EU distantieert zich van Gaza-actie Duitse gezant

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen heeft formele vragen gesteld aan EU-gezant voor buitenlandse zaken Joseph Borrell, in reactie op de berichtgeving van JNS.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Palestijnen, Europese Unie, Duitsland
Foto: Europese Unie

De Europese Unie heeft zich gedistantieerd van de acties van haar vertrekkende gezant voor Judea, Samaria en Gaza, Sven Kühn von Burgsdorff, nadat hij een paraglidingvlucht had gemaakt boven de Middellandse Zee voor een “vrij Palestina”, mogelijk in strijd met de Israëlische regelgeving, meldde het Nederlandse dagblad De Telegraaf vorige week.

In een Facebook-post op 17 juli waarin de vlucht van de Duitse diplomaat Sven Kühn von Burgsdorff voor de kust van Gaza werd aangekondigd, schreef de Europese vertegenwoordiging in Jeruzalem dat “de vertegenwoordiger van de EU voor het eerst boven de lucht van Gaza gaat paragliden voor Gaza en Palestina”.

“Je kunt hier vliegen. Je kunt kajakken, paardrijden, zwemmen, surfen; alles is mogelijk in Gaza. Als je een vrij Palestina hebt, een vrij Gaza, kun je precies hetzelfde doen,” zei von Burgsdorff, die ooit als parachutist in het Duitse leger diende, tegen het persbureau Wafa van de Palestijnse Autoriteit na de actie.

Von Burgsdorff moet nog verduidelijken wat hij bedoelde met een “vrij Palestina”.

Zoals JNS op 19 juli meldde, veroordeelde een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken het optreden als “weer een provocerende actie van het hoofd van het EU Bureau voor Technische Bijstand”.

Von Burgsdorff was “lang geleden vergeten dat hij de Europese Unie en haar lidstaten vertegenwoordigt, terwijl hij het Palestijnse verhaal blijft vertegenwoordigen en een propaganda-instrument is in de handen van de terroristische organisaties die Gaza controleren”, voegde hij eraan toe.

Europarlementariër Bert-Jan Ruissen, vice-voorzitter van de parlementaire delegatie voor de betrekkingen met Israël, stelde schriftelijke vragen aan EU-buitenlandchef Joseph Borrell in reactie op de berichtgeving van JNS.

“De vlucht vond plaats zonder voorafgaande kennisgeving, terwijl Israël de volledige controle behoudt over het luchtruim van Gaza onder de Oslo-akkoorden,” merkte Ruissen op, eraan toevoegend dat von Burgsdorff naar verluidt “de paraglider langs de grenscontrole smokkelde door gebruik te maken van zijn diplomatieke onschendbaarheid, ondanks de beperkingen op de invoer van goederen voor tweeërlei gebruik, waaronder paragliders.”

Afgelopen woensdag vertelde het kantoor van Borrell aan de Nederlandse krant De Telegraaf dat Brussel zich distantieerde van de actie. “Deze activiteit is op persoonlijke titel uitgevoerd. Er is geen toestemming verkregen van het hoofdkantoor. Dit is overigens niet vereist voor alle activiteiten van [EU] delegatiehoofden,” vertelde de woordvoerder van Borrell aan de krant.

In de verklaring werd verder niet ingegaan op de bewering dat de gezant zijn diplomatieke immuniteit had misbruikt om het zweefvliegtuig Gaza binnen te smokkelen.

De diplomatieke blunder deze maand betekende het einde van Burgsdorffs ambtstermijn in de regio. Tijdens zijn bijna vierjarige ambtstermijn viel de diplomaat regelmatig de Joodse staat aan.

Vorig jaar, te midden van een golf van dodelijke aanslagen, gaf von Burgsdorff Israël ogenschijnlijk de schuld van Arabisch terrorisme. “Hoe denk je dat een [Palestijns] kind zich zal voelen als hij de huizen van zijn ouders, broers en zussen vernietigd ziet worden omdat hij of zij een vermoedelijke of echte terrorist was?” zou hij gezegd hebben op een conferentie in Jeruzalem. “Wat voor haat zal er in dit kind branden? Wat denk je dat er zal gebeuren?”

Tijdens een receptie op het PLO-hoofdkwartier in Ramallah op 18 juli, heeft de leider van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, Burgsdorff de Ster van Jeruzalem medaille uitgereikt. Abbas prees in het bijzonder zijn inspanningen ter ondersteuning van het Palestijnse volk en hun rechtvaardige strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid,” aldus een verklaring.

Daarnaast organiseerde de premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh, vorige week een afscheidsdiner dat werd bijgewoond door “hooggeplaatste leden van de Palestijnse Autoriteit”, aldus de Duitse vertegenwoordiger in Ramallah op X (voorheen Twitter). Volgens Oliver Owcza prezen de aanwezigen unaniem von Burgsdorffs “inzet, professionaliteit en menselijkheid”.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox