Acht leuke feiten over Sjavoeot in Israël

Op deze gemoedelijke feestdag eten Israëli’s cheesecake, houden ze watergevechten, laten ze hun landbouw zien en studeren ze de hele nacht.

Door Jewish News Syndicate (JNS) | | Onderwerpen: Joodse feesten
Een jonge Joodse jongen houdt een Thorarol vast terwijl hij poseert voor een foto in een tarweveld, voorafgaand aan de Joodse feestdag van Sjavoeot Foto: Mendy Hechtman / Flash90

Nu de zomer voor de deur staat, is het tijd om ons klaar te maken voor wat velen beschouwen als de beste feestdag op de Joodse kalender: Sjavoeot. Zeven weken na Pesach (Sjavoeot betekent “weken” in het Hebreeuws), begint de feestdag dit jaar bij het vallen van de avond op 4 juni.

Niet alleen kent het feest geen verboden (zoals vasten op Jom Kippoer), maar de meest wijdverbreide manier om het te vieren is door het eten van cheesecake. Echt waar.

En daar blijft het niet bij, want Sjavoeot in Israël gaat gepaard met een overvloed aan plezier, zoals u meteen zult zien. Scroll maar naar beneden met een stuk romige taart in de hand.

1. Het is tijd om je waterpistool af te poetsen

Een watergevecht in het centrum van Jeruzalem. (Foto: Matanya Tausig / Flash90)

Misschien omdat het gewoonlijk zo enorm heet is op Sjavoeot, markeren veel Israëli’s, vooral onder een bepaalde leeftijd, het festival met een volwaardig en glorieus watergevecht. Waterpistolen en ballonnen zijn voor de meeste mensen de wapens bij uitstek. Parken, scholen en andere openbare ruimten worden allemaal perfect aanvaardbare slagvelden. Geniet ervan, en blijf uit de buurt van kinderen als je droog wilt blijven.

2. En om wit te dragen

Een vrouw gekleed in een witte jurk, zoals traditie is voor Sjavoeot. (Foto: Mila Aviv / Flash90)

Wandel door een winkelcentrum in de weken voorafgaand aan Sjavoeot en je zou bijna gaan geloven dat Israëli’s alleen witte kleding dragen. En dat doen ze ook – voor deze feestdag. Kinderen op de kleuterschool dragen gewoonlijk witte T-shirts, vrouwen kiezen voor zwierige witte jurken en mannen gaan voor witte overhemden en chino’s. Hoewel al dit wit zeker goed fotografeert voor Instagram, gaat de traditie eigenlijk ver terug. Je zult je best moeten doen om iemand te vinden die zwarte of gekleurde kleding draagt op de dag.

3. Vergeet je bloemenboeket en stromand niet

Een van de schattigste tekens van de vakantie hier in Israël is het zien van kleine kinderen die naar de kleuterschool gaan met een kroon van bloemen en een strooien picknickmand dragen die in het Hebreeuws tene wordt genoemd. De traditie heeft waarschijnlijk te maken met het landbouwaspect van de dag (meer daarover hieronder), en het is gewoon heel schattig. En de inhoud van de mand? De jonge dochter van ondergetekende werd gevraagd de hare te vullen met een stuk fruit, een groente en een romige pudding naar keuze. Dat is Griekse yoghurt, voor het geval u het zich afvroeg.

4. Geniet van de kaastaart

Een cheesecake uitgestald in een bakkerij in Netanya. (Foto: Chen Leopold / Flash90)

Sjavoeot is de feestdag waarop alle zuivelproducten uit het Land van Melk en Honing worden gevierd. Cheesecake, lasagnes, quiches, pasta’s en kaasplankjes worden allemaal op de feesttafel verwacht, waardoor dit het smakelijkste feest ter wereld is en misschien ook wel het meest vetmakende. De laatste jaren zijn er inspanningen om het eten ook te richten op verse producten en vegan-vriendelijke opties, met veganistische cheesecakes die regelmatig op taartkramen tevoorschijn komen. Je weet wel, om de feeststemming erin te houden.

5. Ga naar een kibboets

Sjavoeot bij Kibboets Sarid in Emek Yizrael op 16 mei 2021. (Foto: Anat Hermony / Flash90)

Agrarische gemeenschappen zoals kibboetsen en moshavim maken grote ophef over Sjavoeot, dat met veel ceremonie wordt gevierd. Omdat het nu eenmaal Israël is, wordt de ceremonie gevierd met kinderen die achterop een tractor langs strobalen rijden, in plaats van dat iedereen een zwarte das aantrekt. De reden voor de grootse viering is dat in de tijd van de Tempel de boeren naar Jeruzalem trokken met de allereerste oogsten van hun land op Sjavoeot. De hedendaagse boeren maken ook van de gelegenheid gebruik om hun harde werk te tonen, wat natuurlijk heerlijk is.

6. Een nachtje doorhalen, iemand?

Een Israëlische familie viert Sjavoeot in Tzur Hadassah. (Foto: Nati Shohat / Flash90)

Terwijl een nachtje doorhalen meestal wordt geassocieerd met ofwel een zeer goede avond uit of wanhopige pogingen om deadlines op het werk te halen, is de nacht van Sjavoeot traditioneel gewijd aan Bijbelstudie. Volgens de Joodse legende versliepen de Israëlieten zich per ongeluk op de ochtend van Sjavoeot, de dag waarop zij de Thora ontvingen. Om deze nalatigheid van onze voorouders goed te maken, hebben Joden overal het tot hun taak gemaakt om vooruitlopend op het festival te studeren om te laten zien hoe enthousiast zee er werkelijk over zijn. Israëli’s die geen Thorastudies doen, hebben ondertussen de gewoonte ontwikkeld om een breed scala van gebieden te bestuderen, zoals filosofie, de actualiteit en cultuur.

7. Schenk jezelf een glas (witte) wijn in

Mousserende wijn. (Foto: Grapetonix / CC Attribution)

De combinatie van stijgende temperaturen en de neiging om op Sjavoeot voor alles wat wit is te gaan, betekent dat de feestdag ook liefkozend wordt gevierd door ijskoude witte wijn te drinken. Dit is geen geringe prestatie, gezien het feit dat Israëli’s meestal voor rood kiezen. Toch zijn de verbazingwekkende witte wijnen die hier worden geproduceerd zeker genoeg om zelfs de grootste merlot-liefhebbende persoon te bekeren. Ik spreek hier uit ervaring.

8. Doe niets speciaals

Zoals hierboven al kort is gezegd, is Sjavoeot een uniek Joods feest, omdat er geen speciale manier is om het te vieren. Zeker, er is de hele nacht leren en de cheesecake, maar dit zijn slechts tradities die in de loop der eeuwen zijn opgepikt. Dit betekent dat, in tegenstelling tot Pesach, geen enkel voedsel niet op het menu staat. Dat je je, in tegenstelling tot Chanoeka, niet hoeft te haasten voor de kaarslichtceremonies. Dat je, in tegenstelling tot Sukkot, geen buitenhut hoeft te bouwen. Dus leun achterover, ontspan, neem een slok van die witte wijn en geniet van de zomer die voor je ligt.

Chag sameach!


Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd door Israel21c.

De redactie van Israel Today is dinsdag weer terug. Gelukkig Sjavoeotfeest!

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox