Schietpartij: Terrorist doodt twee Israëli’s bij tankstation in Samaria

De slachtoffers zijn de 57-jarige vader en grootvader Yitzchak Zeiger en de 16-jarige student Uria Hartum.

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: terreur, Judea en Samaria
Israëlische veiligheidstroepen op de plaats van een dodelijke schietpartij in de buurt van de Joodse gemeenschap Eli in Samaria. Foto: Chaim Goldberg/Flash90

Een terrorist heeft donderdagmiddag twee Israëli’s doodgeschoten bij een tankstation buiten de stad Eli in de regio Binyamin in Samaria, volgens reddingswerkers en de Israel Defence Forces.

“Een terrorist kwam naar het tankstation Eli in het operatiegebied van de Binyamin Brigade en opende het vuur,” kondigde de IDF in het Hebreeuws aan op sociale media. “De terrorist werd uitgeschakeld.”

De slachtoffers waren de 57-jarige vader van drie kinderen en grootvader van twee kinderen, Yitzchak Zeiger, uit Shavei Shomron in het noorden van Samaria, en de 16-jarige studente Uria Hartum uit Dolev, die met Zeiger meereisde.

Aviad Gizbar, de eigenaar van een hummusrestaurant bij het tankstation, neutraliseerde de terrorist, die door de Arabische media Muhammad Manasra werd genoemd. Manasra komt uit Qalandiya bij Jeruzalem en zou politieagent zijn geweest bij de Palestijnse Autoriteit.

Het IDF Home Defence Command riep de inwoners van Eli kort op om in hun huizen te blijven en deuren en ramen te sluiten terwijl de strijdkrachten naar andere verdachten zochten.

Aviad Gizbar (midden), eigenaar van een hummusrestaurant bij het tankstation in Eli, en de burgemeester van Eli, Ariel Elmaliach (rechts), op de plaats van een dodelijke schietpartij in de buurt van de Joodse gemeenschap in Samaria, 29 februari 2024. Foto door Chaim Goldberg/Flash90.

“Dit is een ernstige aanval. Na de aanslag op het tankstation in Eli een jaar geleden, is daar nu weer een aanslag gepleegd,” vertelde de burgemeester van Eli, Ariel Elmaliach, aan Arutz 7, eraan toevoegend: “Helaas was het teken des tijds gekomen.”

Op 20 juni 2023 werden vier Israëli’s gedood bij het tankstation in Eli toen twee terroristen van Hamas het vuur openden op klanten van het restaurant daar.

Het aantal terroristische aanslagen in Judea en Samaria is de afgelopen maanden dramatisch gestegen, waarbij het aantal schietpartijen het hoogste niveau bereikte sinds de tweede intifada van 2000 tot 2005, volgens de Israëlische Defensiemacht.

“Toen we ter plaatse kwamen, was de situatie extreem moeilijk,” zei Eitan Freedman, een vrijwillige arts van United Hatzalah.

“Helaas moesten twee mensen ter plekke dood worden verklaard vanwege de ernst van hun verwondingen,” vervolgde Freedman. “Leden van United Hatzalah’s Psychotrauma en Crisis Response Service behandelden een aantal mensen voor de emotionele schok die het incident veroorzaakte.

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox