De moslim die Joden redde van de Holocaust

Toen de nazi’s de Joden van Europa gevangen zetten, behoedde een moedige moslimdiplomaat de Perzische Joden voor uitroeiing.

Door David Lazarus | | Onderwerpen: Holocaust, Iran, Joden
Perzische Joden, 1920 Foto: Publiek Domein

Abdol-Hossein Sardari Qajar was een moslimdiplomaat in Parijs en redde het leven van duizenden Iraanse joden uit de vernietigingskampen van de nazi’s.

Sardari Qajar was een Iraniër die werd geboren in de Azerbeidzjaanse Qajar-dynastie. Deze dynastie heerste bijna 200 jaar over Perzië, totdat de Iraniër Mohammad Khan in 1925 tot Sjah werd gekroond en een gewelddadige campagne voerde tegen de Azerbeidzjaanse burgers van Iran. Azerbeidzjan werd uiteindelijk na een lange reeks oorlogen verdeeld tussen de Russen en Iran. Vandaag de dag leven er meer dan 30 miljoen Azerbeidzjanen in Iran. Sardari Qajar was een lid van deze inheemse Azerbeidzjaanse gemeenschap in Iran.

De Azerbeidzjaanse Joden onderhouden tot op de dag van vandaag goede betrekkingen met hun niet-Joodse en islamitische buren. De Joden besturen zelfs de enige Joodse stad ter wereld buiten Israël in Azerbeidzjan. Qirmisi Qesebe is dus de enige stad ter wereld waar de Joden buiten Israël in de meerderheid zijn. Veel beroemde Joden hebben een Azerbeidzjaanse achtergrond, zoals Garry Kasparov, die beschouwd wordt als de grootste schaker ter wereld.

Toen de Duitsers Parijs binnenvielen, werd de 26-jarige Azerbeidzjaanse moslim Sardari Qajar verantwoordelijk gesteld voor de Iraanse Joden in Frankrijk. Ondertussen stuurden de nazi’s en hun Franse handlangers de Joden naar de Poolse concentratiekampen en naar een zekere dood. In 1940 verplichtten de nazi’s alle Franse Joden zich te registreren bij de politie en een gele Jodenster te dragen. Sardari Qajar stuurde een brief naar de Franse regering, die op dat moment naar Vichy verbannen was, waarin hij verklaarde dat de Iraanse Joden met rust gelaten moesten worden omdat zij volledig geassimileerd waren in de Perzische cultuur. Deze unieke status van de Joden in de Perzische wereld gaat terug op koningin Esther, die trouwde met de Perzische koning Ahasveros, die de Perzische Joden redde van Haman.

Op onverklaarbare, sommigen zeggen wonderbaarlijke wijze, werkte het plan van Sardari Qajar en hoefden de Iraanse Joden de gele Davidster niet te dragen. 75.000 Franse Joden werden uiteindelijk naar de vernietigingskampen van de nazi’s gestuurd, maar alle Perzische Joden van Frankrijk werden ongemoeid gelaten. Voor de Joden die Frankrijk wilden verlaten, gaf Sardari Qajar moedig Iraanse paspoorten af aan Joodse families zonder toestemming van de Iraanse regering. Zo wist hij duizenden Joden te redden van de nazi-Holocaust.

Toen Yad Vashem, het Holocaust museum bij uitstek in Jeruzalem, Sardari vroeg naar zijn werk in Frankrijk, antwoordde hij eenvoudig:

“Zoals u wellicht weet, had ik het genoegen de Iraanse consul in Parijs te zijn tijdens de Duitse bezetting van Frankrijk, en in die hoedanigheid was het mijn plicht om alle Iraniërs te redden, met inbegrip van de Iraanse Joden.”

In 2004 werd Sardari Qajar geëerd door het Simon Wiesenthal Centrum in Los Angeles. Dit centrum is een organisatie die onderzoek doet naar de Holocaust, antisemitisme, misantropie en terrorisme aanpakt. Een organisatie die achter Israël staat en opkomt voor de veiligheid van Joden overal ter wereld.

Wat de Iraanse moslim Sardari Qajar voor het Joodse volk deed, was een uiting van duizenden jaren vreedzaam samenleven van Joden en het Azerbeidzjaanse en Perzische volk. Sardari Qajar is een herinnering aan een tijd waarin religie en etnische achtergrond werden verdrongen door het belang van de gemeenschappelijkheid van de mensheid en de gemeenschap der naties. Opgroeiend tussen Azerbeidzjanen die in harmonie met de Joden leefden, begreep Sardari Qajar het belang van respect en de heiligheid van het leven en had hij de moed het te beschermen. Een les die we allemaal moeten leren over de Holocaust.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox