Wie anders dan Bibi kan beter gebruik maken van christelijke steun?

Onder de Israëlische politici zijn er weinigen die Israëls christelijke achterban zo goed begrijpen als Netanyahu.

Door Ryan Jones | | Onderwerpen: christenen, Netanyahu
Foto: Amos Ben Gershom / Flash90

Je moet het hem nageven: Benjamin Netanyahu heeft een veel betere verstandhouding met de christenen dan zijn politieke rivalen en weet hoe hij de christelijke steun voor Israël moet aanwenden.

Jarenlang werd de steun van de christelijke wereld op prijs gesteld, maar niet noodzakelijkerwijs serieus genomen in de context van de gevaren die de Joodse staat bedreigden. Netanyahu’s hartelijke betrekkingen met pro-Israël evangelische christenen wereldwijd waren dan ook nooit meer dan een interessante bijzaak. Dat is de laatste twee jaar veranderd. Tijdens zijn verblijf in de Verenigde Staten eigende hij zich de “taal” toe die in de evangelische wereld gesproken werd, en dat komt hem vandaag nog steeds goed van pas.

Met de verkiezing van Donald Trump tot president van de VS en Jair Bolsonaro tot president van Brazilië is het duidelijk geworden dat uitgesproken Bijbelgelovige christenen niet zeldzaam zijn op het westerse politieke toneel. Sommigen staan tegenwoordig zelfs op de commandobrug van belangrijke naties.

Natuurlijk blijft het de vraag of een Donald Trump als een “wedergeboren christen” kan worden beschouwd. Vicepresident Mike Pence en minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo lijken dat zeker te zijn. “Verspreid het Goede Nieuws! Preek op geschikte momenten en op ongeschikte momenten!”, zei Pence vorig jaar tegen christenen. Pompeo klonk ook als een profetische leraar toen hij in Israël zei: “President Trump is op zijn plaats gezet voor een tijd als deze, zoals koningin Esther, om het Joodse volk te redden van de Iraanse dreiging. Ik geloof dat de Heer hier aan het werk is.” Pompeo vertelde CBN dat hij zich liet leiden door zijn geloof in Jezus Christus als Verlosser.

Het is ongebruikelijk dat een westerse regeringsfunctionaris een dergelijke verklaring aflegt. Tenzij je Brazilië bezoekt, waar de nieuwe president een vergelijkbare toon aanslaat. Tijdens zijn verkiezingscampagne van 2018 herhaalde hij voortdurend: “Brazilië boven alles, God boven alles.” In een interview met CBN, benadrukte hij: “Ik geloof in het woord van God.” Bolsonaro is een katholiek, zijn vrouw Michelle een evangelische. Dit en zijn Bijbelse retoriek leverde hem 70 procent van de stemmen van evangelische kiezers op.

Netanyahu weet waarschijnlijk beter dan welke andere Israëlische politicus ook, dat christelijke kiezers die nu de verkiezingen in de VS, Brazilië en elders beïnvloeden, Israël steunen. Zij steunen Israël niet alleen vanwege gedeelde waarden, maar vooral vanwege de Bijbel. Er zijn enkele andere landen waarvan wordt erkend dat zij dezelfde waarden hebben als het Westen, maar in Amerika, Brazilië, Canada of Europa is geen van deze landen ooit verkiezingsonderwerp geweest. Israël daarentegen is een belangrijk thema, omdat de Bijbelgelovige kiezers in deze landen aan de Joodse staat een religieuze en profetische betekenis toekennen die de politiek overstijgt.


Dit artikel werd voor het eerst gepubliceerd in mei 2019, maar is opnieuw actueel geworden in het licht van de huidige politieke ontwikkelingen in Israël. Voor meer, zie Stan Goodenough’s laatste artikel: ‘Bibi komt terug’ – Biden blijft weg

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox