onderhouden.

Het is de tweede keer in twee maanden dat het Europees Parlement heeft gestemd over resoluties die opruiing door de Palestijnse Autoriteit veroordelen, de derde keer sinds december 2022 en het vierde jaar op rij dat het dit doet. De resoluties werden gesteund door Europarlementariërs uit het hele politieke spectrum in Brussel.

Het Institute for Monitoring Peace and Cultural Tolerance in School Education (IMPACT-se), een Israëlische non-profitorganisatie die schoolboeken wereldwijd controleert, informeerde parlementariërs uit het hele politieke spectrum voorafgaand aan de stemming, en wees erop dat de Palestijnse Autoriteit geen wijzigingen in haar huidige leerplannen is blijven aanbrengen, ondanks beloften van hervormingen.

“Wij prijzen het EU-parlement voor het innemen van zo’n duidelijk en belangrijk standpunt. Opnieuw hebben ze de ontstellende haat en ophitsing benadrukt die nog steeds in de Palestijnse schoolboeken te vinden zijn”, zegt Marcus Sheff, uitvoerend directeur van IMPACT-se.

“De betrokkenheid van zoveel jonge Palestijnen bij het recente geweld in Jenin toont de dodelijke gevolgen van deze indoctrinatie. Het is noodzakelijk dat de bezorgdheid van het EU-parlement wordt gevolgd door snelle en concrete actie. Gebeurt dit niet, dan zal dit tragische gevolgen hebben voor generaties Palestijnse kinderen,” voegde hij eraan toe.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox