Vlaggengevecht op de campus van de universiteit van Tel Aviv

Palestijnse vlaggen overspoelen de universiteit van Tel Aviv, terwijl sommigen klagen dat de vlag van de staat Israël ‘provocerend’ is

Door Dov Eilon |
Vlaggendans op de campus van de Universiteit van Tel Aviv. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Arabieren uit Israël, Judea en Samaria hebben gisteren de zogenaamde “Nakba Dag” gevierd om de “catastrofe” te herdenken van de oprichting van de Staat Israël en de verdrijving van 700.000 “Palestijnen” uit het grondgebied van het voormalige Britse Mandaatgebied.

Arabische studenten aan de Universiteit van Tel Aviv vierden de dag massaal, wat leidde tot een regelrechte botsing tussen degenen die met de PLO-vlag zwaaiden en degenen met de Israëlische vlag in de hand. Terwijl het vóór de Oslo-akkoorden van 1993 verboden was in Israël met de PLO-vlag te zwaaien, is dat nu wel toegestaan, zelfs op de campus van de universiteit van Tel Aviv. Toen de beelden uit Tel Aviv gisteren in de media kwamen, dachten velen ongetwijfeld op het eerste gezicht dat zij naar een scène uit Ramallah keken.

Ironisch genoeg protesteerden deze Arabische studenten onder meer tegen Israëls vermeende “apartheid”, terwijl zij samen met Joodse studenten studeren aan een van de topuniversiteiten van de Joodse staat. Tegenover hen stonden activisten van de rechtse organisatie Im Tirzu, die met Israëlische vlaggen zwaaiden.

Nee, de foto komt niet uit Ramallah, maar uit het hart van de staat Israël, vanaf de campus van de universiteit van Tel Aviv. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

Op een gegeven moment was er een bizarre scène waarin een Israëlische vrouw met een grote Israëlische vlag tegenover de demonstrerende Arabische studenten stond en voor hen danste. Een Arabische student sloot zich bij haar aan en zij dansten samen met hun vlaggen. Aanvankelijk verliep alles gladjes en met een glimlach van beide kanten. Maar toen liet een andere Arabische demonstrant zich meeslepen en stapte op de Israëlische vrouw af en zei haar te vertrekken. Toen zij dat niet deed, probeerde hij haar met geweld te verplaatsen en de vlag uit haar hand te rukken, maar hij slaagde daar niet in.

Op dat moment begonnen de Israëlische veiligheidstroepen in te grijpen en vroegen de Joodse demonstranten te vertrekken om een escalatie te voorkomen. De vrouw ging toen naar de andere kant en voegde zich bij de andere pro-Israël demonstranten.

 

Tegenover was een pro-Israël demonstratie met Israëlische vlaggen. (Foto: Tomer Neuberg/Flash90)

De Israëlische vlaggendanseres werd vandaag uitgenodigd voor een interview op de vroege ochtendshow, waar ze vertelde over de ervaring. De 45-jarige vrouw woont tegenover de universiteit, en toen ze de demonstratie van de Arabische studenten met de PLO-vlaggen zag, besloot ze naar de campus te gaan met een Israëlische vlag. Een lid van het ochtendprogramma bekritiseerde de actie van de vrouw en noemde het een “provocatie”. De vrouw antwoordde dat een Israëlische vlag in Tel Aviv, in het hart van de Staat Israël, niet als een provocatie kan worden beschouwd.

Overigens werd de demonstratie met de PLO-vlaggen niet bekritiseerd.

Een ingewikkelde tijd

Bij de demonstratie in Tel Aviv werden drie pro-Arabische demonstranten gearresteerd wegens het aanvallen van een ambtenaar en het verstoren van de rust tijdens de bijeenkomst. Twee pro-Israëlische demonstranten zouden door de Arabische demonstranten zijn aangevallen.

Wij bevinden ons in een ingewikkelde tijd. Het lijkt erop dat Israëls eerste prioriteit is om de rust te bewaren. We willen onze tegenstanders ten koste van alles kalm houden? Zijn we geïntimideerd door dreigementen van terreurorganisatie Hamas vanuit Gaza?

Een buitengewoon geval werd gisteren op het avondnieuws gemeld. Een werknemer van de openbare omroep KAN werd fysiek aangevallen door een Arabische collega nadat hij een Israëlische vlag op zijn werkplek had geplant. De aanvaller werd uiteraard op staande voet ontslagen.

Dit incident toont een ongemakkelijke realiteit. Helaas leeft de haat tegen Israël ook onder sommige van onze medeburgers in de Arabische gemeenschap, ondanks het feit dat wij allen als gelijkwaardige burgers in de staat Israël leven.

Zeker is dat wij ons niet hoeven te schamen en niet bang hoeven te zijn om onze vlag te hijsen. Als dat niet mogelijk is, dan hebben we een heel groot probleem.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox