Wat gebeurt er als een Palestijnse christelijke leider een rabbijn ontmoet?

Laten we zeggen dat de dingen niet helemaal goed verliepen voor de predikant, aangezien de Palestijnen er alles aan doen om normalisatie met Israël te voorkomen.

Door David Lazarus | | Onderwerpen: Palestijnen, christenen
De Palestijnse Autoriteit beweert christenen en het christendom in het Heilige Land te verdedigen, maar de realiteit is heel anders. Foto: Uri Lenz/Flash90

UPDATE: Gisteren werd bekend dat de Palestijnse Autoriteit besloten heeft dominee Johnny Shahwan vrij te laten nadat hij meer dan 40 dagen gevangen had gezeten voor de misdaad van het ontmoeten van een Joodse rabbi. Lees verder om beter te begrijpen waarom dominee Shahwan werd gearresteerd en wat dit zegt over de Palestijnse behandeling van christenen.


Ds. Johnny Shahwan, een Palestijnse christelijke leider uit Beit Jala in de buurt van Betlehem, werd door de politie van de Palestijnse Autoriteit (PA) gearresteerd. Dit nadat ze hadden ontdekt dat Rabbijn Yehuda Glick samen met een groep Duitse toeristen zijn kerk had bezocht.

De problemen begonnen toen Rabbijn Glick een selfie met Pastor Shahwan op zijn Facebook-pagina plaatste. Glick was dolblij dat de Duitse toeristen waren teruggekeerd naar Israël en de tijd namen op hun reis om de kerk te bezoeken en meer te weten te komen over christelijk werk in de omgeving van Betlehem.

De selfie van rabbijn Glick met dominee Shahwan.

Deze foto van de Palestijnse voorganger en de rabbijn, was genoeg om inwoners van Beit Jala zo woedend te maken, dat ze uit protest verschillende schoten op het christelijke centrum afvuurden. Niemand raakte gewond, maar de volgende dag arresteerde de politie van de Palestijnse Autoriteit (PA) ds. Shahwan nadat ze hem hadden beschuldigd van het promoten van normalisatie met de “zionistische entiteit” en van het ontvangen van een “extremistische zionistische kolonist” in de evangelische kerk Beit Al-Liqa, in het centrum van Beit Jala.

Beit Al-Liqa, huisvest een kinderdagverblijf, een pension en andere christelijke activiteiten. Direct na de arrestatie legde het christelijk centrum een verklaring af waarin werd gemeld dat Shahwan en de andere Palestijnse christenen niet wisten wie Glick was toen zij hem in het centrum verwelkomden. Volgens Khaled Abu Toameh, een Arabisch-Israëlische journalist die het verhaal deed voor het Gatestone Institute, was die verklaring een flauwe poging om de PA-autoriteiten tevreden te stellen. De verklaring luidde:

“Beit Al-Liqa ontving een groep Duitse toeristen… Aan het einde van de ontmoeting met pastor Johnny Shahwan, kwam een niet-geïdentificeerde persoon [Glick] plotseling binnen en vroeg om een ‘selfie’ te maken met Shahwan en de toeristen. We waren niet op de hoogte van de aanwezigheid van deze extremistische zionistische persoon, die ook geen deel uitmaakte van het reisschema van de groep.”

De groep Duitse toeristen, de pastor en de rabbi.

Toameh, een gerespecteerde Arabische Israëli uit Jeruzalem, zei dat Beit Al-Liqa in een poging om de fanatieke moslims tevreden te stellen, een verklaring heeft afgegeven waarin staat dat het centrum “als een nationaal christelijk Palestijnse instelling voor alle Palestijnen zich inzeet om tegenstand te bieden aan normalisatie met Israël.”

Zie de hele verklaring hieronder, waarin Joden die op de Westelijke Jordaanoever wonen (Joodse pioniers) als ‘criminelen’ worden bestempeld.

Ondanks de hard geformuleerde tekst en beweringen dat de organisatoren niet op de hoogte waren van de identiteit van Glick, stuurde de PA-leiding onmiddellijk een grote politiemacht om Shahwan te arresteren. Het centrum is gesloten in afwachting van een onderzoek naar de de aanwezigheid van Yehuda Glick in Beit Al-Liqa.

Oproepen om vrijlating zijn gericht aan dovemans oren

Shahwan zit nog steeds in de gevangenis, vertelde Toameh gisteren aan Israel Today. Hij is in afwachting van een proces wegens “het ondermijnen van nationale gevoelens [van de Palestijnen], het aanzetten tot sektarische strijd en het beledigen van de reputatie van de [niet-bestaande Palestijnse] staat.” Als hij wordt veroordeeld, kan hij een lange gevangenisstraf met dwangarbeid tegemoetzien.

Oproepen van leiders van de christelijke gemeenschap in Betlehem om Shahwan uit de gevangenis vrij te laten, zijn genegeerd door de leiding van de Palestijnse Autoriteit, die bang lijkt te zijn voor een reactie van radicale islamitische groeperingen als ze de predikant zouden vrijlaten. De oproepen werden ook genegeerd door veel journalisten, die ervoor kiezen om zich alleen te richten op verhalen met een negatieve impact op Israël.

“Kun je je voorstellen wat de reguliere media zouden zeggen als de Israëlische politie een imam had gearresteerd? Het zou een opstand teweegbrengen’, zei Toameh. “Maar je zult zien dat de reguliere media een verhaal als dit niet zullen behandelen.”

Waar staat Duitsland?

“En waar staat Duitsland in dit hele verhaal?” vroeg Toameh zich verbaasd af. “Voor zover ik weet hebben Johnny en zijn vrouw de Duitse nationaliteit. Waar is de Duitse regering nu? Of de media? Waarom laten ze niet van zich horen als een van hun burgers wordt gearresteerd? Een man die niets anders doet dan een rabbijn ontmoeten en begroeten samen met een groep Duitse christelijke toeristen? Welke rol speelt Duitsland hierin? Misschien zou het helpen als je erover zou schrijven aan jullie Duitse lezers’, aldus de journalist.

Het verhaal naar buiten brengen

Ik vroeg Toameh, een Israëlische moslim uit Jeruzalem, waarom de Palestijnse christenen hem benaderden om dit verhaal te vertellen. “Ik werk in Betlehem en Beit Jala. Ik ben moslim, maar ik heb veel christelijke vrienden die me hebben gebeld omdat niemand dit incident wil melden. De Palestijnse media mogen er geen verslag van doen en christenen weten dat. Ze willen dat het verhaal wordt gepubliceerd omdat ze hopen dat de Palestijnse autoriteiten hierdoor onder druk wordt zet.

Israel Today benaderde ook vooraanstaande messiaanse Joden in Israël die Pastor Shahwan kennen en vroegen of ze iets deden doen om de predikant uit de gevangenis te krijgen. Geen van hen was echter bereid commentaar te geven, omdat het gevaarlijk zou zijn voor Johnny als de media erover zouden berichten. Alleen de All Arab News, opgericht door Joel Rosenberg, berichtte over dit verhaal.

Toameh denkt niet dat het publiceren van het verhaal de pastoor in gevaar brengt. “De arrestatie is een belangrijk signaal voor christenen”, zei hij.

“Ten eerste, als je als christen in de Palestijnse Gebieden leeft, ben je kwetsbaar. Je bent een gemakkelijke prooi voor radicale moslims en voor de Palestijnse Autoriteit die met je kan doen wat ze wil.

Ten tweede, kijk wat er gebeurt met iemand die het aandurft om met Israëli’s normaal om te gaan. Het publiek ziet wat er gebeurt als je je bezighoudt met enige vorm van normalisatie met Israël. Iedereen die een Jood ontmoet of ermee samenwerkt, kan in de gevangenis belanden.

Ten derde verschilt de Palestijnse Autoriteit niet van Hamas of andere radicale groeperingen die tegen vrede en co-existentie met Israël zijn. Met andere woorden, de PA probeert de Palestijnen te bewijzen dat ze in de omgang met Israël nog extremer kunnen zijn dan Hamas.

Ten vierde moet het incident worden gezien in de context van de voortdurende haatcampagne van de PA tegen Joden in het algemeen en kolonisten in het bijzonder. Door rabbijn Glick te bestempelen als een “extremistische zionistische kolonist” en alle kolonisten “criminelen” te noemen, geeft de PA de Palestijnen groen licht om Joden te vermoorden.

Op onze vraag aan Toameh waarom de Arabische christenen en messiaanse Joden hier niets over willen zeggen, antwoordt hij: “Ik weet het niet. Als een christelijke predikant door Israël werd vastgehouden, zou er zeker protest zijn”, zei Toameh, die al meer dan 20 jaar Palestijnse kwesties behandelt. Mensen hebben me geschreven dat Glick een gevaarlijke man is. Hij gaat naar de Tempelberg. Ik heb ze daarop gevraagd: ‘Maar hoe rechtvaardigt is het om deze voorganger in de gevangenis te gooien? Je mag van Yehuda Glick denken wat je wilt, maar hij is geen terrorist. En een ontmoeting met hem is geen reden om Shahwan op te sluiten. Hij heeft absoluut niets verkeerd gedaan, behalve een rabbijn in zijn kerk te verwelkomen.”

Israel Today heeft contact met Rabbi Glick opgenomen en gevraagd om een verklaring over het gebeurde, maar op het moment van dit schrijven heeft hij nog geen antwoord gegeven. Toameh zei dat dit waarschijnlijk komt omdat elke verdere inmenging van de rabbijn de zaken nog moeilijker zou kunnen maken voor de pastoor.

“Gezien de wijdverbreide lastercampagne tegen Shahwan op sociale media”, voegde Toameh eraan toe, “zou het waarschijnlijk veiliger voor hem zijn om in een Palestijnse gevangenis te blijven dan om naar zijn huis in de omgeving van Betlehem terug te keren.” Daar zou hij kunnen worden aangevallen door de extremisten, die hem als een verrader beschouwen omdat hij een Israëlische Jood heeft ontmoet.”

“Het is niet goed voor de Palestijnse Autoriteit”, zei Toameh. “Het lijkt erop dat ze actie ondernemen tegen christenen. En deze man deed niets. Hij heeft geen misdaad begaan. Hij hielp zelfs de Palestijnen. Hij heeft zowel christenen als moslims geholpen. Hij bracht toeristen naar het land. Welke misdaad is dit?”

Geen vriend van Israël

Onlangs werd gemeld dat de Palestijnse president Mammoet Abbas op de hoogte is gesteld van de arrestatie van de predikant. Israel Today zal blijven rapporteren over de verdere ontwikkeling van dit verhaal ter ondersteuning van de vrijlating van Pastor Johnny Shahwan uit de PA-gevangenis.

Helaas moeten we vaststellen dat het centrum van Beit Al-Liqa geen vriend van Israël is. Want de verklaring die werd afgegeven over het bezoek van de Duitse toeristen en rabbijn Yehuda Glick zit vol met leugenachtige en schijnheilige opmerkingen om de PA tevreden te stellen. Hier volgt de volledige verklaring:

  1. We veroordelen in de sterkst mogelijke bewoordingen alle acties en houdingen van de criminele kolonisten, vooral die welke verband houden met deze extremist die we niet kennen en waarmee we niets te maken hebben, op afstand of lokaal.
  2. We bevestigen opnieuw onze inzet als Palestijns-nationalistische christelijke instelling voor alle waarden van de burgermaatschappij en zijn anti-normalisatie van instellingen [met Israël] .
  3. We nodigen alle leden van de Palestijnse gemeenschap in hun politieke, sociale en religieuze instellingen uit om ons te bezoeken in het huis van de Al Waqa-faciliteit en naar ons te luisteren voordat ze een mening vormen.
  4. In het Huis van Afgevaardigden [hier wordt geprobeerd afstand te nemen van het christendom. De instelling is eigenlijk een kerk], hielden we talloze lezingen en seminars tegen het zionistische denken, we organiseerden ook lezingen van auteurs van boeken tegen het zionisme en het zionistische christelijke denken. We zullen dergelijke activiteiten blijven voortzetten om alle gedachten die ons Palestijnse volk vijandig gezind zijn aan het licht te brengen.

We laten het aan u, beste lezer, over om te beslissen hoe we het beste op dit incident kunnen reageren.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox