Wat vindt een Arabische Israëli eigenlijk van Netanyahu’s nieuwe rechtse verkiezingswinst?

Wat vinden Israëls Arabieren van de opkomende coalitie en haar “extremistische” rechtse leden? Wat vinden ze van Bibi zelf?

Door David Lazarus | | Onderwerpen: verkiezingen
De meesten verwachtten dat Israëlische Arabieren op Netanyahu's nieuwe regering zouden reageren met een kreet van ontzetting. Maar dat is niet onze ervaring. Foto: Meir Vaknin/Flash90

Het gesprek begon toen Emil mijn kantoor binnenkwam om mijn computersysteem bij te werken. “Ahalan u’Sachlan”, begroette ik hem met mijn Arabische basiskennis en herkende al snel een intelligente jongeman die net zo graag wilde praten als ik.

Toen ik met hem ging zitten in een Turks café, hoorde ik dat Emil politieke wetenschappen had gestudeerd, dus vroeg ik hem wat hij vond van Israëls nieuwe rechtse regeringscoalitie onder Benjamin Netanyahu.

Wat vindt hij van al het “slechte nieuws” dat u hoort over zijn “extreemrechtse” partners en de boze Israëlische Arabieren die zelfs bij de VN protesteren. De reactie van deze jonge Arabier verbaasde me.

“Netanyahu is een goede zaak voor het land,” zegt Emil nadrukkelijk. “Hij is stabiel en recht door zee. Met Bibi weet je wat je gaat krijgen.”

Dus u maakt zich geen zorgen over zijn rechtse coalitiepartners, waarvan sommigen door velen als extreem worden omschreven?
Emil: “Helemaal niet. Bibi weet hoe hij met deze mensen moet omgaan. Hij zal niet toestaan dat de regering wordt overgenomen door extremisten van de ene of de andere partij. We hebben hem te lang in de gaten gehouden om te weten dat Netanyahu verstandig is en zich door niemand laat sollen. Het land heeft dit soort stabiliteit nodig.

Sommige rechtse partijen zoals Smotrich en Ben Gvir roepen op tot een beleid dat sommigen anti-Arabisch noemen. Ben je als Arabische Israëli niet bezorgd?
“Allereerst hou ik er niet van mensen te beoordelen voordat we weten wie en wat ze zijn. We moeten deze mensen van extreem rechts een kans geven en kijken wat ze doen. Het is niet nodig om zo overstuur te raken voordat ze zelfs begonnen zijn. Ik begrijp niet waarom mensen ter linkerzijde zich zo druk maken terwijl er nog niets besloten is. En vergeet niet dat Netanyahu premier wordt.

Ten tweede zijn het altijd de rechtse regeringen geweest die praktische vredesakkoorden met de Arabieren hebben gesloten. Zo ook met Egypte, Jordanië en ten minste voorzichtig met de Palestijnen toen Ariel Sharon zich terugtrok uit Gaza en andere gebieden op de Westelijke Jordaanoever.

Waarom?
“Omdat rechtse regeringen duidelijke doelstellingen hebben. Ze weten wat ze willen en vanuit die positie kun je een overeenkomst sluiten. De linksen zijn altijd een beetje half-half. Ze zijn niet duidelijk en je weet nooit precies wat je gaat krijgen. Vaak is hun idealisme onrealistisch, en zo komen we nergens.

En het feit dat Netanyahu’s coalitiepartijen allemaal religieuze Joden zijn? Orthodox of nationaal-religieus?
“Eigenlijk kunnen de meeste Arabieren zich identificeren met hun conservatieve opvattingen over sociale kwesties. Dus in veel opzichten verkiezen wij rechts religieus conservatisme boven links progressief secularisme. Als je kijkt naar alle Arabische partijen in de Israëlische politiek, zijn ze allemaal conservatief als het gaat om sociale en religieuze kwesties. Dat past bij onze cultuur.”

Na het luisteren naar Emil, vroeg ik me af waarom hij niet zelf in de politiek ging, gezien zijn studie.

“In de politiek kun je niet eerlijk tegen jezelf zijn, en zo wilde ik niet leven. Dus studeerde ik elektronica en nu vind ik het leuk om met mijn handen te werken en dingen te doen waarvan ik weet dat ze mensen helpen.”

Je zou hetzelfde kunnen doen in de regering.
“Niet echt. De hele zaak is gewoon een balagan (puinhoop).”

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox