Biden verwijderde Israëlische vlag tijdens bezoek aan Oost-Jeruzalem

Israëlische functionarissen hekelen impliciete aanval op soevereiniteit over oostelijke helft van hoofdstad, die door Trump werd erkend.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Jeruzalem, Biden
De gepantserde presidentiële limousine rijdt in Oost-Jeruzalem zonder Israëlische vlag, 14 juli 2022. Foto: Twitter

Het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden aan Israël was gevuld met warme, vriendelijke retoriek, glimlachen en handdrukken, en niet een paar tranen. En niemand twijfelt aan de oprechtheid achter dit alles. Maar het bezoek werd ook gekenmerkt door subtiele, soms onuitgesproken boodschappen en acties die verontrustend waren.

Al voordat Biden aankwam waren Israëli’s ongerust over zijn plan om de Palestijnen te ontmoeten zonder enige Israëlische vertegenwoordiging in Oost-Jeruzalem.

De boodschap aan Israëli’s en Palestijnen was duidelijk: Jeruzalem ligt nog steeds op de onderhandelingstafel, ondanks de erkenning door de voormalige Amerikaanse president Donald Trump van de stad als de onverdeelde hoofdstad van Israël.

En die boodschap werd een dag later bevestigd toen de media foto’s vrijgaven waarop te zien was dat Biden de Israëlische vlag uit zijn limousine had laten verwijderen, voordat hij naar het Augusta Victoria Ziekenhuis op de Olijfberg reed.

Sommige Israëlische functionarissen waren openlijk verontwaardigd.

“De foto’s van vandaag van [Biden’s] limousine, op weg naar Oost-Jeruzalem, zonder de Israëlische vlag die tot nu toe aan zijn roer wapperde, benadrukt de boodschap die hij probeert te sturen: dat de soevereiniteit van Jeruzalem, Israëls eeuwige hoofdstad, op de onderhandelingstafel ligt,” klaagde de voormalige Israëlische ambassadeur bij de VN Danny Danon. Hij had eerder in een open brief bij Biden gepleit om het verdeeldheid zaaiende bezoek aan Oost-Jeruzalem te annuleren.

Ook enkele Amerikaanse wetgevers roepen de president ter verantwoording.

Senator Bill Hagerty (R-TN) benadrukte dat het officiële beleid van de VS is dat heel Jeruzalem de hoofdstad van Israël is, en dat Biden geen gemengde signalen over deze kwestie zou moeten afgeven.

Bij een ontmoeting later diezelfde dag met de Palestijnse leider Mahmoud Abbas in Bethlehem, herhaalde Biden zijn inzet voor een tweestatenoplossing. Hij wilde niet ingaan op de Palestijnse eisen dat hij zich openlijk zou verbinden tot Oost-Jeruzalem als hoofdstad van een toekomstige Palestijnse staat.

Functionarissen van het Witte Huis bevestigden later echter dat Biden de Palestijnen vertelde dat er nog onderhandeld moet worden over de definitieve status van Jeruzalem. Wat Israël betreft, is dat niet het geval.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox