Galant tijdens bezoek aan Gaza: IDF komt dichter bij operatie in Rafah

“Zelfs degenen die denken dat we aarzelen, zullen snel zien dat we iedereen zullen bereiken,” vertelde de minister van Defensie de troepen in Gaza-Stad.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: IDF, Gaza
De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant tijdens een bezoek aan Gaza-Stad, 13 maart 2024. Foto: Aeriel Hermoni/ministerie van Defensie.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Galant liet woensdag tijdens een bezoek aan de Gazastrook doorschemeren dat de operatie van de Israel Defense Forces tegen Hamasbataljons in de meest zuidelijke stad Rafah “binnenkort” zal plaatsvinden.

“Zelfs degenen die denken dat we aarzelen, zullen snel zien dat we iedereen zullen bereiken,” vertelde hij IDF-soldaten die gestationeerd waren in het westelijke deel van Gaza-stad, volgens een rapport van het ministerie van Defensie.

Galant voegde eraan toe dat “er hier boven en onder de grond buitengewoon werk wordt verricht, dat de strijdkrachten overal reiken en dat de conclusie is dat er geen veilige plek is voor terroristen in Gaza.

“We zullen iedereen die op 7 oktober betrokken was voor het gerecht brengen – we zullen hem elimineren of hem voor het gerecht brengen in Israël. Er is geen veilige plek, niet hier, niet buiten Gaza en niet in het hele Midden-Oosten,” zei hij.

Galant sprak nadat het leger had aangekondigd dat een terrorist van Hamas die verantwoordelijk is voor talrijke raketaanvallen op de Joodse staat, waaronder op 7 oktober, was gedood in een luchtaanval in Khan Yunis in de zuidelijke Gazastrook.

Premier Benjamin Netanyahu heeft herhaaldelijk benadrukt dat Israël vragen om niet in Rafah te opereren gelijk staat aan Israël vragen om de oorlog tegen de terroristen te verliezen.

Veel van de 134 gijzelaars die na 159 dagen in de Gazastrook nog steeds door Hamas worden vastgehouden, bevinden zich vermoedelijk in het Hamasbolwerk aan de Egyptische grens. Twee gijzelaars werden vorige maand uit de stad gered in een gedurfde militaire operatie door Israëlische speciale eenheden.

De Amerikaanse president Joe Biden overweegt voorwaarden te verbinden aan militaire hulp aan Israël als Jeruzalem doorgaat met de inname van Rafah, meldde Politico maandag, zich beroepend op functionarissen in Washington.

In een interview met MSNBC in het weekend verklaarde Biden dat de inname van Rafah een “rode lijn” was, voordat hij snel verduidelijkte dat “ik Israël nooit zal verlaten. De verdediging van Israël is nog steeds van cruciaal belang, dus er is geen rode lijn waarbij ik alle wapenleveranties zou stoppen.”

Vervolgens suggereerde hij dat meer burgerslachtoffers een rode lijn zouden zijn, waarbij hij Hamas-cijfers aanhaalde van 30.000 Palestijnen die gedood zouden zijn in de oorlog. Volgens Israëlische cijfers zijn er minstens 13.000 terroristen onder de doden.

In zijn antwoord aan Biden op zondag, legde Netanyahu zijn eigen rode lijn vast: “Weet je wat de rode lijn is? Dat 7 oktober zich niet zal herhalen.”

Ongeveer driekwart van de Joodse Israëli’s en een meerderheid van de Israëli’s als geheel zijn voorstander van uitbreiding van de militaire operaties tegen Hamas tot Rafah, volgens een peiling van het Israel Democracy Institute.

Vorige maand presenteerde Israël een evacuatieplan voor de burgerbevolking in Rafah. Het voorstel voorziet in 15 kampen, elk met ongeveer 25.000 tenten (375.000 tenten in totaal), waarheen de ontheemden uit de Gazastrook moeten worden overgebracht.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox