Amerika is het Midden-Oosten aan het verliezen

“Als de Amerikanen niet aan de kant van Israël staan in het conflict met Iran. Hoe groot is dan de kans dat ze wel aan onze kant staan?”

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: politiek, Verenigde Staten, Midden-Oosten
Israël en de Golfstaten hebben het gevoel dat zij niet langer echt op Amerika kunnen rekenen als schild tegen hun vijanden. Foto: Flash90

Het komt voor sommigen als een schok dat Israël zich niet resoluut aan de zijde van de Verenigde Staten heeft geschaard om Rusland te veroordelen en te bestraffen voor zijn invasie in Oekraïne.

Israël heeft zich historisch gezien aangesloten bij het mondiale beleid van Washington, om niet geïsoleerd te raken van zijn belangrijkste bondgenoot en weldoener.

Maar het is niet alleen de Joodse staat die zijn banden met de VS losser maakt. Arabische stemmen waarschuwen dat Amerika de controle over het gehele Midden-Oosten aan het verliezen is door zijn roekeloze, tegenstrijdige en zelfs hypocriete beleid.

“De betrekkingen tussen de Saoedi’s en de VS verkeren in een crisis,” schreef Mohammed al-Yahya, voormalig hoofdredacteur van de pan-Arabische Saoedische nieuwszender Al-Arabiya.

Het feit dat al-Yahya zijn opiniestuk niet voor een grote Amerikaanse publicatie schreef, maar voor de Jerusalem Post, toont reeds aan dat de Arabieren hun allianties willen verbreden en Israël zien als een evenwaardige partner om hun grieven aan te uiten.

De prominente Arabische journalist zei dat de Arabische staten van de Perzische Golf zich in een “scheidingsfase” bevinden, terwijl het Witte Huis nog steeds niet helemaal begrijpt wat er aan de hand is.

Deze scheiding begon met het vorige nucleaire akkoord met Iran, dat tot stand kwam door bemiddeling van voormalig VS-president Barak Obama, een akkoord dat, ondanks alle inspanningen om het te vermijden, nog steeds, in de woorden van al-Yahya, “de weg effent voor Iran om de kernbom te krijgen”. De voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu was dezelfde mening toegedaan en daarom verzette hij zich zo fel tegen de overeenkomst dat hij zelfs het diplomatieke protocol overtrad.

Nu, vervolgde al-Yahya, doet president Joe Biden precies hetzelfde met de nucleaire overeenkomst die uit de lopende besprekingen in Wenen naar voren is gekomen. Hij betreurde dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Anthony Blinken, toen deze problemen aan de orde werden gesteld tijdens de recente top in Zuid-Israël, niet veel meer heeft gedaan dan “de breuk die is ontstaan door het nucleaire akkoord te verdoezelen door een beeld te schetsen van regionale solidariteit, maar de regio laat zich niet voor de gek houden”.

De Arabieren zijn tot de conclusie gekomen dat de Verenigde Staten niet langer achter hen staan, althans niet op een wijze die hen zou beschermen tegen Iraanse agressie.

Israël is tot een soortgelijke conclusie gekomen, ook al is die niet zo duidelijk uitgedrukt. Herhaaldelijk hebben de Israëlische leiders verklaard dat de Joodse staat uiteindelijk alleen op zichzelf kan vertrouwen voor zijn verdediging.

En interessant genoeg is het juist het besef van Israël op dit punt dat de Arabieren beter doet begrijpen waar de VS werkelijk staan, en dat ook zij andere of op zijn minst aanvullende bondgenoten moeten zoeken, waaronder Israël.

“Als de Amerikanen niet aan de kant van Israël staan tegen Iran, hoe groot is dan de kans dat zij wel aan onze kant staan?” vroeg al-Yahya zich af.

Hij schreef dit niet alleen in het licht van het gevaarlijke nucleaire akkoord, maar ook als reactie op de merkwaardig zwakke Amerikaanse reactie op een Iraanse raketaanval op Amerikaanse faciliteiten in Erbil in Noord-Irak vorige maand. De Iraniërs beweerden dat de aanval gericht was op geheime Israëlische installaties, en de regering-Biden leek, althans in de ogen van de Arabieren, grotendeels onbezorgd, zo niet stilzwijgend medeplichtig.

Dit is het resultaat van een benadering van het buitenlands beleid waarbij zowel Obama als Biden de nadruk hebben gelegd op “evenwicht” om de stabiliteit te handhaven.

al-Yahya en anderen vragen zich dan ook af waarom de VS er zo op gebrand zijn dat Israël en de Arabische Golfstaten zich bij hen aansluiten om zich rechtstreeks tegen Rusland te verzetten, in plaats van een evenwicht te bewaren dat hun eigen nationale belangen dient.

“Waarom zouden de regionale bondgenoten van Amerika Washington helpen om Rusland in Europa in bedwang te houden, terwijl Washington Rusland en Iran in het Midden-Oosten aan het versterken is?

In tegenstelling tot het tegenstrijdige beleid en de tegenstrijdige standpunten van Amerika, zijn Rusland en China veel duidelijker in wat zij willen en verwachten, zei hij. Dit is ook de reden waarom Israël en de op het Westen georiënteerde Arabische staten steeds meer naar elkaar en naar de andere opkomende grootmachten kijken in het licht van het falen van Amerika. Zij kunnen zich niet anders veroorloven.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox