VS werken aan plan om oorlog tussen Israël en Hamas te beëindigen

Het plan voorziet ook in normalisatie tussen Israël en de Arabische wereld, de vrijlating van gevangenen en een nieuwe regering in Gaza.

Door Ariel Kahana | | Onderwerpen: Hamas, VS, Gaza
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken tijdens een persconferentie in Tel Aviv op 9 januari 2024. Foto: Chuck Kennedy/US Department of State.

Een Israëlische bron bevestigde donderdag dat de regering Biden momenteel werkt aan een regionale “Grand Bargain” die verschillende punten omvat die gericht zijn op stabiliteit op lange termijn als onderdeel van een naoorlogse situatie. Naast het beëindigen van de huidige vijandelijkheden in Gaza, voorziet het plan ook in een normalisering van de betrekkingen tussen Israël en de Arabische wereld, de vrijlating van gevangenen en een nieuw regime in Gaza.

Het plan lijkt deel uit te maken van wat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken bedoelde toen hij deze week in Davos zei dat Israël moeilijke beslissingen moet nemen. Het plan bevindt zich nog in een zeer voorlopig stadium en het is onduidelijk in hoeverre het is omgezet in een concrete tekst of formules die een einde kunnen maken aan de oorlog en een politiek proces daarvoor in de plaats kunnen stellen.

Op donderdag meldde de Britse krant Financial Times dat Arabische landen werken aan een initiatief voor een staakt-het-vuren en de vrijlating van gevangenen uit Gaza als onderdeel van een breder normalisatieplan tussen Saoedi-Arabië en Israël – op voorwaarde dat Jeruzalem instemt met “onomkeerbare” stappen in de richting van de oprichting van een Palestijnse staat.

De Saoedische omroep Al-Hadath meldde, zich beroepend op bronnen, dat er onlangs een ontmoeting plaatsvond tussen hooggeplaatste Israëli’s, hooggeplaatste Amerikanen en hooggeplaatste Palestijnen. Volgens het rapport gingen de gesprekken over de vraag wie de Gazastrook zou besturen na de oorlog en de verantwoordelijkheid voor de zaken zou overdragen aan de Palestijnse Autoriteit.

Volgens de Financial Times zei een hooggeplaatste Arabische functionaris dat men hoopte dat het plan, dat het aanknopen van betrekkingen tussen Israël en Saoedi-Arabië zou omvatten, binnen enkele weken kon worden gepresenteerd om de oorlog tegen Hamas te beëindigen en te voorkomen dat het conflict in het Midden-Oosten zich zou uitbreiden.

Arabische bronnen bespraken het plan met hun tegenhangers in de VS en Europa. Volgens het rapport zullen de Arabische staten instemmen met de formele erkenning van een Palestijnse staat of de Palestijnen steunen bij het verkrijgen van een volwaardig lidmaatschap van de VN.

Een functionaris zei: “Waar het echt om gaat is dat er hoop moet zijn voor de Palestijnen, het kan niet alleen gaan om economische voordelen of het verwijderen van symbolen van de bezetting.”

Het initiatief komt op een moment dat Israël onder toenemende internationale druk staat om de oorlog tegen Hamas te beëindigen.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox