De internationale mainstream media proberen niet eens meer hun anti-Israëlische houding te verbergen. Jeremy Bowen, de internationale redacteur van de BBC, gaf onlangs fouten toe in zijn berichtgeving over Israël en Gaza, maar maakte meteen duidelijk dat hij “geen spijt” heeft.
In het verleden was onnauwkeurige verslaggeving in een sector die prat ging op nauwkeurigheid en objectiviteit een reden voor spijt.
Maar we bevinden ons in een nieuw tijdperk wat de media betreft, het tijdperk van moreel relativisme. En zelfs de meest eerbiedwaardige mediaorganisaties zijn niet immuun voor deze gevaarlijke nieuwe trend.
Op 17 oktober werd het Al-Ahli ziekenhuis in Gaza opgeschrikt door een explosie. De Palestijnen gaven onmiddellijk Israël de schuld en overdreven het dodental. De BBC beweert dat haar berichtgeving over de gebeurtenis evenwichtig was, maar zoals de meeste mainstream media suggereerden de BBC-rapporten duidelijk dat Israël het ziekenhuis had gebombardeerd.
Dit was echter niet het geval. De parkeerplaats van het ziekenhuis was getroffen door een mislukte raketaanval en het ziekenhuis zelf was slechts zeer licht beschadigd.
Zie ook: Israëlisch ziekenhuis weigert BBC toegang
Bowen, die verantwoordelijk was voor de verslaggeving van de BBC over deze en alle andere gebeurtenissen in Gaza, zei dat hij zijn verslaggeving had gebaseerd op foto’s die hem waarschijnlijk waren getoond door Palestijnse bronnen. Hij concludeerde onmiddellijk dat Israël de schuldige was. “Ik had het mis, maar ik voel me niet bijzonder slecht,” zei hij vorige week in een ander BBC-programma.
“Ik heb geen spijt van iets in mijn rapport omdat ik denk dat ik heel redelijk heb gehandeld, ik voel me helemaal niet slecht,” vervolgde Bowen.
Maar hij zou zich wel slecht moeten voelen.
Niet alleen omdat hij er niet in slaagde om de feiten goed te controleren voordat hij publiceerde, maar ook omdat de onjuiste berichten van de BBC en anderen hebben geleid tot gewelddadige rellen in Londen, Parijs en vele andere steden in Noord-Amerika, Europa en het Midden-Oosten.
Het versterkt ook het besef dat alles wat van de mainstream media komt met een korreltje zout moet worden genomen. Omdat de mainstream media zelf geen fact check doen voordat ze publiceren, moeten lezers alles wat ze horen en zien van de BBC, Sky News, CNN en de New York Times zelf controleren. Hetzelfde geldt voor de grote Duitse mediaorganisaties.