Strijd om Jeruzalem: Palestijnen zien hun kans in bezoek Biden

Maar Amerikaanse pogingen om de Palestijnse kwestie te bagatelliseren laten functionarissen in Ramallah in woede ontsteken.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Palestijnen, Biden
De Amerikaanse president Joe Biden A is in Israël aangekomen. Wat zal dat betekenen voor de toekomst van de Israëlische soevereiniteit in Jeruzalem? Foto: Noam Revkin Fenton / Flash90

Nadat Donald Trump hun dromen om de PLO-vlag boven Jeruzalem te hijsen de grond in boorde, zien de Palestijnen in het bezoek van de Amerikaanse president Joe Biden een kans om het roer om te gooien en hun klauwen weer in de Israëlische hoofdstad te laten zinken.

Maar tot nu toe zijn ze gefrustreerd door Amerikaanse functionarissen die proberen de Palestijnse kwestie op een zijspoor te zetten.

Tegelijkertijd maken de Israëliërs zich zorgen dat meer kleine gebaren die Biden de Palestijnen als spreekwoordelijke tafelresten zou toewerpen om hen te sussen, grote gevolgen zouden kunnen hebben voor de toekomst van Jeruzalem.

Erkenning van Palestijnse aanspraken

Vrijdag reist Biden de korte afstand van Jeruzalem naar Bethlehem en ontmoet daar de Palestijnse leider Mahmoud Abbas.

Net daarvoor zal hij een bezoek brengen aan het Victoria Augusta Ziekenhuis op de Olijfberg, een duidelijke knipoog naar de Palestijnse aspiraties om hun toekomstige hoofdstad in Oost-Jeruzalem te vestigen.

Abbas had gewild dat de gezamenlijke persverklaring die hij en Biden na hun ontmoeting zullen afleggen, een duidelijke Amerikaanse toezegging zou bevatten voor Palestijnse controle over het geheel van Oost-Jeruzalem langs de pre-1967 grens, en dus de erkenning door Trump van een verenigd Jeruzalem als de eeuwige hoofdstad van Israël zou terugdraaien.

Maar volgens Palestijnse functionarissen die met Channel 12 News spraken, zeiden de Amerikanen dat het beste wat Biden kan doen is publiekelijk de Palestijnse claim op de stad erkennen en zijn overtuiging dat Jeruzalem de hoofdstad van twee naties moet zijn.

Gevaarlijke gebaren

Hoewel Biden zich naar verwachting niet zal inzetten voor Palestijnse controle over Jeruzalem, wordt aangenomen dat hij andere verregaande concessies zal doen in deze kwestie.

De eerste is een bezoek aan Victoria Augusta zonder begeleiding van Israëlische functionarissen. Dit is een duidelijk signaal dat de regering Biden, in tegenstelling tot Trump voor hem, Israël niet als de soeverein in Oost-Jeruzalem beschouwt.

Biden is naar verluidt ook van plan om de status van het Palestinian Affairs Office op de Amerikaanse ambassade te verhogen en onder rechtstreeks toezicht van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken te plaatsen. Dat is niet genoeg om een officieel consulaat of ambassade voor de Palestijnen in Jeruzalem te vestigen, maar nog maar net.

Palestijnen bedreigen Israël en Amerika

Abbas heeft zijn regering opgedragen zich te onthouden van kritiek op Biden tijdens de rondreis van de president door het Midden-Oosten, maar heeft gedreigd met toekomstige “maatregelen” tegen zowel Israël als de Verenigde Staten als geen van zijn eisen deze week wordt ingewilligd. Naast Jeruzalem eiste Abbas dat de VS de PLO van haar diplomatieke zwarte lijst zou schrappen en de officiële PLO-missie in Washington DC zou heropenen. De zwarte lijst en de sluiting van de missie waren ook het werk van Trump.

Maar na voorbereidende ontmoetingen met Amerikaanse functionarissen vorige week, hebben de Palestijnen naar verluidt begrepen dat deze onderwerpen ook niet op tafel zullen komen tijdens het bezoek van Biden. De ontmoeting met Abbas is meer een beleefdheidsbetuiging en een knikje dat het Witte Huis zich blijft inzetten voor een toekomstige Palestijnse staat, ook al zijn er nu dringender regionale zaken die zijn tijd in beslag nemen. Dat besef viel niet goed bij Abbas en andere Palestijnse leiders.

De secretaris-generaal van de PLO, Hussein Al-Sheikh, zei vorige week in een toelichting aan de Palestijnse pers:

“Als het bezoek van Biden niet leidt tot het nakomen van zijn toezeggingen, met name [het creëren van] een politieke horizon, zal het een mislukt bezoek zijn.

Het [Palestijnse] leiderschap heeft een reeks maatregelen goedgekeurd [waarvan de uitvoering] is uitgesteld tot na het bezoek van president Joe Biden, op verzoek van onze [Arabische] broeders, onze [buitenlandse] bondgenoten en de Amerikaanse regering. Ik hoop dat we niet gedwongen zullen worden om [ze] uit te voeren. We hopen op een echte doorbraak, maar als het bezoek ons met lege handen achterlaat, denk ik dat het Palestijnse leiderschap geen andere keuze zal hebben… De Palestijnse kwestie kan niet worden genegeerd en de oplossing ervan kan niet worden uitgesteld.”

Terwijl de meeste van de dreigementen voor hernieuwd terroristisch geweld tegen Israël waren, benadrukte Abbas tijdens een regeringszitting in Ramallah vorige maand dat Palestijnse vergelding ook direct tegen Amerika zou zijn gericht:

“De zaken bleven ingewikkeld, [dus] besloten we de noodzakelijke stappen uit te voeren waartoe de [PLO] Centrale Raad had besloten… Dit is de situatie. Als u enkele van de besluiten tegen de VS ten uitvoer wilt leggen, heeft u mijn toestemming, en als u ze allemaal ten uitvoer wilt leggen, heeft u ook mijn toestemming daarvoor.”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox