Waarom wordt Israël veroordeeld totdat haar onschuld is bewezen?

Israël moet ophouden zich iets aan te trekken van wat de wereld denkt, als zij veroordeeld worden ongeacht hoe ze handelen.

In een voorspelbare reactie krijgt Israël altijd als eerste de schuld, terwijl de werkelijke achtergrond van de situatie bijna volledig wordt genegeerd. Foto: Nasser Ishtayeh / Flash90

De zogenaamde “Nakba-dag” van dit jaar was het hoogtepunt van de nachtmerrie die Israël de afgelopen week heeft doorgemaakt. Sinds de dood van Al Jazeera-verslaggever Shireen Abu Akleh worden we van links en rechts overspoeld met beschuldigingen, zonder dat het einde in zicht is.

Binnen twee dagen bevonden zowel het leger als de politie zich midden in een schandaal: het leger werd beschuldigd van het doden van een journalist die “de waarheid over de bezetting vertelde”, terwijl de politie rouwenden zou hebben geslagen en geen respect zou hebben getoond voor de doden, enzovoorts, enzovoorts.

En toen er geen soldaten of officieren in zicht waren, lieten de Palestijnen aan beide zijden van de Groene Lijn zich gaan, want wie zou hen tegenhouden? Er werd met Palestijnse vlaggen gezwaaid en er waren gewelddadige rellen op de universiteit van Tel Aviv, botsingen op de Mahane Yehuda-markt in Jeruzalem, de mars naar aanleiding van de dood van de Jenin-terrorist Daoud Zubeidi, de poging tot lynchen van een Jood in Oost-Jeruzalem en, helaas, andere gebeurtenissen die zich kunnen voordoen voordat dit artikel wordt gepubliceerd.

Zowel in Jeruzalem als in Tel Aviv hebben de relschoppers de volledige steun gekregen van de parlementsleden van de Knesset die hen vertegenwoordigen: parlementslid voor de Joint List Aida Touma-Suleiman die “trots is op de indrukwekkende jonge mensen die erop staan de ware geschiedenis van deze plaats bloot te leggen”, Ofer Cassif die een politieagent aanviel, en partijleider Ahmad Tibi die een relschopper hielp ontsnappen aan de politie.

Men had deze ontwikkeling moeten zien aankomen vanaf het moment dat Akleh werd vermoord. De krankzinnige spiraal die er altijd – en ik bedoel echt altijd – op uitloopt dat Israël wordt verguisd en Joden worden vermoord, verbaast niemand. Want dat is wat ze altijd hebben gedaan – tijdens operatie “Guardians of the Walls” in mei vorig jaar, tijdens operatie “Protective Edge” in 2014 en daarvoor. Onze onderdanigheid heeft daar niets aan veranderd, evenmin als de neutraliteit van de rechtshandhaving of zelfs de waarheid.

Maar zo hoeft het niet te zijn. Er is een andere manier.

De naïviteit om te denken: “Als we de wereld maar bewijzen dat we in orde zijn, zal ze ons niet treffen,” komt voort uit een mentaliteit die vergelijkbaar is met een echtgenoot in een misbruikrelatie. Als dat zo is, waarom houden we dan niet op met ons iets aan te trekken van wat iedereen denkt? Waarom vertellen we niet voor één keer de waarheid zoals die is?

De hele situatie had heel anders kunnen zijn als Israël zich na de dood van de journalist eensgezind had opgesteld: het is een tragedie. Het is onduidelijk wie haar vermoord heeft, maar we zijn er zeker van dat zij – als oorlogsverslaggeefster – de risico’s kende. Als we haar hadden willen doden, hadden we dat op een geraffineerde manier kunnen doen, maar dat hebben we niet gedaan. En weer over tot de orde van de dag.

Wat betreft de begrafenis van de Jenin-terrorist: toen wij het hadden over de vraag of stenen gooiende Palestijnen moeten worden neergeschoten. vertelde een wijs iemand mij dat hij de voorkeur gaf aan een goede advocaat boven een goede begrafenisredenaar. Dit geldt zowel op micro- als op macroniveau.

De staat moet zich niet richten op de vraag hoe onze daden door de wereld worden gezien, maar op de bescherming van onze soevereiniteit en ons leven. Als we dan toch veroordeeld gaan worden, dan moeten we ervoor zorgen dat we niet weer een weg inslaan die altijd eindigt met de dood van Joden.


Karni Eldad is journalist, columnist en redacteur. Dit artikel was oorspronkelijk gepubliceerd door Israel Hayom.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox