Toeristen zijn in Israël ver te zoeken, te midden van de oorlog

Het toerisme naar Israël is dramatisch gedaald als gevolg van het bloedbad op 7 oktober en de daaropvolgende oorlog in Gaza. De meeste internationale luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten nog niet hervat.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: toerisme
Toeristen genieten van het uitzicht op de Rotskoepel en de Tempelberg vanaf het platform op de Olijfberg met uitzicht op de Oude Stad van Jeruzalem op 11 oktober 2018. Foto: Hadas Parush/Flash90

De oorlog in Gaza blijft zijn tol eisen op de Israëlische toeristische sector: in januari werden slechts 58.600 toeristische bezoeken geregistreerd, vergeleken met 257.400 toeristen in dezelfde maand vorig jaar, een daling van 77%.

Volgens de maandelijkse cijfers van het Israëlische Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) werden slechts 500 dagbezoeken geregistreerd, tegenover 14.000 in januari 2023, een daling van 96%.

Veel minder Israëli’s reizen ook naar het buitenland. In januari 2024 reisden 281.400 Israëli’s naar andere landen, vergeleken met 611.100 in januari 2023, een daling van meer dan 50%.

Vorige maand publiceerde het CBS de jaarlijkse toerismecijfers voor 2023, die tegen het einde van het jaar sterk daalden; de oorlog brak uit tijdens het drukste toeristische kwartaal van het jaar, waarin ook de kerstvakantie valt.

Er kwamen slechts 3 miljoen toeristen in 2023, vergeleken met de 4 miljoen die waren voorspeld. In 2019 had Israël een recordjaar met 4,5 miljoen toeristen.

Na het uitbreken van de oorlog schortten de meeste internationale luchtvaartmaatschappijen hun vluchten naar Israël op en de meeste hebben hun activiteiten nog niet hervat.

De top tien landen van herkomst voor toerisme vorig jaar waren de Verenigde Staten, Frankrijk, Engeland, Rusland, Duitsland, Italië, Roemenië, Polen, Canada en Spanje.

De helft van de toeristen was christen en bijna een kwart was jood.

Zevenenvijftig procent van de binnenkomende toeristen bezochten Israël voor de eerste keer, terwijl 43% Israël meer dan eens had bezocht.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox