Biden tegen Netanyahu: Ik wil je niet omverwerpen

In een telefoongesprek tussen de twee staatslieden zou Netanyahu hebben geklaagd over de oproep van de Democratische senator Schumer om vervroegde verkiezingen te houden in Israël.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Benjamin Netanyahu, Joe Biden, Gazastrook
President Joe Biden en premier Benjamin Netanyahu in Tel Aviv, 18 oktober 2023. Foto: Avi Ohayon / GPO

De Amerikaanse president Joe Biden verzekerde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu tijdens hun telefoongesprek deze week dat hij niet probeert om de Israëlische leider uit de macht te verdrijven, vertelden twee bronnen die bekend zijn met het gesprek dinsdag aan Axios.

Tijdens het telefoongesprek van maandag uitte Netanyahu naar verluidt zijn ongenoegen over de oproep van Senaat Majority Leader Chuck Schumer voor vervroegde verkiezingen in Israël en Biden’s daaropvolgende steun voor de toespraak.

De Israëlische leider beschuldigde Biden er ook van hem in de Verenigde Staten publiekelijk aan te vallen als bemoeial van de binnenlandse politiek, zo vertelden de bronnen aan Axios.

Biden antwoordde volgens de bronnen dat hij Netanyahu niet probeerde te ondermijnen en niet van plan was om zich te mengen in de Israëlische politiek. Een van de bronnen zei dat het gesprek hielp om de situatie tussen de twee te verduidelijken.

Hoewel het kantoor van de premier en het Witte Huis niet reageerden op verzoeken om commentaar, vertelde de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur Jake Sullivan verslaggevers op maandag dat Netanyahu “zijn bezorgdheid had geuit over een aantal dingen die in de Amerikaanse pers zijn verschenen”.

“Ik ga niet in op een van die punten in het bijzonder, omdat ik de premier voor zichzelf wil laten spreken en de vertrouwelijkheid van het gesprek wil behouden,” voegde Sullivan eraan toe.

In een toespraak in de Senaat op donderdag, die Schumer omschreef als een “geweldige toespraak” over een mogelijke tweestatenoplossing voor Israël en de Palestijnen, bestempelde de Democraat enkele van Netanyahu’s senior kabinetsleden als “fanatici” en “extremisten” en riep hij op tot vervroegde verkiezingen.

Schumer beweerde te spreken namens de “Joodse meerderheid van de Amerikanen” om hun standpunten over het Arabisch-Israëlische conflict te vertegenwoordigen. Hij liet doorschemeren dat Washington militaire hulp aan Jeruzalem afhankelijk zou moeten maken of zou moeten stopzetten als er geen nieuwe regering wordt gevormd.

In een interview met Dana Bash in het programma “State of the Union” van CNN op zondag, herhaalde Netanyahu dat de Israëli’s moeten beslissen wanneer ze gaan stemmen en noemde de eisen van Schumer “belachelijk”.

“Het is net als na 11 september 2001, toen we midden in de oorlog tegen Al Qaida zaten en een Israëli zou zeggen: ‘Weet je, wat we nu nodig hebben zijn nieuwe verkiezingen in de VS, of als jullie systeem dat niet toelaat, dan moet president Bush aftreden en moeten we een andere leider hebben. … Dat doe je niet met een zusterdemocratie, een bondgenoot,” zei Netanyahu.

Volgens een opiniepeiling die op 10 maart werd vrijgegeven, blijven zelfs Israëli’s die Netanyahu’s leiderschap niet vertrouwen, enkele van zijn belangrijkste oorlogspolitiek steunen, waaronder zijn afwijzing van de tweestatenoplossing en zijn aandringen dat de Israëlische troepen Hamas in Rafah verslaan.

Bijna drie op de vier Joodse Israëli’s geloven dat de steun van de VS voor Israël is afgenomen na het bloedbad van Hamas op 7 oktober.

Vorige maand vertelde een hoge ambtenaar van de regering Biden aan NBC News dat er “een groeiende kloof was tussen de VS en Israël,” vooral over het komende IDF-offensief in Rafah, het laatste bolwerk van Hamas in Gaza.

Tijdens hun telefoongesprek op maandag vertelde Biden aan Netanyahu dat hij een groot militair offensief tegen Hamas in Rafah niet kon steunen. In plaats daarvan is het Witte Huis voorstander van een beperkte operatie gericht op hoogwaardige terroristische doelen en het beveiligen van de grens tussen Gaza en Egypte.

Netanyahu zei dinsdag echter achter gesloten deuren tegen een parlementaire commissie dat zijn regering “vastbesloten is om de vernietiging van deze bataljons in Rafah te voltooien”.

Op dinsdagavond kondigde het kabinet van de premier aan dat Netanyahu twee van zijn naaste medewerkers, minister van Strategische Zaken Ron Dermer en nationaal veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi, naar Washington zou sturen om de operatie te bespreken. Ze zullen worden vergezeld door een vertegenwoordiger van de Coordinator of Government Activities in the Territories (COGAT), de Israëlische afdeling van het Ministerie van Defensie die verantwoordelijk is voor civiele zaken in de gebieden.

De aankondiging kwam nadat Biden aan Netanyahu had gevraagd om een “interagentschapsteam op hoog niveau van militaire, inlichtingen- en humanitaire vertegenwoordigers” te sturen. De ontmoeting vindt waarschijnlijk begin volgende week plaats, maar zou ook deze week kunnen plaatsvinden, aldus het Witte Huis.

Ynet meldde dinsdag dat de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant werkt aan de planning van een afzonderlijk bezoek aan de Verenigde Staten, wat zijn eerste reis zou zijn sinds de aanslagen van 7 oktober. Galant heeft voorlopige goedkeuring voor de reis gekregen van Netanyahu, zei hij.

In een toespraak tot de troepen in de westelijke Gazastrook vorige week, leek Galant te laten doorschemeren dat de IDF-operatie in Rafah binnenkort zou plaatsvinden. “Zelfs degenen die denken dat we de operatie uitstellen, zullen snel zien dat we iedereen zullen bereiken,” zei hij, volgens een rapport van het Ministerie van Defensie.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox