Hebben moslims de sleutels tot het koninkrijk van Israël in bezit?

Israël is de afgelopen 48 uur in rep en roer geweest, tot grote vreugde van de moslimparlementsleden die verantwoordelijk waren voor alle commotie.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Israëlische Arabieren
Mansour Abbas pochte dat zowel de regering als de oppositie in afwachting zijn van de islamitische geestelijken die zijn Ra'am-partij adviseren. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Wat was er gebeurd?

De leider van de enige Arabische partij in de regeringscoalitie, Mansour Abbas, heeft gedreigd uit de coalitie te stappen naar aanleiding van Israëls aanpak van het recente geweld op de Tempelberg. De beslissing of hij dat al dan niet zou doen, werd besproken door het religieuze moslimorgaan achter de Ra’am-partij, bekend als de Shura-raad.

Abbas grapte dat de regering, de oppositie en heel Israël zouden moeten wachten op het besluit van een handvol islamitische geestelijken.

Shura wat?!

Een shura-raad is een adviserend religieus orgaan dat beslist over moeilijke aangelegenheden voor vele politieke en militaire organisaties in de moslimwereld. Hamas heeft een shura-raad, net als Hezbollah. De shura-raad van Ra’am maakt deel uit van de Islamitische Beweging in Israël, die op haar beurt een tak is van de Moslimbroederschap.

Wie profiteert hiervan?

  • Op korte termijn: Benjamin Netanyahu, wiens Likudpartij onmiddellijk een motie van wantrouwen indiende in afwachting van het vertrek van Ra’am uit de coalitie. De motie werd ingetrokken toen Abbas later verklaarde dat hij voorlopig in functie zou blijven.
  • Op lange termijn: de Arabische moslimwetgevers, die hebben bewezen dat zij, hoewel zij een minderheid vormen, de Israëlische regering effectief kunnen gijzelen.
  • Een kanttekening: deze episode was een nieuwe klap voor de bewering dat Israël een “apartheidsstaat” is. Als dat inderdaad zo zou zijn, zouden Abbas en zijn Ra’am-partij nooit zoveel macht kunnen uitoefenen, en zeker niet met slechts vier zetels.

Wat nu?

Hoewel de situatie voorlopig is gekalmeerd, blijkt uit opiniepeilingen dat de partij van Abbas steun verliest en bij de volgende nationale verkiezingen waarschijnlijk niet het vereiste aantal stemmen zal krijgen om in de Knesset zitting te nemen. Het is dan ook waarschijnlijk dat hij zijn sleutelpositie zal blijven uitbuiten om zijn rechtse coalitiepartners pijnlijke concessies te doen zolang de huidige regering aanblijft.

En de gevolgen?

De capriolen van Abbas zullen waarschijnlijk een van de belangrijkste redenen zijn waarom deze regering geen volledige ambtstermijn zal halen. Twee leden van Bennetts eigen Yamina-partij hebben de coalitie al de rug toegekeerd omdat ze het niet konden uitstaan dat de coalitie steeds de Ra’am-partij en andere linkse leden tegemoet kwam. Als de coalitie nog een lid verliest, zal Bennett een minderheidsregering hebben.

Intussen zorgen de concessies en verzoeningen aan Ra’am ervoor dat de steun van de kiezers voor Yamina en de andere rechtse partijen in de coalitie afneemt, wat betekent dat Likud bij de volgende verkiezingen meer zetels zou kunnen winnen dan ooit tevoren.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox