LedenSpanningen op de Tempelberg bedreigen Israël

Omdat dit jaar Ramadan, Pesach en Pasen samenvielen, stond alles in het teken van een conflict. Hoe moet de reactie van Israël worden beoordeeld, en hoe gaan we nu verder?

Door Jason Silverman | | Onderwerpen: Palestijnen, bedreiging, Tempelberg
Israëlische politieagenten tijdens rellen voor de Al-Aqsa Moskee op de Tempelberg in Jeruzalem. Foto: Jamal Awad / Flash90

De huidige spanning en uitbarsting van geweld in Jeruzalem roepen moeilijke herinneringen op vanwege de sterke gelijkenis met de escalatie die afgelopen mei plaatsvond tijdens de operatie ‘Guardian of the Walls’ (Shomer HaChomot).

Opnieuw is de spanning tussen Israëli’s en Palestijnen opgelopen tijdens de heilige maand van de Ramadan. Maar dit jaar werden de drie grote feestdagen van de Abrahamitische godsdiensten – Ramadan, Pesach en Pasen – op hetzelfde ogenblik gevierd, waardoor deze periode in het heilige land nog gevoeliger ligt.

In tegenstelling tot vorig jaar breken er deze keer geen conflicten uit rond de mogelijke uitzetting van Palestijnse gezinnen uit hun huizen in de Oost-Jeruzalemse wijk Sheikh Jarrah. In plaats daarvan woedt het conflict bijna uitsluitend rond de Tempelberg en de Al-Alqsa moskee in de Oude Stad van Jeruzalem.

De sociale media zijn het speelveld geworden van de productie en verspreiding van de concurrerende verhalen die beschrijven wat er op het terrein gebeurt. Tegengestelde interpretaties worden geproduceerd om de respectieve waarnemers ervan te overtuigen dat de ene kant inherent goed is en de andere inherent slecht. Deze verhalen zien...

Israël Vandaag Lidmaatschap

Word Lid

 • Lees alle content voor leden

                     

  Krijg exclusieve en verdiepende artikelen uit Israël.

 • Steun betrouwbare journalistiek, rechtstreeks vanuit Jeruzalem

                     

  Raak verbonden met Israël, vanuit huis.

 • Laat de stem van hoop en waarheid horen

  Word onderdeel van de internationale Israel Today-familie