De Palestijnse leiding haat de VS

Ondanks miljarden aan Amerikaanse hulp ziet de Palestijnse Autoriteit de VS als de “vijand”.

Door Maurice Hirsch | | Onderwerpen: Amerika, Palestijnen, Rusland
De Russische president Vladimir Poetin ontmoet de Palestijnse leider Mahmoud Abbas. Foto: Kremlin.ru

Door de jaren heen heeft de VS miljarden belastinggeld gedoneerd aan de Palestijnen – en is daarmee de grootste donor van de Palestijnse Autoriteit geworden. Toch beweren de Palestijnse leiders dat zij “Amerika niet vertrouwen” en het als de “vijand” zien. Vladimir Poetin en Rusland daarentegen worden gezien als bondgenoten en medestanders.

Tijdens zijn recente ontmoeting met Poetin op de conferentie over interactie en vertrouwenwekkende maatregelen in Azië (CICA) in Kazachstan maakte de Palestijnse leider Mahmoud Abbas zijn gevoelens duidelijk:

“Wij vertrouwen Amerika niet, en u kent ons standpunt. We vertrouwen hen niet en vertrouwen niet op hen, en we zullen onder geen beding aanvaarden dat Amerika de enige partij is bij het oplossen van het probleem.”

Voor Abbas sprak het Fatah Centraal Comité lid Abbas Zaki, die betreurde dat terwijl de VS vroeger een vriend van de Palestijnen was, zij dat nu niet meer is. Vandaag is het “de vijand”.

“We hebben veel vrienden in de wereld, terwijl de VS zich heeft teruggetrokken, en het is de vijand en Israël is zijn klauw in de regio.”

Zaki voegde eraan toe dat zodra de Palestijnen de “schaduw” van de VS verlaten, zij vrij zullen zijn om wapens uit andere bronnen te ontvangen:

“Onder de schaduw van de VS kan niemand ons helpen met wapens, maar wanneer haar macht verdwijnt of afneemt, zo Allah wil, zullen we hulp krijgen die meer is dan woorden en meer dan activiteiten en optochten.”

De houding van het Palestijnse leiderschap tegenover de VS is niet verrassend. Volgens Abbas’ Fatah-partij zijn het de VS en Groot-Brittannië die verantwoordelijk zijn voor het lot van de Palestijnen, aangezien Israël “door de VS en Groot-Brittannië is gebracht”.

De officiële Fatah-woordvoerder in de Gazastrook Mundhir Al-Hayek zei in september tegen de officiële PA-tv:

“We zullen onze fundamentele principes niet opgeven totdat alle doelen zijn bereikt, totdat het Palestijnse volk is bevrijd, en de bron van deze problemen [Israël] is verwijderd, die naar het Midden-Oosten is gebracht door de VS en Groot-Brittannië om een rol te spelen … om de belangen van de internationale gemeenschap te verdedigen.”

Voor het Palestijnse verhaal zijn historische feiten duidelijk irrelevant. Het besluit om het Joodse thuisland in Israël te herstellen werd genomen in de nasleep van de Eerste Wereldoorlog tijdens de Conferentie van San Remo in 1920. Het San Remo besluit werd vervolgens bekrachtigd door de internationale gemeenschap in het Volkenbond Mandaat voor Palestina van 1922. Het hele doel van het Mandaat was de oprichting van een Joods nationaal tehuis. De VS was slechts waarnemer bij de conferentie van San Remo en werd nooit lid van de Volkenbond.

Terwijl sommige commentatoren de vijandigheid van de PA tegenover de VS toeschrijven aan de beleidsveranderingen van voormalig president Donald Trump, zoals Palestinian Media Watch heeft aangetoond, is de minachting van de Palestijnen voor de VS een historische constante. Enkele voorbeelden van opmerkingen van de PA over de VS onder vorige regeringen zijn hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier, hier en hier te vinden.

Terwijl het Palestijnse leiderschap consequent zijn minachting voor de VS heeft getoond, ondanks het opslokken van miljarden aan Amerikaanse hulp, ziet Abbas Poetin en Rusland als toonbeelden van internationaal recht. Zoals Abbas opmerkte tijdens zijn ontmoeting met Poetin:

“Het standpunt van Rusland [ten opzichte van de Palestijnen] steunt rechtvaardigheid en internationaal recht, en vanuit ons perspectief is dat genoeg. Als u zegt: ‘Ik steun de besluiten van de internationale instellingen’, is dat voor mij genoeg.”


IDF Lt. Col. (res) Maurice Hirsch is directeur Legal Strategies bij Palestinian Media Watch. Dit artikel was oorspronkelijk gepubliceerd door Palestinian Media Watch.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox