Tussen Herdenkingsdag en Onafhankelijkheidsdag vieringen

Israël is een land van sterke contrasten, en niets laat dat duidelijker zien dan de overgang van Soldatenherdenkingsdag naar Onafhankelijkheidsdag

Door David Lazarus | | Onderwerpen: Israel
Voorbereidingen voor de viering van de 75e verjaardag van Israëls onafhankelijkheid op 23 april 2023 op Mount Herzl in Jeruzalem. Foto: Yonatan Sindel / Flash90

Weer een turbulente week in Israël. Het ene moment maken we ruzie over de rol van het Hooggerechtshof in een Joodse staat, en het volgende moment kijken we toe hoe Duitse en andere buitenlandse piloten 11 straaljagers besturen om de Israëlische Onafhankelijkheidsdag te vieren. Het is bijna surrealistisch.

Maandag bereidden we ons voor op de herdenking van onze gesneuvelde soldaten. Gisteren bereidden we de viering van Onafhankelijkheidsdag voor, die gisteravond begonnen is. Gisteren waren de begraafplaatsen vol met rouwende mensen en ‘s avonds vulden diezelfde mensen onze straten en pleinen: dansend en zingend om onze onafhankelijkheid en thuiskomst te vieren.

Dit is ons bitterzoete leven in Israël. Net als het vuurwerk dat de hemel zal verlichten op onze Onafhankelijkheidsdag, zullen de vieringen slechts een tijdelijk lichtpunt zijn te midden van de pijn die de prijs is die wij betalen om in dit land te leven.

Deze tegengestelde polen zijn het verhaal van Israël. Hier leven we met links en rechts, seculier en religieus, het alledaagse en het heilige, conservatief en toch tolerant.

Ons bestaan als staat zit vol tegenstrijdigheden. We zijn een militaire en technologische supermacht geworden, maar worstelen dagelijks met de boycots en veroordelingen van een wereld die onze macht en invloed wil beperken. Wij zijn het land dat 4 miljoen kilometer heeft afgelegd om op de maan te komen en op enkele meters van de landing is neergestort. Het kostte ons 2000 jaar om terug te keren naar ons vaderland, maar zelfs hier hebben we geen moment rust. Wij hebben de wereld het woord gegeven van G-ds liefde voor de mensheid, en wij zijn een door de mensheid gehaat volk.

Onze voorvaderen begrepen dit dilemma duizenden jaren geleden, toen zij ons leerden dat in het begin het antwoord op de chaos die zich boven het oppervlak van de diepten bevond, was dat G-d sprak en het licht werd (Genesis 1:2). Het was hun geloof in G-d dat hen de kracht gaf om door de dalen en schaduwen van de dood en vol hoop naar groenere weiden en kalme wateren te lopen.

Alleen wanneer wij bereid zijn ons hart te richten op de Schepper van Israël zullen wij uiteindelijk de gouden wegen vinden die ons zullen leiden op het pad naar ons eeuwig thuis en onze ware sjaloom. Wij zijn een natie die geleerd heeft onze naaste lief te hebben als onszelf, en daarom zullen wij zowel de pijn als het lijden van elke Israëli en elke familie voelen, en wij zullen ons verheugen over elke ondoorgrondelijke prestatie, hoe groot of klein die ook mag zijn.

Fijne Onafhankelijkheidsdag, Israël! Moge u getroost worden in uw hoop.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox