Russische en Oekraïense rabbijnen wisselen sneren uit over invasie

Russische toprabbijn steunt Poetins inspanningen om Oekraïne te “ontnazificeren”, terwijl Oekraïense opperrabbijn zegt dat dat onzin is

Door Redactie Israel Today | | Onderwerpen: Oekraïne, Rusland
Opperrabbijn van Rusland Berel Lazar (links) en voorzitter van de Joodse Federatie van Rusland, Rabbijn Alexander Boroda (rechts) met de voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu in het Judaïsme en Tolerantie Museum in Moskou op 29 januari 2018. Foto: Flash90

Niet alleen onder Israëlische Joden zijn de meningen verdeeld over hoe de Russische invasie in Oekraïne moet worden gezien. Toprabbijnen uit beide landen hebben deze maand in de media een woordelijke strijd gevoerd over de aanhoudende oorlog en de rol van antisemitisme en de Joden daarin.

In december vorig jaar diende Rusland in de Algemene Vergadering van de VN een resolutie in die, toen nog onbekend, een voorbode was van de huidige oorlog.

Resolutie 76/149 is getiteld “Bestrijding van de verheerlijking van nazisme, neonazisme en andere praktijken die bijdragen tot het aanwakkeren van hedendaagse vormen van racisme, rassendiscriminatie, vreemdelingenhaat en aanverwante onverdraagzaamheid“.

Oekraïne en de Verenigde Staten waren de enige twee landen die tegen stemden.

Amerikaanse functionarissen zeiden dat zij weliswaar tegen de verheerlijking van het nazisme zijn, maar dat de formulering van de Russische resolutie inbreuk maakt op het America’s First Amendment. De reden waarom Oekraïne tegen de resolutie stemde is minder duidelijk, maar de implicatie, althans in Rusland, is dat het land behoort tot de landen die een zorgwekkende toename van het nazisme meemaken.

En dat vertelde rabbijn Alexander Boroda eerder deze maand aan het Russische staatsagentschap Interfax.

“De laatste jaren is er een systematische verheerlijking van nazi-misdadigers [in Oekraïne], fakkeltochten en dergelijke,” beschuldigde rabbijn Boroda, voorzitter van het bestuur van de Federation of Jewish Communities of Russia (FJCR).

Hij legde uit dat terwijl Oekraïne de thuisbasis is van “een vrij grote en grotendeels welvarende Joodse gemeenschap, de verheerlijking van misdadigers die verantwoordelijk zijn voor de dood van de voorouders van die Joden parallel verloopt.”

Rabbi Boroda werkt hand in hand met de Russische opperrabbijn Berel Lazar, en beiden zijn naaste vertrouwelingen van Vladimir Poetin. Aan het begin van zijn invasie in Oekraïne, hield Poetin vol dat een van zijn beweegredenen het “ontnazificeren” van het land was.

In reactie op Rabbi Boroda zei een van de Oekraïense opperrabbijnen, Rabbi Moshe Reuven Azman, tegen The Jerusalem Post: “Joden aan Russische zijde die deze oorlog steunen, steunen de massamoord op Joden.”

“Het Russische leger begaat oorlogsmisdaden in Oekraïne,” voegde hij eraan toe. “Ze vermoorden vrouwen en kinderen. Niemand heeft hen gevraagd om ons als land te ‘ontnazificeren’.”

Rabbi Azman merkte op dat hij Rabbi Boroda goed kent, en suggereerde dat hij zich misschien gedwongen voelde of zelfs gedwongen werd om zich uit te spreken ter ondersteuning van Poetins oorlog: “Ik begrijp dat de rabbijnen in Rusland misschien geen keus hebben omdat de ‘ijzeren gordijnen’ weer beginnen te vallen.”

Het is opmerkelijk dat Oekraïne weliswaar een bezoedeld verleden heeft wat betreft de Holocaust en banden met nazi-Duitsland, maar dat het land vandaag wordt geleid door een Joodse president die grote populariteit geniet.

 

Israel Today nieuwbrief

Dagelijks nieuws

Gratis in uw mailbox

Israel Heute Newsletter

Tägliche Nachrichten

FREI in Ihrer Inbox