Stijgende benzineprijzen stuwen Israëlische kredietkaarttransacties naar recordhoogte

Israëli’s betalen nu €2,13 per liter aan de pomp.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: kosten van levensonderhoud
Een man pompt benzine bij een tankstation in Jeruzalem, op 28 juni 2022. Foto: Olivier Fitoussi / Flash90

Een stijging van de brandstofkosten heeft bijgedragen tot een nieuw record in Israëlische creditcarduitgaven. Cijfers hiervan werden maandag vrijgegeven door het Israëlische bedrijf Automated Bank Services.

De laatste twee dagen van juni was er een stijging van meer dan 12% procent van de creditcarduitgaven in vergelijking met dezelfde tijd van de vorige maand. Dit is een record.

Op 29 en 30 juni werd er meer dan 175 miljoen shekel (€46,2 miljoen) aan creditcardtransacties geregistreerd, vergeleken met 156 miljoen shekel (€41,2 miljoen) in de laatste twee dagen van mei.

Op 30 juni overschreed het gecombineerde bedrag aan kredietkaarttransacties in Israël de drempel van 100 miljoen shekel (26,4 miljoen euro), wat neerkomt op een stijging van 12,6% in vergelijking met het bedrag op 31 mei, dat 89,6 miljoen shekel (23,6 miljoen euro) bedroeg.

Afgelopen vrijdag steeg de benzineprijs tot 8,08 shekel per liter (ongeveer €2,13), de op één na hoogste prijs in de geschiedenis van Israël, te midden van een stijging van de mondiale olieprijzen. Dit ondanks een stap van de regering in april om de accijnzen tot eind 2022 te verlagen.

Volgens een rapport van Bloomberg van 29 juni was een centrale factor in de wereldwijde stijging van de brandstofprijzen het gebrek aan verwerkingscapaciteit om de beschikbare ruwe olie om te zetten in verbruikbare brandstoffen. Een gebrek aan raffinage-infrastructuur hield de benzineprijs hoog “zelfs toen de ruwe [olieprijzen] in juni terug vielen”, aldus het rapport.

Bovendien leidde de Russische oorlog tegen Oekraïne tot internationale embargo’s op de Russische energie-export, waardoor de prijzen van ruwe olie die raffinaderijen voeden “eerder dit jaar tot boven de 100 dollar per vat stegen”, aldus het rapport.

“De wereldwijde olieproductie was langzaam aan het herstellen van de verstoring als gevolg van covid, waarbij sommige grote producenten moeite hadden om het aanbod te vergroten en de VS aanzienlijk minder pompte dan voor de pandemie. Dat maakte het moeilijker om de Russische olie snel te vervangen, wat leidde tot leveringsproblemen die de brandstofprijzen opdreven”, aldus het rapport.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox