De wapenexport van Israël neemt een hoge vlucht. Dat klinkt zeker niet goed voor veel mensen in het Westen. Toch? Wapens gemaakt in Israël. Blauw-witte producten met de nieuwste technologie die harder slaan.
Maar toch is het een feit en de Israëlische minister van Defensie Yoav Galant zei hierover: “Dit weerspiegelt de capaciteiten van Israël”. Was Israël ooit wereldwijd beroemd om zijn Jaffa-sinaasappelen, in deze generatie staat Israël bekend om zijn technologische wapenupgrade. Het kleine Israël is opgegroeid in een oorlogszuchtige realiteit en omgeving, daarom heeft Israël zichzelf moeten verdedigen.
Daarnaast heeft de Arabische boycot van Israël tot 30 jaar geleden ook een positieve bijdrage geleverd, omdat Israël nog meer gedwongen werd om zijn eigen gevechtsvliegtuigen (Kfir), tanks (Merkava), raketten, machinegeweren en nog veel meer te ontwikkelen. In tijden van nood en oorlog waren Westerse regeringen terughoudend met het leveren van wapens aan Israël. Achteraf gezien was dat maar goed ook, want tegenwoordig kopen regeringen wapens van Israël.
Vorig jaar werd een recordbedrag van 12,5 miljard dollar geregistreerd in de wapenexport van Israël. Een kwart van de contracten die in 2022 werden getekend, zijn voor drones en onbemande vliegtuigen. Deze cijfers werden gisteren bekendgemaakt door het Israëlische ministerie van Defensie, het hoogste bedrag in de geschiedenis van de staat Israël. Landen over de hele wereld begrijpen de toegevoegde waarde van Israëlische wapentechnologie en vooral op een moment als dit vrezen regeringen in Europa en het Midden-Oosten een mogelijke oorlogsuitbraak.
Volgens de gegevens is het volume van de defensie-export in minder dan tien jaar verdubbeld en zelfs in de afgelopen drie jaar is de wapenexport met 50 procent gestegen, aldus het ministerie van Defensie. Een van de sectoren zijn drones en onbemande luchtvaartuigen, met een kwart van de voltooide wapendeals afkomstig uit dit gebied. De beste verkopers van Israëlische wapens waren de volgende, drones en onbemande vliegtuigen 25 procent. Raketten van verschillende types en luchtverdedigingssystemen waren goed voor 19 procent, radarsystemen en technologieën voor elektronische oorlogsvoering voor 13 procent en optronica voor 10 procent.
Het volume van de wapenexport tussen Israël en de Arabische landen van het Abraham-akkoord bedroeg in 2022 bijna 3 miljard dollar, een indrukwekkend cijfer dat goed was voor 25 procent van de Israëlische wapendeals dat jaar. Deze regeringen zullen dit jaar zelfs nog meer wapens en technologie van Israël kopen.
Israëls nauwe betrekkingen met de Arabische regeringen die enkele jaren geleden de Abraham Akkoorden met Israël ondertekenden, en de oorlog in Europa, zijn de belangrijkste factoren achter de dramatische toename van de defensie-export in de afgelopen twee jaar. Beide regio’s – het Midden-Oosten en Europa – hebben dringend behoefte aan geavanceerde wapens en technologieën, en dit is wat ze vinden in het geografische midden tussen Azië, Afrika en Europa – het Heilige Land.
Geografisch gezien staan landen uit Azië en de Stille Oceaan bovenaan de lijst; zij kopen de meeste blauw-witte wapens, 30 procent van het totale volume. Europese landen volgen met 29 procent. In het openbaar bekritiseren politici in het Europees Parlement het gedrag van Israël ten opzichte van de Palestijnen omdat Israël niet past in hun pacifistische wereldbeeld, maar in stilte kopen ze nu zelf wapens in Israël. Met 25 procent worden ze gevolgd door de Arabische regeringen in de Perzische Golf, die de technologie van Israël zeer waarderen. Minister van Defensie Yoav Galant zei over de wapenboom van vorig jaar: “Dit zijn ongekende gegevens en ze weerspiegelen op de meest indrukwekkende manier de veiligheidskracht en technologische superioriteit van Israël. Deze trend zal in 2023 waarschijnlijk verder toenemen.”
Israëls wapenexport levert een belangrijke bijdrage aan de veiligheid van het land, de groei van de economie en de versterking van de nationale weerbaarheid. Volgens officiële cijfers ondersteunt de Israëlische defensie-industrie direct en indirect ongeveer 100.000 huishoudens in het land financieel.
Nu kan men zich natuurlijk afvragen of Israëls wapenexport naar Arabische regeringen geen tactische fout is, aangezien Israëlische wapens en raketten zich op een dag tegen Israël zouden kunnen keren. Dit is heel goed mogelijk en Jeruzalem accepteert dit. Hoe dan ook, de Arabieren hadden wapens moeten kopen, zo niet van Israël, dan van iemand anders. Maar ondertussen helpt de wapenboom de Israëlische economie en geloof me, niet elk leger dat erom vraagt krijgt het voordeel van Israëlische technologie, raketten of drones. Hoe dan ook, Israël heeft een geheim wapen dat het niet aan andere naties kan verkopen, “God aan zijn zijde”. Dit is wat velen in het land echt zien en geloven.