De Verenigde Staten bedanken Israël voor het verenigd veroordelen van Rusland

Bennett spreekt opnieuw met Poetin omdat Israël de communicatie met Moskou open wil houden.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Oekraïne, Rusland, VS
Israëli's demonstreren ter ondersteuning van Oekraïne in het centrum van Jeruzalem. Foto: Olivier Fitoussi/Flash90

Israël heeft de kant van een groot deel van de rest van de wereld gekozen door Rusland publiekelijk te veroordelen voor zijn invasie van Oekraïne. Dit kwam nadat Jeruzalem probeerde te vermijden om partij te kiezen in het Europese conflict.

Lees Israëls kijk op de Russische invasie van Oekraïne om de complexiteit van de positie van de Joodse staat in deze actuele gebeurtenissen te begrijpen.

Terwijl de naties van de wereld zich verzamelden om Moskou te berispen, kon Israël niet langer op het slappe koord blijven, althans niet op het internationale toneel, en stemde voor de resolutie waarin Rusland werd veroordeeld.

Bovendien hebben Amerikaanse functionarissen gesuggereerd dat Israël zelfs andere landen heeft geholpen de resolutie te ondertekenen.

“Hartelijk dank aan Israël voor het helpen van meer leden om Oekraïne bij te staan ​​in de historische VN-stemming van vandaag. Meer dan 141 stemmen roepen op tot verantwoordelijkheid van Rusland. Diplomatie is belangrijk’, tweette de Amerikaanse ambassadeur in Israël Tom Nides.

In haar toespraak herhaalde plaatsvervangend ambassadeur van Israël bij de Verenigde Naties Noa Furman het standpunt van Jeruzalem dat de Russische invasie van Oekraïne “een ernstige schending van de internationale orde” was. Ze riep Moskou op om “gehoor te geven aan de oproepen van de internationale gemeenschap om de aanval te beëindigen en de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne te respecteren”.

Furman herhaalde ook het aanbod van Israël om te bemiddelen tussen Rusland en Oekraïne, gezien de speciale positie van de Joodse staat ten opzichte van de strijdende partijen.

“Gezien onze nauwe banden met beide partijen zijn we bereid om desgevraagd bij te dragen aan de diplomatieke inspanningen, en we hebben ons de afgelopen weken ingespannen om dat te doen”, zei ze.

Als onderdeel van die inspanning sprak premier Naftali Bennett woensdagavond opnieuw met de Russische president Vladimir Poetin, terwijl de VN over de bovengenoemde resolutie stemden.

Poetin zou aan Bennett hebben verteld dat de sleutel tot het beëindigen van het huidige conflict “het behoud van de veiligheidsbelangen van Rusland” was.

Eerder sprak Bennett ook met de Oekraïense president Volodymyr Zelenskyy, die Israël graag zou zien als bemiddelaar voor het beëindigen van de oorlog.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox