Terroristen vieren 18 jaar sinds ‘overwinning’ op Israël in Gazastrook

Ondertussen raakten nog twee Israëli’s gewond bij een andere schietaanval op weg 60 in Huwara (Samaria).

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Gaza, terreur
Palestijnse terreurorganisaties in de Gazastrook vuren raketten af op zee, 12 september 2023. Foto: Majdi Fathi / TPS

Terwijl de ogen van Israël gericht waren op het Hooggerechtshof en het debat over hoe democratie eruit zou moeten zien in de Joodse staat, vuurde Hamas dinsdag verschillende raketten af in de richting van de zee om “overwinningen” uit het verleden te vieren en zich voor te bereiden op toekomstige overwinningen.

Hamas en zijn geallieerde terreurgroepen in Gaza vuurden een reeks raketten af in de richting van de Middellandse Zee om 18 jaar te vieren sinds de “nederlaag” van Israël en de ontworteling van Joodse gemeenschappen in de kustenclave.

De door Hamas geleide “Joint Operations Room”, die een dozijn door de VS aangewezen terreurgroepen omvat die aanvallen op de Joodse staat coördineren, zei dat de raketbeschieting deel uitmaakte van een militaire oefening die simulaties van guerrillagevechten omvatte.

“De nederlaag van de bezetting in Gaza betekent haar nederlaag in Judea en Samaria en luidt de bevrijding in van Jaffa, Haifa, Jeruzalem en de rest van het land, als God het wil,” zei Muhammad Deif, hoofd van de Al-Qassam Brigades van Hamas, in een verklaring.

Hamasleider Ismail Haniyeh zei dinsdag ook dat het terugtrekkingsplan van 2005 had geleid tot een “nieuwe vergelijking” in het conflict met Israël. “Deze nederlaag markeert een nieuwe dageraad voor het Palestijnse volk,” beweerde Haniyeh en noemde het “het begin van de alomvattende bevrijdingsfase”.

Op 12 september 2005 maakten de Israëlische strijdkrachten een einde aan de eenzijdige terugtrekking van toenmalig premier Ariel Sharon uit Gaza, toen de laatste soldaat de kustenclave verliet na bijna 40 jaar moderne Israëlische aanwezigheid.

In de weken daarvoor hadden Israëlische soldaten ongeveer 8.500 Joden uit hun huizen verdreven.

Kort daarna werd de strook veroverd door Hamas in een bloedige staatsgreep tegen de regerende Fatah-partij. Sindsdien heeft Israël vier oorlogen uitgevochten met Hamas, in 2008-2009, 2012, 2014 en 2021, en tal van kleinere conflicten, onder andere tegen de Iraanse proxy de Palestijnse Islamitische Jihad.

De terugtrekking in 2005 leidde ook tot de evacuatie en vernietiging van Homesh, Sa-Nur, Ganim en Kadim in het noorden van Samaria. In mei ondertekende generaal-majoor Yehuda Fox, hoofd van het Centrale Commando van de IDF, een bevel dat de Israëli’s toestond Homesh opnieuw binnen te gaan.

In het regeerakkoord tussen de regerende Likoedpartij en de partij Religieus Zionisme van de Israëlische minister van Financiën Bezalel Smotrich stond dat de regering de yeshiva in Homesh moest laten blijven als eerste stap naar de wederopbouw van de vier gemeenschappen.

“De Israëlische regering heeft de terugtrekkingswet in het noorden van Samaria opgeschort en regelt de Joodse vestiging in Homesh en het verblijf daar. Ik wil minister van Defensie [Yoav] Gallant en de Vestigingsautoriteit bedanken voor hun gezamenlijke werk voor Homesh en de gemeenschappen [in Judea en Samaria],” zei Smotrich vorige maand.

De plaats van de schietpartij in Huwara, bij Nablus in Samaria, 12 september 2023.

Twee Israëli’s gewond bij schietpartij in Huwara

Twee Israëli’s zijn dinsdagavond gewond geraakt bij een schietpartij op Route 60 in Huwara, vlakbij Nablus in Samaria. De slachtoffers kwamen onder vuur te liggen toen ze door de stad reden en raakten gewond door glasscherven toen kogels de ruiten van hun voertuig verbrijzelden. Medisch personeel van Magen David Adom behandelde de slachtoffers, beiden in de 30, die vervolgens naar het Beilinson Ziekenhuis in Petach Tikvah werden gebracht. Israëlische strijdkrachten lanceerden een klopjacht op de terrorist of terroristen.

“Beide slachtoffers worden als matig gewond beschouwd,” vertelde Dr. Yoni Mendel, een arts op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis, aan verslaggevers, eraan toevoegend dat de twee “momenteel worden geëvalueerd en beeldvorming ondergaan.”

Vorige maand doodde een Palestijnse terrorist Shay Silas Nigrekar, 60, en zijn 28-jarige zoon Aviad Nir in Huwara. De aanval vond plaats nadat de twee mannen stopten bij een wasstraat in het door de Palestijnse Autoriteit gecontroleerde dorp. De terrorist naderde de wasstraat te voet, opende het vuur van dichtbij met een pistool en vluchtte in een voertuig.

Huwara is een centrum van Palestijns terrorisme geworden, wat de Israëlische autoriteiten ertoe aanzette om de beveiliging daar op te voeren.

In juni raakte een Israëlische automobilist licht gewond door glasscherven bij een schietpartij in de buurt van de stad, een dag nadat twee IDF-soldaten gewond waren geraakt toen een terrorist hen met zijn voertuig ramde.

De IDF verbeterde onlangs de wegeninfrastructuur in Huwara om de veiligheid voor automobilisten te verbeteren op Route 60, de belangrijkste noord-zuid snelweg in Samaria die door het dorp loopt. De veranderingen kwamen na een reeks terreuraanslagen in Huwara, waaronder de moord op de broers Hallel Yaniv, 21, en Yagel Yaniv, 19, toen ze op 26 februari in het verkeer zaten.

Volgens een Palestijnse opiniepeiling steunde 71 procent van de Palestijnen de terroristische moord op de broers. Slechts 21% van de ondervraagden was tegen de aanval.

De Israëlisch-Amerikaanse staatsburger David Stern, 41 jaar, overleefde op 19 maart ternauwernood een schietpartij toen hij met zijn vrouw door Huwara reed op weg naar Jeruzalem.

Naast de infrastructurele veranderingen is er een groot aantal IDF-soldaten ingezet in het gebied en zijn er 13 nieuwe verdedigingsposities ingericht om aanvallen te voorkomen en de reactietijd van de veiligheidstroepen te verkorten. De Samaria Brigade van de IDF heeft de veiligheidscontroles opgevoerd, waaronder het plaatsen van extra barrières bij controleposten.

Het belangrijkste deel van een weg om Huwara heen zal worden geopend na de Hoge Feestdagen, die vrijdag beginnen met Rosj Hasjana. De Israëlische minister van Transport Miri Regev bezocht onlangs de bouwplaats met de voorzitter van de regionale raad van Samaria, Yossi Dagan. De twee kondigden aan dat de weg twee maanden eerder open zou gaan dan gepland, omdat inwoners van Judea en Samaria gedwongen waren om door Huwara te rijden omdat er geen alternatief was.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox