UNRWA genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede

Het Noorse parlementslid Asmund Aukrust van de Arbeidspartij nomineerde de hulporganisatie “voor haar jarenlange werk dat belangrijke steun biedt aan Palestina en de regio in het algemeen”.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Verenigde Naties, Gazastrook
Medewerkers van UNRWA verdelen hulpgoederen in het vluchtelingenkamp Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Foto: Abed Rahim Khatib/Flash90

Een Noorse politicus heeft de Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNRWA genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede, meldde Agence France-Presse donderdag.

Parlementslid Asmund Aukrust van de Arbeidspartij nomineerde de organisatie “voor haar langdurige inspanningen om Palestina en de regio in het algemeen vitale steun te bieden”.

Dit werk is “al meer dan 70 jaar van vitaal belang, en zelfs nog belangrijker in de afgelopen drie maanden,” zei Aukrust, die plaatsvervangend voorzitter is van de commissie buitenlandse zaken van het Noorse parlement.

UNRWA is onder vuur komen te liggen nadat de New York Times vorige maand meldde dat 12 van haar personeelsleden betrokken waren bij het bloedbad van Hamas op 7 oktober, waarbij terroristen door het zuiden van Israël trokken en ongeveer 1.200 mensen vermoordden.

Zie ook: UNRWA helpt mee in oorlog om Israël te vernietigen

De Wall Street Journal meldde vervolgens dat één op de 10 UNRWA-medewerkers in de Gazastrook actief lid is van Hamas of de Palestijnse Islamitische Jihad of er banden mee heeft.

Woordvoerder Eylon Levy van het kantoor van de Israëlische premier zei op 30 januari dat de Israëlische inlichtingendienst “aangeeft dat van de ongeveer 12.000 UNRWA-medewerkers in de Gazastrook, ongeveer 10% Hamas- of Islamitische Jihad-activisten zijn en nog eens 50% eerstegraads familieleden zijn van een Hamas-activist”.

Minstens 15 landen, waaronder de Verenigde Staten, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, hebben na de onthullingen de financiering van de organisatie opgeschort. De Verenigde Staten zijn de grootste donor van UNRWA, met een totaal van 422 miljoen dollar in 2023.

In reactie hierop heeft Noorwegen vorige week toegezegd zijn jaarlijkse donatie te verhogen om het gat te dichten. Espen Barth Eide, de minister van Buitenlandse Zaken van Oslo, vertelde The National vrijdag dat zijn land ongeveer 26 miljoen dollar zou overmaken aan UNRWA.

Duizenden mensen kunnen nominaties indienen voor de Nobelprijs voor de Vrede, waaronder wetgevers en kabinetsleden uit alle landen, voormalige laureaten en sommige universiteitsprofessoren.

Enkele andere bekende kandidaten zijn ook verbonden met de oorlog tussen Israël en Hamas. De Palestijnse organisatie Al-Haq en de Israëlische organisatie B’Tselem zijn ook genomineerd, aldus AFP.

Het Noorse Nobelcomité zal de winnaar in oktober bekendmaken.

Vorig jaar werd de prijs toegekend aan de gevangen Iraanse vrouwenrechtenactiviste Narges Mohammadi “voor haar strijd tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran”.

Woensdag vertelde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu aan een delegatie van ambassadeurs van de Verenigde Naties dat de UNRWA volledig is geïnfiltreerd door Hamas.

Bovendien riep de premier op om het VN-agentschap te vervangen omdat het het Palestijnse “vluchtelingenprobleem” in stand houdt en Israëlisch-Palestijnse vrede verhindert.

“Het staat in dienst van Hamas en haar scholen en op vele andere gebieden. Ik zeg dit met grote spijt, want we hadden gehoopt dat er een objectief en constructief orgaan zou zijn dat hulp zou bieden. Zo’n instantie hebben we vandaag nodig in Gaza. Maar UNRWA is niet die instelling. Het moet worden vervangen door een of meer organisaties die deze taak op zich nemen,” zei Netanyahu.

Zie ook: UNRWA-betrokkenheid bij terreur niet verrassend

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox