Peiling toont aan dat Palestijnen terreur steunen

De Palestijnse publieke opinie blijft terreur en “gewapend verzet” tegen Israël steunen, terwijl de ontevredenheid over de Palestijnse Autoriteit en Mahmoud Abbas blijft groeien.

Door Baruch Yadid/TPS | | Onderwerpen: Palestijnen
Palestijnen zwaaien met vlaggen tijdens een demonstratie in Gaza Stad tegen de top tussen vertegenwoordigers van Israël en de Palestijnse Autoriteit (PA) in Sharm El-Sheikh, Egypte, die ook werd bijgewoond door vertegenwoordigers van de VS, Jordanië en Egypte. Foto: Majdi Fathi/TPS

Volgens een woensdag gepubliceerde peiling van het Palestijnse Centrum voor Beleids- en Enquêteonderzoek is 71% van de respondenten voorstander van gewapende terreurgroepen en vindt dat ze onafhankelijk en zonder toezicht of inmenging van de Palestijnse Autoriteit moeten opereren. 23% was tegen dit fenomeen. 55% van de respondenten toonde zich echter bezorgd over gewapende conflicten tussen deze groepen en de Palestijnse veiligheidstroepen.

Bovendien was 86% van mening dat de Palestijnse Autoriteit niet het recht heeft om actie te ondernemen tegen de leden van deze terroristische groepen, terwijl 80% van de respondenten ertegen was dat de leden van de gewapende groepen zichzelf zouden overdragen aan de Autoriteit.

Bij het analyseren van het Israëlisch-Palestijnse conflict zagen de respondenten de breuk tussen Hamas en Fatah als de grootste bedreiging voor de Palestijnen (35%), op de voet gevolgd door de Israëlische “bezetting” (32%).

Geen tweestatenoplossing

De steun voor een tweestatenoplossing bleef laag: volgens de peiling was slechts 28% voorstander en 70% tegenstander. Bovendien beschouwde 52% van de Palestijnen gewapende strijd in Israël als het meest effectieve middel om een einde te maken aan de Israëlische “bezetting” en een Palestijnse staat op te richten, terwijl 21% voorstander was van het bereiken van deze doelen via onderhandelingen en 22% de voorkeur gaf aan “volksverzet”.

De ontevredenheid over het leiderschap van de Palestijnse Autoriteit heeft een alarmerend niveau bereikt voor PA-president Mahmoud Abbas. 80% van de respondenten zei niet tevreden te zijn met zijn leiderschap, waarbij 69% opriep om “snel” algemene verkiezingen te houden. 67% van de respondenten gelooft echter niet dat er in de nabije toekomst verkiezingen zullen worden gehouden.

Palestijnen hebben sinds 2005 geen nationale verkiezingen meer gehouden en Abbas zit nu in het 18e jaar van wat een termijn van vier jaar zou moeten zijn. Sindsdien heeft Abbas verschillende verkiezingspogingen geannuleerd vanwege onenigheid tussen Fatah en Hamas, de laatste keer in 2021.

Hamas aan de leiding

Als er vandaag Palestijnse parlementsverkiezingen zouden worden gehouden, zou Hamas 34% van de stemmen krijgen tegenover 31% voor Fatah.

In een verkiezing voor de Palestijnse president zou Hamas-leider Ismail Haniyeh 56% van de stemmen krijgen tegenover 33% voor Abbas. Maar Fatah-leider Marwan Barghouti, die momenteel vijf levenslange gevangenisstraffen uitzit in Israël, zou Haniyeh verslaan met 57% van de stemmen. In een race tussen Haniyeh en de Palestijnse premier Muhammad Shteyeh zou Haniyeh 61% van de stemmen krijgen.

Wat de Palestijnse Autoriteit zelf betreft, gelooft 50% van de respondenten dat het in het belang van de Palestijnen is om de PA te ontbinden. 61% omschrijft het als een “last”, 84% gelooft dat het corrupt is, en 73% zegt dat de door Hamas geleide PA-instellingen in Gaza ook corrupt zijn.

De resultaten komen overeen met de sterke opkomst van Hamas bij de verkiezingen voor de studentenraad op twee Palestijnse universiteiten in mei.

De peiling onder 1.270 volwassenen had een foutmarge van 3%.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox