Israëlisch ziekenhuis weigert BBC de toegang

Medisch centrum Galilea ‘weigert samen te werken met media die Hamas niet als terroristische organisatie beschouwen’.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: media, oorlog in Israël
Het "Galilee Medical Center" in Nahariya. Foto: Noam Falakasa/TPS.

Verwijzend naar de “bevooroordeelde berichtgeving” van BBC News over de oorlog tegen Hamas, verbood het personeel van het Galilee Medisch Centrum in Nahariya zaterdag een filmploeg om het ziekenhuis binnen te gaan, zei een woordvoerder van het ziekenhuis.

“Als er geen duidelijkheid is, en dat is soms de aard van deze situatie, is het goed voor zo’n populair media-orgaan om te controleren, te onderzoeken en te onderzoeken voordat het zijn verslagen publiceert voor honderden miljoenen mensen in de wereld,” vertelde ziekenhuisdirecteur professor Masad Barhoum aan Jewish News Syndicate.

“Er zijn te veel rode lijnen overschreden in alles wat te maken had met het BBC-netwerk. Toen ze vroegen om in ons medisch centrum te filmen en artsen te interviewen, was het duidelijk dat ze erop uit waren om te manipuleren en te verdraaien, dus we hebben hen verteld dat we onze deuren tot nader order hebben gesloten,” voegde hij eraan toe.

Ziekenhuiswoordvoerder Gal Zeid vertelde JNS: “Ik deed de aankondiging aan de media in de hoop dat andere gezondheidsinstellingen en faciliteiten, ook in het hele land, solidair zullen zijn, vooral tijdens de oorlog, en net als wij weigeren samen te werken met media en partijen die de werkelijkheid eenzijdig presenteren en weigeren Hamas te zien als een terroristische organisatie die alle burgers van Israël zonder onderscheid schade toebrengt.”

De door de overheid gefinancierde Britse nieuwsdienst wordt geconfronteerd met scherpe kritiek voor zijn verslaggeving over de Gaza-oorlog.

President Isaac Herzog en andere politici hebben de BBC berispt voor haar weigering om Hamas “terroristen” te noemen.

“We hebben te maken met een van de ergste terroristische organisaties ter wereld”, zei Herzog donderdag tegen de Britse premier Rishi Sunak.

“Ik weet dat je in moderne democratieën, zoals de onze en de uwe, niet zomaar kunt ingrijpen, maar omdat de BBC enige connectie heeft en over de hele wereld bekend staat als Brits, moet er een protest komen om dit te corrigeren en Hamas ook daar als terroristische organisatie te definiëren,” zei Herzog. “Wat moeten ze nog meer doormaken om te begrijpen dat dit een wrede terroristische organisatie is?”

Ondertussen werd de BBC gedwongen om zich te verontschuldigen voor haar verslag van een explosie die dinsdagavond het Al Ahli Arab Hospital in Gaza City raakte. Correspondent Jon Donnison meldde ter plekke dat het ziekenhuis was getroffen door een raket of een granaat en voegde eraan toe: “Maar gezien de omvang van de ontploffing is het moeilijk voor te stellen dat het een of meer Israëlische luchtaanvallen kunnen zijn geweest”.

Het Israëlische leger gaf onderschepte communicatie- en beveiligingsbeelden van Hamas vrij die bevestigen dat het ziekenhuis werd beschadigd door een dolende Palestijnse raket van de Islamitische Jihad.

Aanvankelijke nieuwsberichten en berichten op sociale media die Israël onterecht de schuld gaven van de explosie, leidden tot Arabische onrust in het hele Midden-Oosten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox