Heeft Biden de Israëliërs verteld waar ze wel en niet mogen komen in Jeruzalem?

Israëlische functionarissen naar verluidt woedend nadat delegatie Biden weigerde hen rondleiding door Oost-Jeruzalem te laten begeleiden.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Jeruzalem
Amerikaanse vlaggen omzomen de straten van Jeruzalem in afwachting van het bezoek van president Joe Biden. Foto: Jamal Awad / Flash90

Israël was al ontstemd over het plan van de Amerikaanse president Joe Biden om Oost-Jeruzalem te bezoeken en daar Palestijnse functionarissen te ontmoeten. Maar toen hij ook weigerde om Israëlische functionarissen hem te laten vergezellen, werd dit aan de kaak gesteld als een aanval op de Israëlische soevereiniteit.

De Amerikaanse nieuwswebsite Axios meldt dat vier Israëlische functionarissen hebben bevestigd dat de delegatie van Biden een verzoek van de Israëlische regering heeft afgewezen. Het zou gaan om het vergezellen van de bezoekende president in alle delen van de hoofdstad, met inbegrip van de oostelijke helft van Jeruzalem die door de Palestijnen wordt opgeëist.

Een hoge Israëlische functionaris zou hebben gezegd dat dit een kwestie van Israëlische soevereiniteit was, en dat de regering druk zou blijven uitoefenen op de Amerikanen.

Maar de dynamiek van deze hele affaire is nu al zorgwekkend. Israël zou geen toestemming van Amerika of wie dan ook nodig moeten hebben om zijn ambtenaren op elk moment naar waar dan ook in Jeruzalem te sturen.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox