Verwerpen Palestijnen zelfs liberale, “vredelievende” Joden?

Israëlische minister van Buitenlandse Zaken bekritiseerd vanwege “gevaarlijke escalatie en provocatie”.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Palestijnen
Foto: Arie Leib / Flash90

Zelfs de aanwezigheid van de gematigde minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid in de buurt van de Oude Stad van Jeruzalem is een “provocatie”?

Een terugkerend refrein tijdens Benjamin Netanyahu’s premierschap was dat zijn agressieve standpunten en “oorlogszuchtigheid” ten opzichte van de Palestijnen een primaire bron van voortdurende conflicten was.

Maar deze week hebben de Palestijnen, van Mahmoud Abbas tot Hamas, laten zien dat het Joden in het algemeen zijn die verwerpen, en niet alleen Netanyahu.

Minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid staat bekend als iemand die in het midden staat, maar met betrekking tot het conflict met de Palestijnen is hij eerder links georiënteerd. Hij gelooft niet dat er op dit moment een alomvattende vrede met de Palestijnen kan worden bereikt, maar hij is voorstander van terugtrekking uit het land dat zij opeisen, om zo een de facto Palestijnse staat mogelijk te maken.

Je zou denken dat de Palestijnen zich anders tot Lapid zouden verhouden dan tot Netanyahu. Je zou denken dat ze hem op zijn minst gedeeltelijk als “aan hun kant” zouden zien.

Maar toen Lapid maandag het gebied van de Damascuspoort in Jeruzalem bezocht om te praten over politiemaatregelen om een recente golf van geweld daar in te dammen, gebruikten de Palestijnen dezelfde taal als ze tegen Netanyahu zouden gebruiken.

“De voortdurende acties van het bezettingsleger, de provocaties van de politie en de invallen van kolonisten zullen de situatie doen ontploffen”, zei Abbas’ woordvoerder Nabil Abu Rudeinah. Hij noemde het bezoek van Lapid aan de Damascuspoort “onverantwoordelijk”, en Hamas noemde het een “gevaarlijke escalatie en provocatie”.

Dat is de Palestijnse reactie op een links georiënteerde Israëlische regeringsfunctionaris die de tweestatenoplossing steunt. En het laat eens te meer zien dat het niet alleen rechtse Israëli’s of diehard kolonisten zijn die door de Palestijnen als een provocatie worden gezien. Het zijn alle Joden.

Voor de Palestijnse leiders – zowel de “gematigde” Palestijnse Autoriteit als de radicale Hamas – is de aanwezigheid van Joden op land dat zij opeisen een provocatie.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox