“Ze registreren de doden!” – waarom de reguliere media niet te vertrouwen zijn

Terwijl de buitenlandse pers zich beklaagt over het stijgende dodental in Gaza, zet CNN zichzelf voor schut wanneer sommige doden tijdens live-verslaggeving opduiken.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: Hamas, vooringenomenheid van media, Pallywood
Een Palestijns "lijk" tilt zijn hoofd op om te kijken wat er aan de hand is tijdens een live uitzending van CNN. Foto: Screenshot

De BBC, Sky News, CNN en andere media hebben herhaaldelijk gepubliceerd wat hen door Hamas is voorgeschoteld, zonder veel nadenken en zeker zonder enige fact-checking. Dit werd deze week krachtig gedemonstreerd in twee afzonderlijke maar gerelateerde stukken op Sky News en CNN.

In een gesprek met de Israëlische oppositieleider Yair Lapid op zondag stelde Sky News-correspondent Mark Austin nadrukkelijk: “Ze zijn nu met namen gekomen. Ze hebben de namen verzameld. Ze hebben de doden geregistreerd!”

Lapid kon niet geloven wat hij hoorde. Waarom, vroeg hij zich af, vertrouwden ‘s werelds belangrijkste media de verklaringen van een frauduleuze terroristische organisatie?

“Mark, je haalt deze cijfers van een terroristische organisatie die keihard liegt. Dit is propaganda,” hield Lapid vol. “Sky News kan de rapporten van Hamas maar beter niet vertrouwen.”

Kort daarna zond CNN een clip uit op de achtergrond van zijn nieuwsuitzending die het netwerk in verlegenheid bracht en de lijst met “geregistreerde doden” waarop Austin zich baseerde voor zijn verslaggeving in twijfel trok.

In de scène is een Palestijnse vrouw te zien die hysterisch huilt om een lijk in een witte zak. Terwijl een andere man de zak onderzoekt, tilt het lijk in de zak zijn hoofd een beetje op. Wonder boven wonder leeft hij! Hij was natuurlijk nooit dood. En de vrouw in de clip verdient een Oscarnominatie voor haar optreden.

Dit is wat we verwachten van de Palestijnen. Er is zelfs een woord voor: Pallywood. Het is een integraal onderdeel van de grotere campagne om Israël te delegitimeren en uiteindelijk te vernietigen.

Wat Israël frustreert is dat Pallywood zo succesvol is. Dat de wereldmedia, mensen die doen alsof ze getrainde professionals zijn om feiten te rapporteren, zo gemakkelijk voor de gek worden gehouden. Of is het dat ze willen geloven dat wat de terroristen hen vertellen waar is? Hoe moeilijk was het dan om de video van Hamas te controleren om er zeker van te zijn dat alle lichamen onbewogen waren? Heeft CNN er niet eens naar gekeken voordat het werd uitgezonden?

Hoe dan ook, deze en vele andere voorbeelden laten zien waarom het op zijn best moeilijk is om de mainstream media te vertrouwen tijdens een conflict in Israël.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox