Tacheles mit Aviel – De Grote Knal tussen Regering en Afgodendienaars

Ik spreek mijn mening open en bloot uit. Degenen die mij kennen weten dat. Ik kom tot de kern van de zaak in gewone taal en zonder omwegen.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: regering
Minister van Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken Arie Deri? Foto: Yonatan Sindel/Flash90

Wat deze week in Jeruzalem gebeurde was eigenlijk te verwachten. Twee krachten botsten: het humane rechtssysteem en bijbelse ideeën. In 2 Kronieken 19 beveelt koning Josafat zijn rechters om “te handelen in de vreze Gods, in waarheid en met een rein geweten”. Wees voorzichtig, want bij God is er geen onrecht, geen eerbaarheid en geen verdorvenheid”.

Het is een bijbelse waarschuwing voor rechters. Wat de koning ooit gebood, wordt de rechters tegenwoordig door een groot deel van de bevolking in de religieuze media verweten. Ze hebben de God van Israël genegeerd en een politiek oordeel geveld.

Het Israëlische Hooggerechtshof heeft de benoeming van Arie Deri, leider van de orthodoxe Sefardische Shas-partij, tot minister van Binnenlandse Zaken en Volksgezondheid in de nieuwe regering afgewezen. Dit besluit is genomen door elf rechters, onder voorzitterschap van de president van het hof, Esther Hayut, met slechts één stem tegen.

De meeste rechters in het panel waren van mening dat de benoeming van Deri “uiterst ongepast was en dat premier Deri van Israël daarom uit zijn functie moet worden ontheven”. De beslissing van de rechters is mede te danken aan de talrijke strafrechtelijke veroordelingen van Arie Deri wegens corruptie en fiscale delicten, alsmede aan zijn gevangenisstraffen.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bezocht Arie Deri in zijn huis in Jeruzalem een uur na de uitspraak van de rechtbank. “Als mijn broer in nood is, sta ik hem bij,” verklaarde Netanyahu.

Netanyahu bezoekt Arie Deri na het vonnis tegen hem.

Dinsdag nog had Deri benadrukt dat hij niet zou aftreden als het Hooggerechtshof zijn benoeming als ongepast zou veroordelen. Nu ligt de beslissing echter in handen van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Hoewel de regerende coalitie een dergelijke uitspraak had verwacht, kwam het besluit als een klap in het gezicht van de coalitie, waarbij sommigen zelfs het woord big bang gebruikten. Velen zien deze ontwikkeling als de definitieve bevestiging dat het Hooggerechtshof moet worden geneutraliseerd.

In het buitenland moet men begrijpen dat orthodoxe en seculiere Joden de Israëlische democratie verschillend zien. Religieuze Joden dringen aan op bijbelse waarden en seculiere Joden meer op humane waarden. Dit is precies waarom er gisteren een botsing was in Jeruzalem. Twee wereldbeelden die in de huidige situatie in het land niet te overbruggen zijn.

De Shas-partij dreigt nu de regeringscoalitie te laten barsten als haar leider Arie Deri zijn functie moet neerleggen vanwege de uitspraak van het hof. “Vandaag heeft het hof praktisch beslist dat de verkiezingen zinloos zijn. De beslissing van de rechtbank is politiek, bezoedeld en uiterst onredelijk,” was de reactie van de Shas-partij op de uitspraak van gisteren.

“Mijn stem is ook nietig verklaard door het Hooggerechtshof”.

De Raad van Thora Wijzen van de Orthodoxe Shas-partij kwam diezelfde avond in Jeruzalem bijeen om Arie Deri aan te moedigen. “Wat het Hooggerechtshof in Jeruzalem ook beslist, u blijft in functie. U zult onze gemeenschap voor eeuwig en altijd leiden,” zeiden de stemmen van de rabbijnen. De oudste onder de Tora-wijsgeren, Rabbi Moshe Maya, vergeleek het Hooggerechtshof met Stalin en bijbelse afgodendienaars.

“De rechters in Jeruzalem zijn als Stalin, wie hem niet mocht en zijn weg niet volgde werd verbannen naar Siberië. Dit is vervolging en dit is wat het hof ons aandoet. Deze rechters zijn dom,” merkte de wijze rabbijn op. “Er staat in de Bijbel dat de Heilige de Egyptenaren en hun afgoden zal treffen. Vandaag is het Hooggerechtshof het idool, ze zullen worden verslagen en een schande worden. De rechters zullen vernederd worden en ondertussen zal de kracht van de Thora toenemen.”

“Het Hooggerechtshof tegen het volk van Israël”

“Als Arie Deri niet wordt ontslagen, overtreedt de Israëlische regering de wet”, benadrukte oppositieleider en voorzitter van de Yesh Atid-partij, Yair Lapid. “Een regering die zich niet aan de wet houdt, is een illegale regering. Zij kan niet langer eisen dat de burgers zich aan de wet houden als zij dat zelf niet doet. Als Deri niet wordt ontslagen, stort Israël zich in een ongekende constitutionele crisis. Israël is dan geen democratie of rechtsstaat meer.”

Israëls nieuwe minister van Justitie Yariv Levin ziet dat anders. “Dit is een absurditeit, herhaaldelijk heeft het Hooggerechtshof twee maanden geleden de verkiezingsuitslag nietig verklaard,” zei Levin, die justitiële hervormingen in het land wil doordrukken. “Opnieuw heeft het rechtssysteem van Israël het besluit van het volk en van de Knesset om de nieuwe regering te vertrouwen, niet gerespecteerd. Daar moet dringend verandering in komen.”

Hoewel velen onder het volk, vooral Likud-stemmers, zeker vertrouwen hebben in de nieuwe regering, staat lang niet iedereen achter Deri. In mijn kring van collega’s en vrienden zijn er rechtse Likud-stemmers die mij duidelijk hebben gemaakt dat zij een probleem hebben met de orthodoxe jood Arie Deri. Hij wordt gezien als een oplichter die niet echt het recht heeft om minister te zijn. “Hoe kun je verwachten dat een kat de room niet aanraakt”, heb ik van velen gehoord met betrekking tot Deri. Er is een soortgelijk gezegde in het Duits: “die Katze lässt das Mausen nicht” (“de kat laat de muis niet toe”).

Voor de rechters is de situatie ondraaglijk. Hoe kan iemand minister van Financiën en rolmodel zijn die een gevangenisstraf heeft moeten uitzitten wegens corruptie? Voor de rabbijnen telt niet het verleden, maar het heden. Zij zeggen dat het volk Arie Deri heeft gekozen en dat hij daarom het recht heeft om minister te worden. Volgens hen is het het volk dat beslist, niet de rechters in Jeruzalem.

Dit is precies waar de Israëlische samenleving ruzie over maakt. Wie regeert er in het land, de meerderheid of het hof? De regeringscoalitie houdt vol dat de meerderheid van het volk de nieuwe regering heeft gekozen, ook al is Arie Deri corrupt. Twee miljoen Israëli’s lijken geen probleem te hebben met Arie Deri als minister.

Het Hooggerechtshof ziet het anders en zegt nee. Dat kan niet. Voor de rechters is de volgende persoon corrupt en voor de volgende zijn de rechters afgodendienaars. In het komende nummer van ons tijdschrift Israel Today zullen wij uitgebreid verslag doen van de nieuwe situatie van Israël onder het volk. Israël trapt weer in dezelfde val als in bijbelse tijden – en dat zeggen wij niet, maar de media in het land.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox