Ziekenhuisexplosie in Gaza: de goedgelovigheid van de media

Buitenlandse media baseren zich vaak blind op berichten uit Gaza. En opnieuw zit Israël gevangen in het kruisvuur van de kritiek.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: media, Gazastrook, Hamas
Politieagenten blokkeren de toegang tot het Israëlische consulaat in Istanbul, Turkije, tijdens een demonstratie tegen een vermeende Israëlische aanval op een ziekenhuis in Gaza, 17 oktober 2023. Foto: EPA-EFE / Necati Savas

Na de verwoestende explosie in een ziekenhuis in Gaza was het voor de buitenlandse media aanvankelijk duidelijk dat er maar één schuldige kon zijn, Israël. Nauwelijks waren de eerste foto’s van de slachtoffers van de vermeende Israëlische raketaanval op een ziekenhuis gepubliceerd of er kwam een golf van verontwaardiging over de “Israëlische” aanval.

Het enige wat de buitenlandse media hadden was een bericht uit de Gazastrook dat Israël een ziekenhuis had aangevallen. Zonder verder onderzoek te doen, kreeg Israël de schuld van de aanval.

The New York Times, The Guardian en CNN publiceerden koppen die direct naar Israël wezen als de dader. Deze beschuldigingen waren uitsluitend gebaseerd op verklaringen van het ministerie van Volksgezondheid in Gaza.

Maar slechts een paar uur later, na een verklaring van de woordvoerder van de IDF, corrigeerden veel van deze media hun oorspronkelijke berichten waarin ze Israël de schuld gaven van het incident.

Hoewel de woordvoerder van het Israëlische leger (IDF) duidelijk bewijs en videobeelden presenteerde waaruit bleek dat verkeerd gericht raketvuur de oorzaak van de ramp was, richtten veel berichten zich nu op de wederzijdse schuld tussen Israël en de Palestijnen.

“Hamas-functionarissen zeggen dat de site door Israël vanuit de lucht werd gebombardeerd, waarbij 500 mensen omkwamen, maar het Israëlische leger geeft de schuld aan Palestijnse militanten,” luidde de kop van de BBC. “Honderden doden bij ontploffing ziekenhuis in Gaza, zeggen Palestijnse functionarissen,” schreef de New York Times. “Functionarissen in Israël en Gaza geven elkaar de schuld van de ontploffing”.

Jonathan Conricus, woordvoerder van de Israëlische legerreserve, bekritiseerde de dubbele standaard in de buitenlandse berichtgeving, vooral die van de BBC.

“Geschokt door de dubbele standaard in verslaggeving: @BBCWorld geeft Israël automatisch de schuld van een explosie in een ziekenhuis in Gaza, alleen omdat terrorist Hamas dat zegt! Iedereen die onderzoek doet en beweringen weerlegt, moet bewijs leveren. Ik heb er geen probleem mee om ter verantwoording te worden geroepen, maar ik wil dat onze vijanden net zo grondig worden onderzocht. Bekijk mijn interview.”

Andere nieuwsbronnen, waaronder The Guardian en Daily Mail, stelden de vraag naar de verantwoordelijkheid centraal in hun berichtgeving, waarbij ze zowel Israëlische als Palestijnse bronnen aanhaalden.

Het is dan ook niet verrassend dat Al-Jazeera vasthield aan haar oorspronkelijke verklaring en Israël direct de schuld gaf.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox