‘We zijn één grote natie’: Rouwende vader bekritiseert anti-regeringsdemonstranten

Hagay Lober, wiens zoon Elisha Yehonatan werd gedood in Gaza, zegt dat demonstranten de zaak van de gevangenen misbruiken om te proberen de regering omver te werpen.

Door Amelie Botbol | | Onderwerpen: demonstratie, Benjamin Netanyahu, Gazastrook
Schermutselingen tussen politie en demonstranten tijdens een demonstratie tegen de regering voor het kantoor van de premier in Jeruzalem op 2 april 2024. Foto: Chaim Goldberg / Flash90

Hagay Lober, de vader van een soldaat van de Israëlische Strijdkrachten die werd gedood in de Gazastrook, heeft de hernieuwde protesten tegen de regering veroordeeld en beschuldigde de demonstranten ervan de benarde situatie van rouwende families en familieleden van gijzelaars uit te buiten voor hun politieke doeleinden.

“Niemand zou het land moeten platbranden,” schreef hij zondag in een Facebook-post. Zijn zoon, Staff Sergeant (gep.) Elisha Yehonatan Lober, 24, werd in december gedood in de zuidelijke Gazastrook,

“Je kunt het land niet ontmantelen. Je kunt niet rellen. Je kunt geen wegen blokkeren. Je kunt niet botsen met de politie. Je kunt niet oproepen tot gewetensbezwaren. Je kunt niet proberen in te breken in het huis van de premier,” voegde Lober eraan toe.

Zijn opmerkingen kwamen nadat demonstranten zich zondagavond buiten de Knesset hadden verzameld om het aftreden van premier Benjamin Netanyahu en de goedkeuring van vervroegde verkiezingen te eisen. Een dag eerder hadden enkele families van gijzelaars aangekondigd dat ze zich zouden aansluiten bij degenen die opriepen tot het omverwerpen van de regering.

“Ik was volledig geschokt dat mensen na 7 oktober zo spraken. Het voelde als een tweede klop op mijn deur. De eerste klop was dat het leger me kwam vertellen dat Yehonatan was gedood in de strijd in Gaza,” vertelde Lober dinsdag aan JNS.

“Ik ben geen strijder. Alles wat ik heb is mijn Facebookpagina, dus ik schreef wat ik te zeggen had. Ik vond dat ik als rouwende vader het recht had om de gegijzelde families te vertellen om te stoppen. We zijn broers, we hebben maar één land. We moeten de dingen op de juiste manier doen. Achteraf was ik blij om te zien dat de meerderheid van de mensen in Israël denkt zoals ik,” voegde hij eraan toe.

Zaterdagavond werden 16 mensen gearresteerd in Tel Aviv voor straatblokkades en overtredingen van de openbare orde. Er waren ook botsingen met de politie in Jeruzalem, waar ongeveer 200 mensen door barrières braken om te protesteren in de buurt van Netanyahu’s officiële residentie, en in Caesarea, waar ze wegen blokkeerden in de buurt van het privéhuis van de premier.

De demonstranten riepen op tot het aftreden van de premier met een bekend gezang dat te horen was tijdens protesten tegen de hervorming van het gerechtelijk apparaat in de maanden voorafgaand aan de Hamas-aanval op 7 oktober.

“Mijn belangrijkste boodschap is: stop de waanzin, we zullen niets platbranden. We zullen onze mening rustig uiten. Ik ben het met veel dingen niet eens, maar in tijden van oorlog ben ik er voor mijn land en stuur ik mijn kinderen om te vechten, net als iedereen,” vertelde Lober aan JNS.

“We moeten dingen opzij zetten zoals we deden op 7 oktober en in de dagen na de aanslagen. We moeten ons concentreren op de oorlog en ons leger zijn werk laten doen. Op dit moment moeten we onze soldaten steunen en elkaar troosten,” vervolgde hij.

“In tijden van verkiezingen kan iedereen zijn stem laten horen en stemmen op wie volgens hen gekwalificeerd is om het land te leiden. We leven in een democratie en de beste manier om dat te laten zien is door te stemmen. Je kunt niet zeggen dat het bloed van de slachtoffers aan de handen van de regering kleeft. Dat is niet aanvaardbaar, niet in deze tijden,” voegde Lober eraan toe.

In zijn virale post gaf Lober de mening dat “Yehonatan werd gedood vanwege het Oslo-akkoord, dat sommigen van jullie steunden. Naar mijn mening werd Yonatan gedood vanwege de terugtrekking [uit Gaza in 2005], die sommigen van jullie steunden met spandoeken bij de ingang van de kibboetsim.”

“En toch schreeuw ik niet naar jullie op straat. Ik versper jullie de weg niet. Ik weiger geen [militaire] bevelen. Ik maak mijn geld niet naar het buitenland over. Ik vervloek jullie volksvertegenwoordigers niet die al deze rampen nog steeds steunen. Ik stuur en zal mijn zonen sturen om te vechten,” zei hij.

Toen enkele families van gijzelaars zich aansloten bij de Brothers in Arms en de Kaplan-kracht voor een vierdaagse demonstratie voor de Knesset, beschuldigde Lober hen ervan dat ze de zaak van het bevrijden van de gevangenen naar zich toetrokken.

“En tegen de ‘Kaplanistim’, de wapenbroeders, de [Ehud] Barak aanhangers en [Ehud] Olmert aanhangers die Bibi [Netanyahu] ten val willen brengen, zeg ik: ‘Buit de pijn van de families niet uit,'” schreef Lober.

“Stop, in het belang van God, in het belang van het land, in het belang van de overwinning. En zo niet, dan zullen ik en anderen er zijn. Nabestaanden, gewonde soldaten en families van gijzelaars die er anders over denken. We zullen samen staan in het aangezicht van anarchie. En we zullen het niet laten gebeuren. We laten het gewoon niet gebeuren,” besloot hij.

We moeten ons richten op het leven

In januari kwam rabbijn en acteur Lober in het nieuws met het toneelstuk “7 oktober”, dat hij schreef over zijn verdriet en dat precies 30 dagen na de dood van zijn zoon werd opgevoerd.

“Ik zwoer op het open graf van Yehonatan dat ik deze waanzin niet opnieuw zal laten gebeuren, ik zal het stoppen zodat we niet teruggaan naar 6 oktober,” vertelde Lober aan JNS.

“Ik had vier kinderen die in Gaza vochten, waaronder Yehonatan, en nu heb ik er drie. Toen de [militaire functionarissen] aan mijn deur kwamen, wist ik dat één van hen gestorven was, dus vroeg ik hen welke. Ze zeiden dat het Yehonatan was en op dat moment stond de wereld voor mij stil.

“Ik wil dat dit een voorbeeld is voor ons land,” ging Lober verder. “We zijn niet gebroken; we voelen pijn, maar we zijn sterk. Yehonatans zoon werd geboren nadat hij was vermoord. Zijn vrouw was zwanger toen hij sneuvelde in de strijd. We richten ons nu op hem. We zouden ons op het leven moeten richten.

“Degenen die we verloren hebben, geven ons de kracht om dit te doen. Als onze vijanden denken dat ze ons kunnen verslaan, zullen ze van gedachten veranderen omdat we sterk zijn. We zijn een groot volk,” zei hij.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox