Tacheles met Aviel – Dit is ons leven in Israël

Ik spreek mijn mening open en bloot uit. Sinds vanmorgen zijn er meer dan 500 raketten op Israël afgevuurd. Israël leeft vaak in een onmogelijke realiteit tussen feest en oorlog.

Door Aviel Schneider | | Onderwerpen: Tacheles met Aviel
De Israëlische zangeres Noa Kirel. Foto: Tomer Neuberg/Flash90

Hoe kan Israël nu verwachten dat andere landen de maximale score van 12 punten halen op het Eurovisie Songfestival? “Dit is ons leven in Israël,” zei de jonge zangeres Noa Kirel in Liverpool toen haar kort werd gevraagd naar de Gaza-operatie. Ik ben het helemaal met haar eens. Dit is ons leven in het land. Een bestaan dat veel mensen niet kunnen bevatten.

De Israëlische zangeres Noa Kirel vertegenwoordigt Israël in Liverpool met Unicorn, een liedje met een hoge wow-factor. Haar lied staat in de top tien van liedjes met de meeste kans om het Songfestival te winnen. Noa is pas 23 jaar oud en is nu al een van de meest succesvolle zangeressen van het land. Haar muziekvideo’s worden miljoenen keren bekeken op YouTube.

Nu vreest het Israëlische team in Liverpool dat Israëls kans zou kunnen slinken omdat landen bij het jaarlijkse songfestival stemmen met politieke bedoelingen in het achterhoofd. Wie wil Israël en Noa 12 punten geven voor een lied terwijl Israël Gaza bombardeert? Zo ziet het er althans uit in de internationale media. Zij richten de camera op het lijden van Palestijnse kinderen die ook zijn omgekomen tijdens de gerichte moorden op topterroristen. Zoals gewoonlijk wordt dit door de media uitgespeeld, vooral door de Palestijnse pers. De Palestijnse pers zendt op de Arabische netwerken foto’s uit van puin en burgerslachtoffers.

Hoe kun je Israël punten geven bij Eurovisie als het Gaza bombardeert?

Tot nu toe heeft Israël vier keer de eerste plaats bij Eurovisie gewonnen, A Ba Ne Bi (1978) met 157 punten, Hallelujah (1979) met 125 punten, Diva (1998) met 172 punten en de laatste keer in 2018 met het lied Toy, met 529 punten. In Israël zeggen we – zo ben ik opgegroeid in de schaduw van het Europees Songfestival in Jeruzalem – dat landen Israël punten geven naargelang zijn gedrag.

Als Israël lief is, heeft het vaak meer kans om “douze points” te krijgen. Gaf een land Israël nul punten, dan riepen wij als kinderen in de huiskamer “het zijn antisemieten”. Vraag het iedereen in dit land en ze zullen je hetzelfde vertellen. Dit werd half serieus en half niet serieus geroepen. Tegenwoordig worden we erdoor geamuseerd.

Maar het punt is dat het in de Israëlische media wordt besproken. Wat zijn de kansen dat Israël in de huidige situatie meerdere malen “Douze Points” krijgt voor het Israëlische lied Unicorn? De meeste mensen zullen u vertellen dat Israël nogal wat “Douze Points” zal verliezen vanwege Operatie Shield en Arrow in Gaza. Naast Zweden en Finland hebben ook Noorwegen, Israël, Servië, Portugal, Moldavië en Kroatië zich gekwalificeerd als mogelijke winnaars voor het Eurovisie Songfestival 2023.

Terwijl vanuit Gaza raketten op Israël worden afgevuurd, juicht het volk voor Noa Kirel.
“Het voelt bijna als een jaarlijks scenario, waarbij parallel aan Eurovisie een escalatie uitbreekt in het land,” zegt de Israëlische Eurovisiedeskundige en commentator Daniel Dunkelmann. “De angst dat we daardoor onze kansen op het songfestival verliezen, is een interne zorg van de Israëlische samenleving.
In een bubbel van Eurovisie valt het niet op. Je hoeft je alleen maar te herinneren dat toen Neta Barzilai vijf jaar geleden met Toy de eerste plaats in Eurovisie won, Israël te maken kreeg met gigantische protesten bij het hek van Gaza.” Noa is dit jaar een zeer sterke favoriet en er zou een kolossale ramp nodig zijn om haar kansen op promotie af te remmen. Kortom, de heer Dunkelmann stelt ons allen gerust en raadt ons aan te ontspannen en te genieten van het Eurovisiesongfestival.
Een hart met een foto van Noa Kirel op het strand in Tel Aviv.
Een andere professional benadrukte dat de operatie in Gaza geen effect zal hebben op de stemming, omdat de gemiddelde Europese burger in Letland, Finland of Azerbeidzjan deze context niet begrijpt. “Wij zijn een klein hoekje in hun nieuws, meer niet. Bovendien is het Eurovisiepubliek jonger dan de gemiddelde nieuwskijker.” Zelfs in 2019, vlak voor Eurovisie in Tel Aviv, werden raketten op Israël afgevuurd en dacht niemand eraan om het songfestival naar een ander land te verplaatsen.
Maar het feit dat de media en mensen zich ermee bezighouden, laat zien hoe we onszelf vaak bang maken dat we deze keer niet weer “Douze Points” krijgen. Maar misschien zit het allemaal in ons hoofd en houden de mensen in het buitenland echt meer van ons dan we denken.
Israëliërs zijn vriendelijke mensen met een groot hart. Foto: Gershon Elinson / Flash90
Hoe dan ook, zaterdagavond zullen we zien wie er wint en welke plaats Noa Kirel en Israël innemen op het Europees Songfestival in Liverpool. Ondertussen bereiden Noa en haar team in Liverpool zich voor op de glorieuze zaterdagavond en in Israël zorgen we er goed voor dat er geen raketten op het deksel komen. Israël moet echte rust in het land bereiken en als daarvoor meer terroristen het doelwit moeten worden, dan moet dat maar.
Eén ding weet ik zeker, en daar heb ik de afgelopen jaren herhaaldelijk over geschreven: Israël heeft meer respect voor de burgerbevolking van zijn vijanden dan Hamas en de Islamitische Jihad. Iedereen die wil kan Israël altijd bekritiseren om wat dan ook, maar Israël is een uniek land, een wonder. Ik wens Israël niet alleen “Douze Points” in het Europees Songfestival, maar ook een tienvoudige “Douze Points” in de strijd tegen terreur.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox