Vervulling Bijbelse profetie: vos gespot op Tempelberg

Op Tisha BeAv, wanneer Joden rouwen om de verwoesting van hun tempels, werd een symbool van verlossing gespot op de Tempelberg.

Door Michael Selutin | | Onderwerpen: profetie, Tisha Be'Av
Foto: Twitter

Tijdens de vastendag ter herdenking van de verwoesting van de twee Tempels in Jeruzalem deze week, werd een vos gespot op de muur van de Tempelberg, waarmee een oude profetie over de ruïnes van de heilige plaats in vervulling ging.

Beelden van de vos op de zuidelijke muur van de Tempelberg gingen viral op sociale media nadat het dier woensdagavond was gespot.

Gebruikers van sociale media merkten op dat de aanwezigheid van de vos op de heilige plaats in de nacht van Tisha Be’Av – de traditionele Joodse vastendag waarop de verwoesting van de Tempel van Koning Salomo en de Tweede Tempel wordt herdacht – de profetie van Uriah uit het Boek Micha (3:12) vervult: “Daarom zal om uwentwil Sion worden omgeploegd als een akker, en Jeruzalem zal een hoop stenen worden, en de Tempelberg een beboste heuvel! (waar vossen worden gevonden).”

De Babylonische Talmoed beschrijft het volgende verhaal:

Het gebeurde dat Rabban Gamliel, Rabbi Elazar ben Azaria, Rabbi Joshua en Rabbi Akiva opgingen naar Jeruzalem. Toen zij de Scopusberg bereikten, scheurden zij hun gewaden. Toen zij de Tempelberg bereikten, zagen zij een vos uit het Heilige der Heiligen komen. De anderen begonnen te huilen; Rabbi Akiva lachte.

Ze zeiden tegen hem: “Waarom lach je?”

Hij zei tegen hen: “Waarom huilen jullie?”

Zij zeiden tegen hem: “Een plaats die zo heilig is dat er van gezegd wordt: ‘De vreemdeling die er in de buurt komt, zal sterven,’ en nu komen er vossen doorheen, en wij mogen niet huilen?”

Hij zei tot hen:

“Daarom lach ik ook. Want er staat geschreven: ‘Ik zal trouwe getuigen voor mij hebben, Uria, de priester, en Zacharia, de zoon van Jeberechja.’ Wat is nu het verband tussen Uria en Zacharia? Uria leefde in de tijd van de Eerste Tempel en Zacharia in de tijd van de Tweede Tempel! Maar de Tora maakt de profetie van Zacharia afhankelijk van de profetie van Uria. Over Uria staat geschreven: ‘Daarom zal Sion omgeploegd worden als een akker vanwege jou [Jeruzalem zal hoop worden en de Tempelberg als de hoogten van een bos]’. In Zacharia staat geschreven: ‘Oude mannen en vrouwen zullen nog zitten in de straten van Jeruzalem’ (De stad zal in vrede zijn).

“Zolang de profetie van Uria niet vervuld was, vreesde ik dat de profetie van Zacharia ook niet vervuld zou worden. Maar nu de profetie van Uria vervuld is, is het zeker dat de profetie van Zacharia vervuld zal worden.”

Met deze woorden antwoordden ze hem: “Akiva, je hebt ons getroost! Akiva, je hebt ons getroost!”

Vandaag wachten we nog steeds op de vervulling van Zacharia‘s profetie, maar we zijn er al dichter bij dan Rabbi Akiva zo’n 2000 jaar geleden was. Jeruzalem is terug in Joodse handen, maar vrede laat nog lang op zich wachten.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox