Tot 1.000 terroristen verschansen zich in Shifa ziekenhuis

“Shifa of scholen en soortgelijke plaatsen zijn onze heiligdommen,” vertelt een terrorist van de Islamitische Jihad aan Israëlische onderzoekers.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Hamas, Gazastrook
De ondervraging van Hamas-terrorist Bakr Ahmed Bakr Qanita door de inlichtingendienst van de Israëlische Strijdkrachten, 26 maart 2024. Foto: IDF

De militaire inlichtingendienst van de Israëlische strijdkrachten heeft dinsdag beelden vrijgegeven van gevangen Palestijnse terroristen die aan ondervragers toegaven dat 600 tot 1.000 Hamas-agenten zich schuilhielden in het Shifa Ziekenhuis in Gaza Stad.

De gevangenen, geïdentificeerd als Nabeel Rajab Abed Shteivi en Bakr Ahmed Bakr Qanita, werden gevangen genomen tijdens een IDF-operatie in het Shifa Ziekenhuis die vorige week van start ging om een heroplevende Hamas-aanwezigheid in het gebouw, dat de Israëlische strijdkrachten half november voor het eerst in beslag namen, de kop in te drukken.

“Shifa, scholen en soortgelijke plaatsen zijn onze heiligdommen,” zegt Shteivi, die gewerkt heeft aan het maken van raketten voor de Palestijnse Islamitische Jihad. Hij merkt op dat Hamas alle gebouwen van Shifa controleert en sterk aanwezig is in de gespecialiseerde afdelingen.

“Je kunt iemand zien die er niet uitziet als een verpleegster, maar wel een verpleegstersuniform draagt,” legt de PIJ-terrorist uit.

Qanita, een hooggeplaatste Hamasleider die het bevel voerde over 143 andere terroristen in de Gazastrook en bijna een maand in Shifa doorbracht voordat hij gevangen werd genomen, vertelde IDF Unit 504 ondervragers dat er tussen de 600 en 1.000 agenten zich op verschillende momenten in het ziekenhuis verschansten.

Hamas gebruikte de gespecialiseerde afdeling van het ziekenhuis als een van de belangrijkste knooppunten, zei hij, waarmee hij de bewering van Shteivi bevestigde.

Hamas-terroristen hergroeperen zich in ziekenhuizen in de Gazastrook en dwingen het Israëlische leger om daar sweeps uit te voeren, meldde Channel 12 op maandag. De operatie in het Shifa ziekenhuis is al meer dan een week aan de gang en zal naar verwachting minstens tot woensdag duren.

Volgens de IDF werden 170 terroristen gedood in vuurgevechten in en rond de compound. Nog eens 500 terroristen werden gearresteerd. Er werden ook grote hoeveelheden wapens in beslag genomen, waarvan er veel verborgen waren tussen ziekenhuisuitrusting, patiënten en ontheemde burgers.

“Hamas heeft het Shifa Ziekenhuis overgenomen en verschuilt zich achter de zieken en gewonden om van daaruit oorlog te voeren,” zei IDF-woordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari op zijn reguliere persconferentie op zondagavond.

“De Israel Defence Forces hebben honderden terreurverdachten gearresteerd met bewezen banden met Hamas of de Islamitische Jihad, waardoor deze operatie een van de meest succesvolle is sinds het begin van de oorlog,” vervolgde Hagari.

Hagari beweerde dat Hamas het ziekenhuis vernielde door van daaruit mortiergranaten op de troepen af te vuren en de faciliteit te beschadigen. De terreurgroep vuurde ook op Israëlische troepen vanuit de spoedafdeling en het kraamcentrum van het Shifa ziekenhuis en gooide explosieven vanuit de brandwondenafdeling, zei hij.

“Onze operatie in het Shifa ziekenhuis bewijst eens te meer: Hamas gebruikt systematisch ziekenhuizen om oorlog te voeren en gebruikt systematisch de bevolking van Gaza als menselijk schild,” concludeerde de IDF-woordvoerder.

In beelden die op 26 november werden vrijgegeven door het Israel Security Agency, gaven twee terroristen van Hamas toe dat ze tijdens het bloedbad van 7 oktober een ambulance gebruikten om buitenlandse werknemers uit Israël te ontvoeren en naar Shifa te brengen.

Op 20 november gaf de ISA beelden vrij van Palestijnen die tegenover ondervragers van het agentschap bevestigden dat terroristen zich schuilhielden in ziekenhuizen en zich voordeden als medisch personeel.

Al in 2009, tijdens het conflict in Gaza (“Operation Cast Lead”), meldde de ISA dat Hamas activisten zich schuilhielden in het ziekenhuis en dat de kelder hun hoofdkwartier was geworden.

De terreurgroep verborg er niet alleen Hamasleiders en gijzelaars, maar vuurde ook raketten af, martelde vermoedelijke collaborateurs en sloeg brandstof op op het ziekenhuisterrein.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox